równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
repciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 lut 2006, o 09:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamosc

równanie

Post autor: repciu »

W zbiorze C rozwiązać równanie z^4 + 16 = 0 (to chyba na liczbach zespolonych trzeba)
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

równanie

Post autor: juzef »

Napisz w którym momencie się zacinasz.
repciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 lut 2006, o 09:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamosc

równanie

Post autor: repciu »

znaczy sie rozwiazalem tylko nie wiem czy dobrze podstawilem za z do 4 t do 2 i wyliczylem pierwiastki wzialem ten wiekszy od zera i wyszlo mi ostatecznie z=2 √ i
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

równanie

Post autor: juzef »

To równanie ma cztery pierwiastki. Nie musisz zakładać, że t>0. W liczbach zespolonych kwadrat może być ujemny.
repciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 lut 2006, o 09:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamosc

równanie

Post autor: repciu »

wyszlo mi t = 4i oraz t= -4i jak policzyc z tego z= √ -4i ile to bedzie??
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

równanie

Post autor: juzef »

Najwygodniej będzie chyba zamienić na postać trygonometryczną liczby zespolonej. Wszystkie potrzebne wzory znajdziesz w kompendium, w części pierwiastek z liczby zespolonej.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2285
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

równanie

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ z^4+16=(z^2-4i)(z^2+4i)=0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ z^2+4i=0\ \ z^2-4i=0}\)
Ustalmy:
\(\displaystyle{ z=a+bi}\) czyli \(\displaystyle{ z^2=a^2-b^2+2abi}\)
Rozwazmy pierwsza rownosc:
\(\displaystyle{ z^2+4i=0\\z^2=-4i}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ a^2-b^2=0\\2ab=-4}\)
Nalezy rozwiazac powyzszy układ rownan...
Drugie rownanie analogiczne..
ODPOWIEDZ