Obliczyć długości boków trójkąta

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
iwcia100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 26 wrz 2004, o 12:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom

Obliczyć długości boków trójkąta

Post autor: iwcia100 »

W trójkącie mamy dane: długość promienia koła opisanego R=50 oraz miary kątów \(\displaystyle{ \alpha=60^o \beta=45^o}\).

Oblicz długości boków tego trójkąta.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2285
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Obliczyć długości boków trójkąta

Post autor: kuch2r »

Zadanie rozwiązujemy na podstawie twierdzenia sinusów.

\(\displaystyle{ 2R=\frac{a}{\sin{\alpha}}=\frac{b}{\sin{\beta}}=\frac{c}{\sin{\gamma}}}\)

R i dwa kąty mamy podane w treści. W sumie to nawet trzy kąty masz, bo trzeci jest oczywisty skoro wiadomo, że suma kątów w trójkącie wynosci 180 stopni.
ODPOWIEDZ