Rozwinięcie szeregu

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
rzepa_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 1 lip 2009, o 06:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Rozwinięcie szeregu

Post autor: rzepa_89 »

Rozwinąć w szereg potęgowy (do wyrazu \(\displaystyle{ x ^{6}}\)) funkcję \(\displaystyle{ f(x)=(1-x) ^{-1}}\)

Czy to rozwinięcie będzie wyglądało tak:

\(\displaystyle{ (1-x) ^{-1}= 1 - x + x ^{2} - x ^{3} + x ^{4} - x ^{5} + x ^{6}}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1979
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Rozwinięcie szeregu

Post autor: klaustrofob »

szereg geometryczny \(\displaystyle{ 1+x+x^2+x^3\ldots}\) ma sumę \(\displaystyle{ \frac{1}{1-x}=(1-x)^{-1}}\) i to jest właściwe rozwinięcie. szereg, który podałeś jest rozwinięciem funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{1-(-x)}=\frac{1}{1+x}}\).
rzepa_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 1 lip 2009, o 06:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Rozwinięcie szeregu

Post autor: rzepa_89 »

Ok już znalazłem błąd, pomyliłem się w liczeniu pochodnych. Dzięki
ODPOWIEDZ