Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie
-
abiturient
Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie
Czy ktoś wie jak brzmi twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie ?
-
Sprynio
Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie
No ja bym obstawiał to, że:
Dwusieczne kątów wewnętrznych trójkąta przecinają się w jednym punkcie.
Dwusieczne kątów wewnętrznych trójkąta przecinają się w jednym punkcie.
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie
Oznaczamy trójkąt ABC i jego boki a, b, c tak aby bok a leżał naprzeciwko wierzchołka A.
W trójkącie rysujemy dwusieczną kąta A. Dzieli ona nam odcinek a na dwie części x, y
x-odcinek o początku przy wierzchołku B i końcu przy dwusiecznej
y-odcinek o początku przy wierzchołku C i końcu przy dwusiecznej
Twierdzenie o dwusiecznej:
\(\displaystyle{ \frac{c}{x}=\frac{b}{y}}\)
W trójkącie rysujemy dwusieczną kąta A. Dzieli ona nam odcinek a na dwie części x, y
x-odcinek o początku przy wierzchołku B i końcu przy dwusiecznej
y-odcinek o początku przy wierzchołku C i końcu przy dwusiecznej
Twierdzenie o dwusiecznej:
\(\displaystyle{ \frac{c}{x}=\frac{b}{y}}\)