[MIX] Mix matematyczny (25)

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 47 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: XMaS11 »

Z góry przepraszam jeśli będą tu jakieś zadania, które zostały już wcześniej rozwiązane na forum.
Mam nadzieję, że nie będą zbyt łatwe:

1.Dany jest pięciokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCDE}\). Wykazać, że suma pól pewnych czterech spośród trójkątów \(\displaystyle{ ABC , BCD ,CDE ,DEA ,EAB}\) jest większa od pola pięciokąta \(\displaystyle{ ABCDE}\).

2.Każdy punkt przestrzeni został pomalowany na jeden z trzech kolorów. Udowodnić, że istnieje taki kolor, powiedzmy \(\displaystyle{ X}\), że dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ r>0}\) istnieje odcinek długości \(\displaystyle{ r}\) o końcach koloru \(\displaystyle{ X}\).

3.Udowodnić, że istnieje zbiór \(\displaystyle{ D}\) różnych liczb naturalnych o mocy \(\displaystyle{ 2009}\) spełniający warunek : \(\displaystyle{ a,b \in D \Rightarrow a-b|a+b}\).

4.Czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) jest wpisany w okrąg. Udowodnić, że środki okręgów wpisanych w trójkąty \(\displaystyle{ ABC ,BCD ,CDA ,DAB}\) są wierzchołkami prostokąta.
limes123 pisze:Skoro 4 juz bylo to dodam cos czego chyba jeszcze nie bylo.
Jesli oznaczymy promienie tych okregow wpisanych kolejno przez \(\displaystyle{ r_a,r_b,r_c,r_d}\) to udowodnic, ze \(\displaystyle{ r_a+r_c=r_b+r_d}\).

5.Rozstrzygnąć, czy istnieje funkcja \(\displaystyle{ f}\) przekształcająca zbiór liczb naturalnych w zbiór liczb naturalnych taka, że dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) zachodzi : \(\displaystyle{ f(f(n))=n^2}\) ?

6.Wśród 1025 miast każde dwa są połączone jedną z dziesięciu linii lotniczych. Udowodnić, że można zrobić 'wycieczkę' która się zaczyna i kończy w tym samym mieście a przy okazji jej długość jest liczbą nieparzystą (długość to ilość bezpośrednich przelotów z jednego miasta do innego).

7.Rozstrzygnąć, czy istnieje taka liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\), że liczba \(\displaystyle{ 5^n}\) ma w swoim zapisie dziesiętnym co najmniej miliard zer pod rząd.

8.Liczby \(\displaystyle{ x,y, \frac{x^2+y^2+6}{xy}}\) są całkowite. Udowodnić, ze \(\displaystyle{ \frac{x^2+y^2+6}{xy}}\) jest sześcianem liczby całkowitej.

9.Dany jest odcinek długości \(\displaystyle{ a}\) ,okrąg z zaznaczonymi dwoma niemającymi punktów wspólnych cięciwami \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\). Skonstruować na łuku \(\displaystyle{ CD}\) (niezawierającym punktów \(\displaystyle{ A,B}\)) taki punkt \(\displaystyle{ X}\), że odcinki \(\displaystyle{ AX,BX}\) wycinają w odcinku \(\displaystyle{ CD}\) odcinek długości \(\displaystyle{ a}\) (zakładamy, że taki punkt istnieje, tj. \(\displaystyle{ a}\) nie jest zbyt duże).

10.Na każdym polu nieskończonej szachownicy napisano liczbę całkowitą, przy czym wszystkie napisane liczby są różne. Udowodnić, że dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ d}\) istnieją dwa pola mające wspólnych bok, że różnica liczb na nich napisanych jest większa niż \(\displaystyle{ d}\).

Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem, pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2009, o 00:17 przez XMaS11, łącznie zmieniany 8 razy.
frej

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: frej »

Dobrze jest siódme? Bo chyba \(\displaystyle{ 5^n}\) się kończy zawsze piątką... Czy może coś źle rozumiem?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13385
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: mol_ksiazkowy »

oh fajny mix, niektóre z tych zadań jakby dla mnie brzmi znajomo.... i tak np
ad 4
Ukryta treść:    
waral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 14 sty 2009, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Katowice
Pomógł: 3 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: waral »

2.
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 16 lip 2009, o 10:49 przez waral, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 47 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: XMaS11 »

frej pisze:Dobrze jest siódme? Bo chyba \(\displaystyle{ 5^n}\) się kończy zawsze piątką... Czy może coś źle rozumiem?
Przepraszam, już poprawiam.

waral:owszem, ale nie znaczy to, że wszystkie odcinki długości 3r mają końce tego samego koloru co wszystkie inne. Nie wystarczy pokazać, że dla każdego r istnieje odcinek o jednokolorowych końcach.
Może powiem inaczej: powiedzmy, że użyliśmy kolorów A,B,C. Masz pokazać, że jeśli istnieje taka liczba a>0, że nie istnieje odcinek długości a o obu końcach koloru A i istnieje taka liczba b>0, że nie istnieje odcinek długości b o obu końcach koloru B, to dla każdego c>0 istnieje odcinek o długości c i obu końcach koloru C.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13385
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: mol_ksiazkowy »

10
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4089
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: Inkwizytor »

XMaS11 pisze: 5.Rozstrzygnąć, czy istnieje funkcja \(\displaystyle{ f}\) przekształcająca zbiór liczb naturalnych w zbiór liczb naturalnych taka, że dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) zachodzi : \(\displaystyle{ f(f(n))=n^2}\) ?
Niby wychodzi \(\displaystyle{ f(n)= n^{ \sqrt{2}}}\) albo \(\displaystyle{ f(n)= n^{- \sqrt{2}}}\)

No ale na mój gust zbiór wartości f(n) to nie jest zbiór liczb naturalnych
Ostatnio zmieniony 15 lip 2009, o 23:42 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 47 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: XMaS11 »

Przeciwdziedzina nie jest podziorem zbioru liczb naturalnych.
Edit: wystarczy żeby to był podzbiór...
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 93 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: limes123 »

Skoro 4 juz bylo to dodam cos czego chyba jeszcze nie bylo.
Jesli oznaczymy promienie tych okregow wpisanych kolejno przez \(\displaystyle{ r_a,r_b,r_c,r_d}\) to udowodnic, ze \(\displaystyle{ r_a+r_c=r_b+r_d}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13385
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: mol_ksiazkowy »

ad 5
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: fon_nojman »

zad 5
Nie wczytywałem się w rozwiązanie mol_ksiazkowy. Zamieszczam swoje (chyba inne):
Ukryta treść:    
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 305
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: kammeleon18 »

Zad.2:    
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: pawelsuz »

SchmudeJanusz pisze:
Zad.2:    
Udowodnileś, że jeżeli płaszczyznę pomalujemy na dwa kolory, to zawsze znajdą się dwa punkty oddalone o dowolne x pomalowane tym samym kolorem. W mojej opinii średnio się to ma do zadania...
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 47 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: XMaS11 »

Owszem, ale kolega udowodnił też coś więcej... i rzeczywiście rozwiązanie w przestrzeni, przynajmniej moje jest w zasadzie takie samo. Jest potrzeba, żeby je wrzucać ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13385
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[MIX] Mix matematyczny (25)

Post autor: mol_ksiazkowy »

8
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