Trudno znaleźć prawidłowy dział dla tej sprawy, bo w sumie temat dosyć ogólny, a jednocześnie głęboko zakopany, jeżeli bardzo dałam ciała, to proszę o przeniesienie tam, gdzie zotanie to uznane za stosowne.
Rozciągnięta eksponenta jest postaci:
\(\displaystyle{ $\phi (t) = e^{ - \left( {t /\tau } \right)^\beta }$}\)
Mamy jakieś dane eksperymentalne dla procesów relaksacyjnych. Fitujemy przy użyciu least squares i dostajemy średni czas relaksacji:
\(\displaystyle{ $\langle\tau\rangle \equiv \int_0^\infty dt\, e^{ - \left( {t /\tau } \right)^\beta } = {{\tau } \over \beta }\Gamma ({1 \over \beta })$}\)
Jak wyliczyć niepewności pomiarowe dla średniego czasu relaksacji (problem mam tu głównie z funkcją
\(\displaystyle{ $\Gamma$}\)?
Procesy relaksacyjne - początkujący doświadczalnik
-
weltszmerc
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 14:24
- Płeć: Kobieta