Oj przecież tak chłopaka chciałem pobudzić do myśleniaDulce pisze:miodzio - w takim razie ty chcesz być nauczycielem ( z tego co mi wiadomo studiujesz matmę) ? biedni , twoi przyszli uczniowie...
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
miodzio1988
-
macieq44
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Co można robić po matmie? Oj, bardzo dużo rzeczy : ) Po pierwsze, możesz zostać aktuariuszem, których w Polsce jest ok. 250 (na tę chwilę, chyba). Po drugie, możesz zostać doradcą finansowym i ubezpieczeniowym - również dobra fucha. Po trzecie, możesz pracować w bankach i różnych innych instytucjach finansowych, w firmie, itp. itd. etc. Wszędzie jest praca dla matematyka, bo wszędzie jest matematyka. Dlatego też wkurza mnie stwierdzenie, że 'po matmie tylko nauczyciel'. ;F
-
miodzio1988
-
Dulce
- Użytkownik

miodzio - wiele więcej czyli co? proszę o konkrety.
myślę,że za granicą łatwiej o pracę po matematyce niż w Polsce...
myślę,że za granicą łatwiej o pracę po matematyce niż w Polsce...
-
miodzio1988
Specjalista ds. Statystyk Ryzyka Kredytowego
SPECJALISTA DS. ANALIZ I RYZYKA
W różnych urzędach statystycznych itp itd. Możesz więcej sobie ofert znaleźć Wystarczy z google korzystać.
W różnych urzędach statystycznych itp itd. Możesz więcej sobie ofert znaleźć Wystarczy z google korzystać.
-
Dulce
- Użytkownik

ale to jest ciągle sektor finansów /ubezpieczeń o czym pisał Maciek44,a ty twierdziłeś,że możliwości jest więcej - także ,poproszę o nie.miodzio1988 pisze:Specjalista ds. Statystyk Ryzyka Kredytowego
co do google to kiedyś z ciekawości szukałam ofert pracy dla matematyka i niestety niewiele tego było
-
miodzio1988
Serio? No to słabo szukałaś Nie dziwię się, że sama nie umiesz znaleźć info na ten temat.co do google to kiedyś z ciekawości szukałam ofert pracy dla matematyka i niestety niewiele tego było
Urząd statystyczny to już inny sektor jest ;] Pod hasłem statystyka dużo ofert znajdziesz.ale to jest ciągle sektor finansów /ubezpieczeń o czym pisał Maciek44
Dalej:
projektowanie testów wielokrotnego wyboru stosowanych
Dział logistyki. Widziałem masę ofert dla ludzi po matmie.
Analityk
Po trzecie, możesz pracować w bankach i różnych innych instytucjach finansowych, w firmie, itp. itd. etc.
Większość kolega wyczerpał tym zdaniem, bo bardzo ogólnikowo zapisał to. Ja bardziej szczegółowe oferty pokazuje ;]
Ponadto, mój kumpel teraz pracuje na AWF robiąc jakieś tam badania ( chcesz to się dopytam o szczegóły). Przy konstrukcji samolotów u nas się ludzie zatrudniają ( pisałem o tym kiedyś , można zerknąć). Już nie piszę o takich rzeczach jak pomoc przy pisaniu prac magisterskich, doktoranckich dla ludzi z bardzo wielu dziedzin nauki. I pomoc nie w sensie pisanie za kogoś tylko analiza danych (testy chi kwadrat i inne pierdy)
-
Dulce
- Użytkownik

banki , finanse ,logistyka , jakieś tam analizy ryzyka - czyli ogółem nudy na pudy...
szkoda ,że u nas nie rozwinęła się jeszcze biomatematyka - tylko na UJ można ją studiować a i z pracą niezbyt łatwo...
czyli chyba podjęłam słuszną decyzję wybierając informatykę (bo juz mnie nachodziły wątpliwości czy się w pażdzierniku na matmę nie przepisać) , bo jakbym w banku miała pracować to ja dziękuję za taką fascynującą pracę... studia nie powiem fascynujące,ale trwają tylko 5 lat...a pracuje się później w mało ciekawym zawodzie przez 35-40 lat...
szkoda ,że u nas nie rozwinęła się jeszcze biomatematyka - tylko na UJ można ją studiować a i z pracą niezbyt łatwo...
czyli chyba podjęłam słuszną decyzję wybierając informatykę (bo juz mnie nachodziły wątpliwości czy się w pażdzierniku na matmę nie przepisać) , bo jakbym w banku miała pracować to ja dziękuję za taką fascynującą pracę... studia nie powiem fascynujące,ale trwają tylko 5 lat...a pracuje się później w mało ciekawym zawodzie przez 35-40 lat...
