Równanie
Funkcja f(x) spełnia równanie:
\(\displaystyle{ f(x+1)+f(x-1)=\sqrt{3}f(x)}\)
Wykaż że jest okresowa i znajdź jej okres.
Uwaga: d
rownanie f okresowej
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13394
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
mu
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 29 kwie 2006, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZEA
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 26 razy
rownanie f okresowej
Zakładam, że będziesz rozumiał, co się dzieje
\(\displaystyle{ \sqrt{3}f(x-1)+\sqrt{3}f(x+1)=3f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)+2f(x)+f(x+2)=3f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)+f(x+2)=f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)+f(x+4)=f(x+2)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)=-f(x+4)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)=f(x+10)}\)
Okres wynosi 12.
Pozdrawiam,
mu
\(\displaystyle{ \sqrt{3}f(x-1)+\sqrt{3}f(x+1)=3f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)+2f(x)+f(x+2)=3f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)+f(x+2)=f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)+f(x+4)=f(x+2)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)=-f(x+4)}\)
\(\displaystyle{ f(x-2)=f(x+10)}\)
Okres wynosi 12.
Pozdrawiam,
mu
