Zbadać przebieg zmienności funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Kaszim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 paź 2005, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-n
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadać przebieg zmienności funkcji

Post autor: Kaszim »

Witam, mam prośbe o zbadanie przebiegu zmienności takiej funkcji

\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x}{lnx}}\)

Dziedzina D=R+{1}
Asymptoty:
nie ma poziomej, pionowa x=1, ukośnej tez nie ma
I pochodną wyliczyłem

Prosiłbym o ekstrem,monotoniczność,pkt przegięcie,wypukłość i wklęsłość,tabelke zmienności

Z góry dzięki
neverek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 4 razy

Zbadać przebieg zmienności funkcji

Post autor: neverek »

jak wyliczyles pochodna to patrzysz na wykres jej i odczytujesz z niego monotonicznosc :]

\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{lnx - 1}{(lnx)^{2}}}\)

wlasciwie to interesuje cie tylko znak licznika bo gdy pochodna jest dodatnia na jakims przedziale to funkcja rosnie, a jak jest ujemna to funkcja jest malejaca. Ekstremum masz tam gdzie \(\displaystyle{ f'(x)=0}\).... zreszta luknij do tablic, tam masz wszystko
ODPOWIEDZ