-
miodzio1988
Dla mnie ciekawe rzeczy ciekawsze niż informatyka na pewno ;]banki , finanse ,logistyka , jakieś tam analizy ryzyka - czyli ogółem nudy na pudy.
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
Biomatematykę można studiować również na UWr. Specjalizujący się w tej dziedzinie wykładowcy UWr są kompetentni, sympatycznymi i solidnie prowadzą zajęcia. Nawet, jeżeli ktoś nie łączy swojej przyszłości z biomatematyką, może poprzez jej naukę zdobyć różne użyteczne narzędzia w innej pracy (z naciskiem na statystykę).
Zwróciłbym jeszcze uwagę na fakt, że studenci matematyki mają spore szanse zatrudnienia w konsultingu - największe firmy konsultingowe stwarzają np. możliwość odbycia płatnych praktyk, podczas których okazuje się, że myślenie analityczne jest w cenie. Nawet, jeśli nie korzysta się bezpośrednio ze znacznej części wiedzy matematycznej wyniesionej ze studiów, myślę że kształcą one sprawność intelektualną i w ten sposób otwierają drzwi do stanowisk i firm nie kojarzonych wcale z matematyką (przykład: Tauron Energia Pro).
Codziennie na moją skrzynkę mailową przychodzą oferty pracy, wśród których widać ogromne zapotrzebowanie na informatyków posiadających jakieś tam zaawansowane umiejętności. Prawie zawsze jest jednak istotna znajomość języków obcych.
Warto orientować się, co dzieje się na rynku pracy (przeglądać strony z ogłoszeniami; zaglądać na strony konkretnych firm, których potencjalnie chciałoby się kiedyś zostać zatrudnionym; przeglądać raporty instytucji zajmujących się analizą rynku pracy), mieć codziennie kontakt z językiem obcym, zapisywać się na dodatkowe przedmioty, czytać książki z interesującej nas branży, zdobywać doświadczenie (co wcale nie jest oczywiste, skoro chyba nie tylko ja mam znajomych, którzy wolą iść w ramach praktyk do segregacji śmieci niż do analizowania danych z uwagi na pieniądze i próżną pewność, że po 5. roku przyjdzie czas na zdobywanie doświadczenia). Nie warto biernie studiować.
Zwróciłbym jeszcze uwagę na fakt, że studenci matematyki mają spore szanse zatrudnienia w konsultingu - największe firmy konsultingowe stwarzają np. możliwość odbycia płatnych praktyk, podczas których okazuje się, że myślenie analityczne jest w cenie. Nawet, jeśli nie korzysta się bezpośrednio ze znacznej części wiedzy matematycznej wyniesionej ze studiów, myślę że kształcą one sprawność intelektualną i w ten sposób otwierają drzwi do stanowisk i firm nie kojarzonych wcale z matematyką (przykład: Tauron Energia Pro).
Codziennie na moją skrzynkę mailową przychodzą oferty pracy, wśród których widać ogromne zapotrzebowanie na informatyków posiadających jakieś tam zaawansowane umiejętności. Prawie zawsze jest jednak istotna znajomość języków obcych.
Warto orientować się, co dzieje się na rynku pracy (przeglądać strony z ogłoszeniami; zaglądać na strony konkretnych firm, których potencjalnie chciałoby się kiedyś zostać zatrudnionym; przeglądać raporty instytucji zajmujących się analizą rynku pracy), mieć codziennie kontakt z językiem obcym, zapisywać się na dodatkowe przedmioty, czytać książki z interesującej nas branży, zdobywać doświadczenie (co wcale nie jest oczywiste, skoro chyba nie tylko ja mam znajomych, którzy wolą iść w ramach praktyk do segregacji śmieci niż do analizowania danych z uwagi na pieniądze i próżną pewność, że po 5. roku przyjdzie czas na zdobywanie doświadczenia). Nie warto biernie studiować.
