Ciąg arytmetyczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Jack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 1 raz

Ciąg arytmetyczny

Post autor: Jack »

W konkursie literackim przyznano pewną liczbę nagród pieniężnych, na łączną sumę 34 390 zł. Pierwsza nagroda wynosiła 10 000 zł, każda następna była pewną częścią (tą samą) poprzedzającej nagrody. Ile przyznano nagród, jeśli wiadomo, że ostatnia wynosiła 7290 zł ???
Awatar użytkownika
Grzegorz Getka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WEiTI PW
Pomógł: 4 razy

Ciąg arytmetyczny

Post autor: Grzegorz Getka »

\(\displaystyle{ \Large S_{n}=34 390zl}\)

\(\displaystyle{ \Large a_{1}=10 00zl}\)

\(\displaystyle{ \Large a_{n}=7290zl}\)

Wzór na sumę ciągu arytmetycznego:

\(\displaystyle{ \Large S_{n}=\frac{a_{1}+a_{n}}{2}n}\)

Do tego wzoru podstaw \(\displaystyle{ \Large S_{n}}\) \(\displaystyle{ \Large a_{1}}\) \(\displaystyle{ \Large a_{n}}\), wielkością któej szukasz jest \(\displaystyle{ \Large n}\).
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2676
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Ciąg arytmetyczny

Post autor: ariadna »

To chyba nie jest prawidłowe rozwiązanie niestety, gdyż mamy doczynienia w zadaniu z malejącym ciągiem geometrycznym:
\(\displaystyle{ a_{1}=10000}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=7290}\)
\(\displaystyle{ S_{n}=34390}\)
Należy wykorzystać wzory na ten ciąg.
Odp:
\(\displaystyle{ n=4}\)
\(\displaystyle{ q=0,9}\)
ODPOWIEDZ