Mam taki układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=m\\2x-y=1\end{cases}}\)
wiadomo,że:
\(\displaystyle{ W=-3 \rightarrow W \neq 0}\) uład jest oznaczony
\(\displaystyle{ Wx=-m-1\\
Wy=1-2m}\)
liczmy \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{Wx}{W} = \frac{-m-1}{-3} =?}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{Wy}{W} = \frac{1-2m}{-3} =?}\)
Prosze mi powiedziec jak do konca obliczyc \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) skoro nie znamy wartości \(\displaystyle{ m}\)? Czy wynik mozna tak zostawic?
Układ równań oznaczony
Układ równań oznaczony
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 23:06 przez czeslaw, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex].
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
- czeslaw
- Użytkownik

- Posty: 2115
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Układ równań oznaczony
https://matematyka.pl/139967.htm
Poczytaj, gdybyś miał jeszcze pytania po tej lekturze to dopiero napisz.
Poczytaj, gdybyś miał jeszcze pytania po tej lekturze to dopiero napisz.
Układ równań oznaczony
Przeczytalem dokładnie..nie mam takiego przykładu jak mój. Jesli moje rozwiązanie jest złe prosze o napisanie poprawnej odpowiedzi
- czeslaw
- Użytkownik

- Posty: 2115
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Układ równań oznaczony
Ale tamten temat nie dotyczy konkretnego rozwiązania, tam jest wszystko napisane.
Nawet Ci skopiuję:
Nawet Ci skopiuję:
czeslaw pisze:No to jak mamy zrobić zadanie, jak nie masz polecenia? Jeśli masz polecenie "Rozwiąż układ równań", to musisz go rozwiązać ze względu na k (czyli podać rozwiązanie typu:
\(\displaystyle{ x = f(k) \\ y = g(k)}\)
na przykład:
\(\displaystyle{ x = 2k \\ y = k+5}\)
(liczby wymyśliłem, żebyś tylko zobaczył jaką to ma mieć postać).
Natomiast polecenie "Zbadaj/przedyskutuj ilośc rozwiązań układu w zależności od parametru" polega trochę na czym innym. Zajmijmy się Twoim układem. Wyszlo \(\displaystyle{ W = 0}\), zatem wiemy na pewno, że dla dowolnej wartości parametru (\(\displaystyle{ k}\)) równanie nie ma 1 rozwiązania (czyli ma albo 0, albo nieskończenie wiele). No i teraz przypadki:
\(\displaystyle{ 1^{\circ} \quad W_{x} = 0 \wedge W_{y} = 0}\)
Wówczas równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań. Dla jakich wartości \(\displaystyle{ k}\) tak jest?
Ano, musimy rozwiązać te dwa równania:
\(\displaystyle{ \begin{cases}W_{x} = 0 \Leftrightarrow -150+6k = 0 \\ W_{y} = 0 \Leftrightarrow 2k-50 = 0\end{cases}}\)
Jeśli istnieje takie \(\displaystyle{ k}\), które spełnia oba równania, to właśnie dla tej wartości \(\displaystyle{ k}\) równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
\(\displaystyle{ 2^{\circ} \quad W_{x} \neq 0 \vee W_{y} \neq 0}\)
Rozwiąziujemy analogicznie. Dla wyznaczonych wartości \(\displaystyle{ k}\) równanie jest sprzeczne.
Jasne?
Układ równań oznaczony
Juz rozumiem, dzieki:)-- 15 wrz 2009, o 23:44 --Jeszcze mam takie zadanie..Zbadaj dla jakich wartości parametru a układ równań jest oznaczony,dla jakich nieoznaczony a dla jakich sprzeczny?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 5x-2ay=3a\\ax-y=0\\4ax-y=3\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 5x-2ay=3a\\ax-y=0\\4ax-y=3\end{array}}\)