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
No biostatystyka fajna rzecz, tylko w Polsce mało popularna. W pracy główny nacisk jest kładziony na umiejętności praktyczne - czy UJ bądź UWr uczą SAS-a? Jest to absolutnie podstawowe narzędzie pracy w "komercyjnej" biostatystyce. Jeśli nie - jest to ogromny błąd. A co do pracy to jest w Polsce coraz więcej tego typu ofert (SAS programmer/statistician), choć prawdziwym zagłębiem jest Szwajcaria oraz Wielka Brytania.
@edit: Mam nadzieję, że oczywistym jest, że nawet najlepszy statystyk nie ma szans nie znając angielskiego...
@edit: Mam nadzieję, że oczywistym jest, że nawet najlepszy statystyk nie ma szans nie znając angielskiego...
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
Szczerze mówiąc, nie wiem czy na UWr uczą SAS, ponieważ jeszcze się tym nie interesowałem, ale zapytam. Jeżeli nie uczą, to zaproponuję, może zbierzemy grupę studentów, którzy chcieliby się tego nauczyć i zobaczymy co da się zrobić. Cokolwiek to jest, słyszałem że w różnych zawodach, nie tylko w statystyce, jest wykorzystywane.
Język angielski powinni znać absolwenci różnych kierunków. Plusem jest też znajomość innych języków obcych: niemieckiego, francuskiego, języków skandynawskich, naprawdę warto. Ja mam z tym problemy, ale staram się uczyć rozwiązując testy z angielskiego oraz przyswajając słownictwo aktuarialne z podręcznika do matematyki ubezpieczeń na życie.
-- 21 lip 2011, o 11:06 --
lol, z powodu zbieżności nazw spytałem się o SAP , ale to też jest użyteczne środowisko pracy.
Co do SAS - na wikipedii napisano tak:
SAS jako środowisko programistyczne umożliwia programowanie w różnych językach, w zależności od potrzeb:
* SAS 4GL - najpopularniejszy język w środowisku SAS
* SQL - język zapytań do baz danych
* SCL (Screen Control Language)[1] - budowa aplikacji okienkowych w środowiskach graficznych, np. Windows, XWindow
* makra
* możliwość integracji z językami[2] C, COBOL, FORTRAN, PL/I, IBM assembler
NA UWr są organizowane kursy z VBA oraz z baz danych, a ponadto na "matematyce obliczeniowej" oraz "laboratoriach statystycznych" można się nauczyć programów statystycznych (na tym pierwszym chyba Matlab).-- 21 lip 2011, o 11:12 --Prócz tego hurtownia danych i kilka innych rzeczy.
Język angielski powinni znać absolwenci różnych kierunków. Plusem jest też znajomość innych języków obcych: niemieckiego, francuskiego, języków skandynawskich, naprawdę warto. Ja mam z tym problemy, ale staram się uczyć rozwiązując testy z angielskiego oraz przyswajając słownictwo aktuarialne z podręcznika do matematyki ubezpieczeń na życie.
-- 21 lip 2011, o 11:06 --
lol, z powodu zbieżności nazw spytałem się o SAP , ale to też jest użyteczne środowisko pracy.
Co do SAS - na wikipedii napisano tak:
SAS jako środowisko programistyczne umożliwia programowanie w różnych językach, w zależności od potrzeb:
* SAS 4GL - najpopularniejszy język w środowisku SAS
* SQL - język zapytań do baz danych
* SCL (Screen Control Language)[1] - budowa aplikacji okienkowych w środowiskach graficznych, np. Windows, XWindow
* makra
* możliwość integracji z językami[2] C, COBOL, FORTRAN, PL/I, IBM assembler
NA UWr są organizowane kursy z VBA oraz z baz danych, a ponadto na "matematyce obliczeniowej" oraz "laboratoriach statystycznych" można się nauczyć programów statystycznych (na tym pierwszym chyba Matlab).-- 21 lip 2011, o 11:12 --Prócz tego hurtownia danych i kilka innych rzeczy.
-
palonakawa1991
- Użytkownik

Witajcie:) Studiuje na up we wroc bioinformatykę na przedmiocie pakiety statystyczne przerabialiśmy takie programy jak sas, r i stasistica
Czyli idziesz na informatykę z przymusu. Zostaniesz więc z dużym prawdopodobieństwiem jednym z wielu "informatyków", którzy nic ciekawego w życiu nie osiągną, bo tam trzeba pasji, a nie zarobków.Dulce pisze:banki , finanse ,logistyka , jakieś tam analizy ryzyka - czyli ogółem nudy na pudy...