Jeśli ktoś potrafi, to proszę niech rozwiąże to zadanie:
Wysokość AD trójkąta równoramiennego ABC dzieli jego pole w stosunku \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Wyznacz najmniejsze pole, jeśli podstawa trójkąta AB ma długość 48.
PS. Rozwiązanie pilnie potrzebne!
Wyznacz najmniejsze pole trójkąta równoramiennego
-
Gregsky
- Użytkownik

- Posty: 158
- Rejestracja: 18 sie 2004, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz najmniejsze pole trójkąta równoramiennego
Oznaczmy ramiona jako a, podstawę jako b.
Punkt D dzieli AC w stosunku \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) (bo wysokość trójkątów ABD i ADC jest ta sama h). Oznaczmy BD jako x, wtedy DC=3x.
Stosujemy twierdzenie Pitagorasa do trójkąta ADC:
\(\displaystyle{ h^2+(3x)^2=(4x)^2}\)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{7}x}\)
Stosujemy twierdzenie Pitagorasa do trójkąta BDA:
\(\displaystyle{ b^2=(\sqrt{7}x)^2+x^2=8x^2}\)
\(\displaystyle{ x=48\sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ x=12\sqrt{2}}\)
Liczymy pole trójkąta ABD:
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}hx=144\sqrt{7}}\)
Tyle jest jeśli się nie walnąłem w obliczeniach.
Punkt D dzieli AC w stosunku \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) (bo wysokość trójkątów ABD i ADC jest ta sama h). Oznaczmy BD jako x, wtedy DC=3x.
Stosujemy twierdzenie Pitagorasa do trójkąta ADC:
\(\displaystyle{ h^2+(3x)^2=(4x)^2}\)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{7}x}\)
Stosujemy twierdzenie Pitagorasa do trójkąta BDA:
\(\displaystyle{ b^2=(\sqrt{7}x)^2+x^2=8x^2}\)
\(\displaystyle{ x=48\sqrt{8}}\)
\(\displaystyle{ x=12\sqrt{2}}\)
Liczymy pole trójkąta ABD:
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}hx=144\sqrt{7}}\)
Tyle jest jeśli się nie walnąłem w obliczeniach.
-
TadeS
Wyznacz najmniejsze pole trójkąta równoramiennego
Dzięki za podpowiedź.
Troszeczkę się pogubiłeś, ale najwaźniejsza jest myśl. Powinno być:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{b^2}{8}}=\frac{b}{\sqrt{8}}=\frac{48}{\sqrt{4\cdot 2}}=\frac{24}{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}hx=\frac{1}{2}\cdot 24\cdot \frac{\sqrt{7}}{\sqrt{2}}\cdot \frac{24}{\sqrt{2}}=144\sqrt{7}}\)
Wynik otrzymaliśmy ten sam.
Pozdrawiam.
Troszeczkę się pogubiłeś, ale najwaźniejsza jest myśl. Powinno być:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{b^2}{8}}=\frac{b}{\sqrt{8}}=\frac{48}{\sqrt{4\cdot 2}}=\frac{24}{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}hx=\frac{1}{2}\cdot 24\cdot \frac{\sqrt{7}}{\sqrt{2}}\cdot \frac{24}{\sqrt{2}}=144\sqrt{7}}\)
Wynik otrzymaliśmy ten sam.
Pozdrawiam.