1.Sprawdź czy trójkąt o danych długościach boków jest prostokątny , ostrokątny czy rozwartokątny (jak to sprawdzić)?
a) \(\displaystyle{ 3,4,5}\)
b) \(\displaystyle{ 4,5,6}\)
c) \(\displaystyle{ 5,7,9}\)
trójkąt prostokątny , ostrokatny czy rozwartkokątny
-
mateusz.ex
- Użytkownik

- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
trójkąt prostokątny , ostrokatny czy rozwartkokątny
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, o 17:08 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
gacekkacek
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
trójkąt prostokątny , ostrokatny czy rozwartkokątny
a) trójkąt jest prostokątny
wyliczasz to za pomocą twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} = c ^{2}}\)
jeśli się nie mylę to przykłady b i c można zrobić analogicznie, jeśli \(\displaystyle{ c ^{2} \ge a ^{2} + b ^{2}}\) to wtedy jest ostrokątny, natomiast jeśli \(\displaystyle{ c ^{2} \le a ^{2} + b ^{2}}\) to trójkąt jest rozwartokątny
przykład A na pewno można rozwiązać w ten sposób, natomiast co do B i C nie jestem pewny i raczej istnieje inny logiczniejszy sposób
wyliczasz to za pomocą twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a ^{2} + b ^{2} = c ^{2}}\)
jeśli się nie mylę to przykłady b i c można zrobić analogicznie, jeśli \(\displaystyle{ c ^{2} \ge a ^{2} + b ^{2}}\) to wtedy jest ostrokątny, natomiast jeśli \(\displaystyle{ c ^{2} \le a ^{2} + b ^{2}}\) to trójkąt jest rozwartokątny
przykład A na pewno można rozwiązać w ten sposób, natomiast co do B i C nie jestem pewny i raczej istnieje inny logiczniejszy sposób
- lukki_173
- Użytkownik

- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
trójkąt prostokątny , ostrokatny czy rozwartkokątny
Trójkąt jest ostrokątny, jeśli zachodzi:
\(\displaystyle{ a^2+b^2>c^2 \ \wedge \ b^2+c^2>a^2 \ \wedge \ c^2+a^2>b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2>c^2 \ \wedge \ b^2+c^2>a^2 \ \wedge \ c^2+a^2>b^2}\)
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
trójkąt prostokątny , ostrokatny czy rozwartkokątny
Mając dane boki piszemy tylko jedno równanie (domniemane tw. Pitagorasa); wcześniej radzę sprawdzić czy z danych da się zbudować trójkąt (szczegół).
Patrz:c)
\(\displaystyle{ 5^2+7^2=9^2}\) (najdłuższy, lub jeden z najdłuższych ,,na koniec")
\(\displaystyle{ 74=81}\) zatem; prostokątny nie jest; a jaki ? Bok który miał być przeciwprostokątną okazał się za długi - czyli wiemy, że trójkąt jest rozwartokątny.
b)
\(\displaystyle{ 4^2+5^2=6^2}\)
\(\displaystyle{ 41=36}\) (ostrokątny)
Patrz:c)
\(\displaystyle{ 5^2+7^2=9^2}\) (najdłuższy, lub jeden z najdłuższych ,,na koniec")
\(\displaystyle{ 74=81}\) zatem; prostokątny nie jest; a jaki ? Bok który miał być przeciwprostokątną okazał się za długi - czyli wiemy, że trójkąt jest rozwartokątny.
b)
\(\displaystyle{ 4^2+5^2=6^2}\)
\(\displaystyle{ 41=36}\) (ostrokątny)