Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
A co było? Pisałem w tamtym roku i jestem bardzo ciekawy..
-
Aerosmith
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
Ta, tamtego roczną pisało się na luzie.
Pytanie do kogoś kto orientuje się w ocenianiu prac, za błąd w tym wypadku napisanie delta >= 0 zamiast >0 i ciągnięcie tego do końca i wyliczenie wyniku prawie dobrze, bo przedziały domknięte zamiast poprawnie otwartych, jest 0 pkt jako źle zrobione czy może -1 pkt?
Trudno pamiętać wszystko, zaraz coś spróbuję napisać.
Pytanie do kogoś kto orientuje się w ocenianiu prac, za błąd w tym wypadku napisanie delta >= 0 zamiast >0 i ciągnięcie tego do końca i wyliczenie wyniku prawie dobrze, bo przedziały domknięte zamiast poprawnie otwartych, jest 0 pkt jako źle zrobione czy może -1 pkt?
Trudno pamiętać wszystko, zaraz coś spróbuję napisać.
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
Aerosmith masz wtedy -1 pkt, jak masz np za zadania 3 pkt to dostaniesz 2
-
vizard
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
Pierwsze zadanie było takie wykaz ze liczba \(\displaystyle{ k^{6}-2 k^{4}+k ^{2}}\) jest podzilelna przez 36.
Drugie wykazać ze jezeli \(\displaystyle{ a \neq b \wedge a \neq c \wedge b \neq c \wedge a+b=2c}\)to \(\displaystyle{ \frac{a+b}{a-c}+ \frac{a+c}{b-c} =2}\) Tego drugiego to do końca nie pamiętam jak było ale coś w tym stylu
Drugie wykazać ze jezeli \(\displaystyle{ a \neq b \wedge a \neq c \wedge b \neq c \wedge a+b=2c}\)to \(\displaystyle{ \frac{a+b}{a-c}+ \frac{a+c}{b-c} =2}\) Tego drugiego to do końca nie pamiętam jak było ale coś w tym stylu
-
Aerosmith
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
Czyli będzie 5 pkt. Uff...
Co do zadań. Udowodnij, że w nie równoległoboku ABCD, obierając N na środku boku AB i M na środku boku CD, oraz odpowiednio na środku przekątnej AC punkt P, oraz środku przekątnej BD punkt Q. Odcinki NP i MQ są równoległe.
Chyba nie pokręciłem treści.
Pierwsze to trzeba było dowieść, że \(\displaystyle{ [k(k+1)(k-1)]^2}\) (wyrażenie oczywiście było pomnożone na początku i trzeba było do tego dojść) jest podzielne przez 36.
Co do zadań. Udowodnij, że w nie równoległoboku ABCD, obierając N na środku boku AB i M na środku boku CD, oraz odpowiednio na środku przekątnej AC punkt P, oraz środku przekątnej BD punkt Q. Odcinki NP i MQ są równoległe.
Chyba nie pokręciłem treści.
Pierwsze to trzeba było dowieść, że \(\displaystyle{ [k(k+1)(k-1)]^2}\) (wyrażenie oczywiście było pomnożone na początku i trzeba było do tego dojść) jest podzielne przez 36.
-
waga
- Użytkownik

- Posty: 368
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 8 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
równanie kwadratowe z parametrem pametacie ile wam wyszło mi coś takiego: \(\displaystyle{ m \in (- \infty ,3- \sqrt{11}) \cup (3+ \sqrt{11}+ \infty)}\)
-
Aerosmith
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
TheBill można było w drugim wyjść od Tezy i dojść do \(\displaystyle{ c=0 \cup a+b=2c}\) i czy to byłby dobry dowód?
Mi wyszły ładne liczby w równaniu z parametrem, wszystkie całkowite, tylko nawiasy zwaliłem. -.-'
Mi wyszły ładne liczby w równaniu z parametrem, wszystkie całkowite, tylko nawiasy zwaliłem. -.-'
-
foox92
- Użytkownik

- Posty: 65
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skad mam to wiedziec?
- Podziękował: 14 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
mi z parametrem wyszło ze m(1;2) (2;3) cos takiego ładne liczby a jak z rachunku prawdopodobiensta ze jest 8 cyfr.. mi 3645 ;pp
-
vizard
- Użytkownik

- Posty: 22
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
Też do tego doszedłem ale potem ja próbowałem udowodnić przez indukcje ze ta liczba jest \(\displaystyle{ k(k+1)(k-1)]}\) jest podzielna przez 6 ale mi nie chciało wyjść.Aerosmith pisze:
Pierwsze to trzeba było dowieść, że \(\displaystyle{ [k(k+1)(k-1)]^2}\) (wyrażenie oczywiście było pomnożone na początku i trzeba było do tego dojść) jest podzielne przez 36.
Z parametrem wyszło mi (2,3)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 17:41 przez vizard, łącznie zmieniany 1 raz.



