dowód podzielności

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1069
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

dowód podzielności

Post autor: Uzo »

Mam takie pytanie, a raczej zadanie. Jak dowieść ,że różnica kwadratów dwóch liczb całkowitych nie dzielących się przez 3, jest podzielna przez 3 ?

Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

dowód podzielności

Post autor: Tomasz Rużycki »

jesli a nie dzieli sie przez 3, to daje reszte 1 lub 2 modulo 3, wiec \(\displaystyle{ a^2\equiv 1\pmod 3}\).

Wezmy sobie jakies dwie liczby niedzielace sie przez 3. Mamy:

\(\displaystyle{ a^2\equiv b^2 od 3}\), czyli

\(\displaystyle{ a^2-b^2\equiv 0 od 3}\).

Mozesz sobie tez rozwazyc przypadki (bez kongruencji), tj. a=3k+r, r=1,2 itd
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2006, o 16:10 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
akwarelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 9 razy

dowód podzielności

Post autor: akwarelka »

A może coś takiego: liczbę niepodzielną przez 3 można zapisać np. tak 3x+1 i inną np. 3x+4. Podnieś do kwadratu, odejmij i wychodzi - 18x-15=3(-6x-5).
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

dowód podzielności

Post autor: Ziom Ziomisław »

Tomasz Rużycki pisze:Mozesz sobie tez rozwazyc przypadki (bez kongruencji), tj. a=3k+r, r=1,2 itd
Czyli coś takiego:

rozpatrzmt 3 przypadki:
1 a ≡ 1(mod3) b ≡ 1(mod3) wtedy:
a\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 1(mod3) i b\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 1(mod3)
czyli a\(\displaystyle{ ^{2}}\)-b\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 0(mod3)
2a ≡ 2(mod3) b ≡ 2(mod3) wtedy:
a\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 1(mod3) i b\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 1(mod3)
czyli a\(\displaystyle{ ^{2}}\)-b\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 0(mod3)
3 a ≡ 1(mod3) b ≡ 2(mod3) wtedy:
a\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 1(mod3) i b\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 1(mod3)
czyli a\(\displaystyle{ ^{2}}\)-b\(\displaystyle{ ^{2}}\) ≡ 0(mod3)
Zatem we wszystkich przypadkach podzielność zachodzi, czyli jest ona zawsze prawdziwa.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1069
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

dowód podzielności

Post autor: Uzo »

Troszkę jeszcze tego nie łapie

Ja we wskazówce mam ,ze liczby postaci m=3k+1 , n=3k+2 , gdzie k ε C , nie dzielą się przez 3. No i teraz mam obliczyć różnice kwadratów tych liczb w trzech przypadkach , (no i tutaj nie rozumiem, jakich trzech ? )
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

dowód podzielności

Post autor: Ziom Ziomisław »

E a znasz może kongruencje ?? Jak tak to ztego co było napisane wszystko powinno być jasne... Hmm, a jak nie znasz to poczytaj np. tu: , powinno byc też o tym coś na forum, ale w kompedii nie ma krutko mówiąc jeżeli A/B= C*B+R to mówimy, że A ≡ R(mod B). Oczywiscie A,B,C,R należą do liczb całkowitych.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2006, o 19:01 przez Ziom Ziomisław, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

dowód podzielności

Post autor: juzef »

Ziom Ziomisław pisze:rozpatrzmt 3 przypadki:
MasH pisze:no i tutaj nie rozumiem, jakich trzech ?
Czytasz czasem co piszą inni użytkownicy?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1069
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

dowód podzielności

Post autor: Uzo »

Pewnie Cie zdziwie ,ale tak czytam . Chodzi mi o to ,ze nie rozumiem co to jest kongruencja
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

dowód podzielności

Post autor: Ziom Ziomisław »

Ech, to co napisałem nie pomaga ? Jak nie to możesz się pobawić w zapisy typu a=3k+1 itp. i rozpatrzyć te same 3 przypadki, ale chyba prościej jest z kongruencji.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

dowód podzielności

Post autor: LecHu :) »

Ziom Ziomisław, na Wikipedii nie ma jeszcze artykulu o kongurencji, przynajmniej mi tak pisze.
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

dowód podzielności

Post autor: Ziom Ziomisław »

Kurde link sie pochrzanił.
Najpierw wejdz w tego linka, którego podałem go wyżej
Potem wybierz opcję "Poszukać Kongruencja, w innych artykułach. "
A potem wejdz w pierwszy artykuł z listy:Kongruencja Trafność: 100.0% - -
No i tu jest ten artykuł. Owocnej lektóry .
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

dowód podzielności

Post autor: LecHu :) »

Takie fajne i ladne w pdf znalazlem ... uencje.pdf
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

dowód podzielności

Post autor: Ziom Ziomisław »

No ładnie, myślę, że MasH powinien już dalej dać sobie radę.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

dowód podzielności

Post autor: LecHu :) »

Fajne te kongurencje, jak to sie czlowiek z niektorymi zadaniami meczyl, a tu mozna taki myk zastosowac. W tym pdf-ie jest tez dosc duzo zadanek.
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 209
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

dowód podzielności

Post autor: Ziom Ziomisław »

Kongruencja jest naprawdę przydatna, ale stosunkowo mało znana. Osobiście miałem z nią pierwszy kontakt dosć dawno dzięki Pawłoskiemu ( w "Kółku..."-też mozna znaleść co nieco na jej temat tak na marginesie), wiec czasami dziwią tego typu zadania jak choćby to powyższe, które przecież idzie bardzo prosto wyliczyć jeśli tylko znasz odpowiednie haczyki .
ODPOWIEDZ