Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Peterek_w
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Peterek_w »

Krzychu12321 pisze:Ponawiam pytanie, może Pan Kraszewski będzie wiedział.
Czy w analitycznej za niesprawdzenie, że AC jest jedyną osią symetrii będą cięte punkty?
Dlaczego? Przecież w poleceniu było napisane, że AC jest jedyną osią symetrii tego czworokąta.
Zahion
Moderator
Moderator
Podziękował: 139 razy

Post autor: Zahion »

Wydaje mi się, że pytanie autora miało inny oddzwięk, mianowicie :
W poleceniu było podane, że mamy znalezć takie punkty \(\displaystyle{ B, D}\), aby czworokąt miał jedną oś symetrii. Warto byłoby udowodnić, że po znalezieniu tych punktów spełnia on warunek podany w treści polecenia, czyli prosta przechodząca przez punkty \(\displaystyle{ B, D}\) nie jest osią symetrii czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\).

Natomiast w rzeczy samej przy obliczeniach mógł wyjść dowód, przy liczeniu jednego z cosinusów.
Mat123456789
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Mat123456789 »

Ja przyjąłem, że na tej prostej leży średnica okręgu + dałem komentarz że jeśli okrąg jest opisany na czworokącie to średnica musi leżeć na jego osiach symetrii, ciekawe czy mi to zaliczą
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Post autor: mint18 »

Z drugiej strony zadanie było za 5pkt, więc pewnie 2pkt za znalezienie wierzchołka \(\displaystyle{ D}\), potem za uzasadnienie, że \(\displaystyle{ AC}\) jest średnicą lub napisanie, że kąt ABC jest prosty kolejny punkt, wykorzystanie warunku prostopadłości (to się wiązało ze znalezieniem równania prostej \(\displaystyle{ AB}\) i potem prostej \(\displaystyle{ BC}\)) kolejny punkt i ostatni za znalezienie wierzchołka \(\displaystyle{ C}\). Lub jakieś inne rozłożenie tych punktów. Ale to są moje własne odczucia. Zadanie nie było takie krótkie, a wydaje mi się, że 4pkt za znalezienie tych wierzchołków to chyba za mało. W końcu króciutka trygonometria też była za 4
Krzychu12321
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Post autor: Krzychu12321 »

Hm, ja trochę inaczej - po policzeniu punktu \(\displaystyle{ D}\) znalazłem środek \(\displaystyle{ O}\) okręgu opisanego na \(\displaystyle{ ABD}\), korzystając z tego że leży na symetralnej odcinka \(\displaystyle{ BD}\) i później z równości wektorów \(\displaystyle{ CO}\) i \(\displaystyle{ OA}\), policzyłem punkt \(\displaystyle{ C}\). W sumie teraz nie pamiętam, czy uzasadniłem, że te wektory są równe, wydawało się to oczywiste, w każdym razie wynik się zgadza. Tylko na koniec zapomniałem skomentować że otrzymany czworokąt ma tylko jedną oś symetrii. No mam nadzieję, że więcej niż punkt nie stracę.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Albo 2 pkt za \(\displaystyle{ D}\) i 3 pkt za okrąg \(\displaystyle{ ABD}\) i za \(\displaystyle{ C}\) jako punkt przecięcia prostej i okręgu.
Zahion pisze:Wydaje mi się, że pytanie autora miało inny oddzwięk, mianowicie :
W poleceniu było podane, że mamy znalezć takie punkty \(\displaystyle{ B, D}\), aby czworokąt miał jedną oś symetrii. Warto byłoby udowodnić, że po znalezieniu tych punktów spełnia on warunek podany w treści polecenia, czyli prosta przechodząca przez punkty \(\displaystyle{ B, D}\) nie jest osią symetrii czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\).
Je szczerze mówiąc nie widzę problemu. Byłoby to istotne, gdyby w trakcie rozwiązania wyszło więcej rozwiązań niż jedno.

JK
Zahion
Moderator
Moderator
Podziękował: 139 razy

Post autor: Zahion »

Z tego co mi wiadomo wychodziły dwa rozwiązania w jednym ze sposobów.
Ponadto można przez to rozumieć, że odgórnie istnieje taki czworokąt ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Zahion pisze:Z tego co mi wiadomo wychodziły dwa rozwiązania w jednym ze sposobów.
Skoro wychodziły dwa, to jedno należało odrzucić - wtedy trzeba było to zrobić na jakiejś podstawie.
Zahion pisze:Ponadto można przez to rozumieć, że odgórnie istnieje taki czworokąt ?
Tak, można zakładać, że zadanie ma sens. A zadanie stwierdza istnienie takiego czworokąta.

JK
gomoku123
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gomoku123 »

Witam, ja też mam 3 pytanka odnośnie oceniania:
1. W tym zadaniu z czworokątem liczyłem tą metodą gdzie wychodziły 2 rozwiązania
\(\displaystyle{ x= \frac{8}{3} \vee x= \frac{10}{3}}\)
Jeżeli po prostu napisałem że dla tego drugiego rozwiązania czworokąt jest wklęsły i dlatego to rozwiązanie nie może być to rozumiem wszystko będzie zaliczone?
2. W zadaniu 12 jak zrobiłem dobrze wszystkie warunki, ale przeoczyłem część odpowiedzi tzn. napisałem \(\displaystyle{ x \in (- \frac{1}{6},0)}\) to niestety punkcik skasują?
3. W zadaniu 10 jak doszedłem do nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{7}{a+1}>2}\) ale potem przez błąd rachunkowy wyszło mi, że \(\displaystyle{ a \in (-1,6)}\)
Błąd polegał na tym, że jak odjąłem 2 od obu stron to w liczniku wyszło mi \(\displaystyle{ 6-a}\)
Ile mi za to utną 1 czy 2 punkty?
nebhe
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: nebhe »

1. myślę że powinno być w porządku.
2. Owszem, jeden punkt na pewno stracisz.
3. Tu wydaje mi się że będzie gorzej, to zadanie bodajże za 3pkt więc spodziewałbym się 1 pkt za sposób ale niestety reszta jest cała zła, czyli -2
Wladzio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wladzio »

Witam,
Mam pytanie do Was dotyczące oceniania tegorocznej matury z matematyki rozszerzonej. Zrobiłem masakrystycznie głupi błąd, polegający na złym przepisaniu równania paraboli z zadania 16. Rozwiązałem i byłem z siebie b. zadowolony, nawet nie sprawdziłem , bo wydało mi się, że zadanie łatwo mi poszło i rozwiązanie pasuje. Nie mam wielkich nadziei na dostanie jakiś punktów za to, ale też nie jestem pewien. Mam dysleksje i zastanawiam się czy zaznaczenie tego na arkuszu ma jakiś wpływ na ocenę takiego błędu. Please nie dołujcie mnie tylko za ten błąd, bo i tak mam doła. Z góry dzięki za odpowiedź.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

A jaką parabolę rozważałeś?

JK
Wladzio
Użytkownik
Użytkownik

Moje pytanie już nieaktualne. Na 100 % będę miał 0 punktów z to zadanie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

A skąd Ty to wiesz...?

JK
Wladzio
Użytkownik
Użytkownik

Tak zmieniłem równanie, że to już nie była parabola. Przeczytałem gdzieś, że rozpatruje się rozwiązania dotyczące tylko zadania, a ja rozwiązałem wprawdzie , ale inne zadanie. Nie pytajcie jak to zrobiłem, chyba za bardzo się spieszyłem, brakowało mi czasu. Za zastosowanie poprawnego wzoru na pole trapezu raczej nic nie dostanę.
ODPOWIEDZ