Rozłóż na wielomian czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Rozłóż na wielomian czynniki.

Post autor: icarius »

Witam, mam problem z tymi dwoma przykładami byłbym bardzo wdzięczny jak by ktoś je rozwiązał, oraz wytłumaczył jeśli może jak to się robi, z góry dziękuję.
a)\(\displaystyle{ Z(x)=x^{5} -3x ^{3}}\)
b) \(\displaystyle{ Z(x)=6x ^{4} - x ^{3} +x ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 17:16 przez icarius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1073
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Rozłóż na wielomian czynniki.

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ x^{5}-3x^{3}=x^3}(x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})}\)

\(\displaystyle{ 6x ^{4} - x ^{3} +x ^{2}=x^{2}(6x^{2}-x+1)}\)
Awatar użytkownika
krzywy1607
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 25 mar 2007, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 35 razy

Rozłóż na wielomian czynniki.

Post autor: krzywy1607 »

\(\displaystyle{ x ^{3}(x ^{2} -3)=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-3=0}\) gdy\(\displaystyle{ x= \sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ x=- \sqrt{3}}\)
czyli \(\displaystyle{ x ^{3}*(x+ \sqrt{3})(x- \sqrt{3} )}\)
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Rozłóż na wielomian czynniki.

Post autor: icarius »

... dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź panowie, i za wytłumaczenie jestem wam bardzo wdzięczny dziękuję.
ODPOWIEDZ