Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36042
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: Jan Kraszewski »

Dyskutujemy tutaj o maturze rozszerzonej z matematyki (ale dopiero po zakończeniu egzaminu...).



JK
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: Milczek »

Było łatwe, jak bede w domu napisze więcej.-- 9 maja 2016, o 11:17 --Ps. Ale podchwytliwe
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 972
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: AndrzejK »

Wg mnie była dość trudna, znacznie trudniejsza od zeszłorocznej. Ale przynajmniej wzięli uwagi do serca i wychodziły względnie normalne wyniki.
Janpostal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 16 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: Janpostal »

Zadania były trudne, \(\displaystyle{ 99%}\) siedziało do samego końca non stop coś licząc w tym ja. Dowody były niebanalne, jednego nie rozwiązałem, tego z trójkątami i okręgami, jakby ktoś podrzucił rozwiązanie byłym wdzięczny, nikogo kogo spotkałem nie zrobił tego.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: Milczek »

Też nie zrobiłem z okręgami ale plani nie jest moją mocną stroną , tak samo jak analityczna której nie zrobiłem.

Dla mnie była łatwa, może to tylko wrażenie bo zadania mi "podpasowały" , nie było trudnej kombinatoryki, stereometrii ani prawdopodobieństwa.
Lecz jak napisałem , może tak mi się tylko wydaje, przy przepisywaniu zamkniętych zmieniłem trzy odpowiedzi na bardziej poprawne, oby z pozostałymi tak nie było.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: mint18 »

W plani trzeba było dorysować jedną dwusieczną, pobawić się trochę kątami i twierdzeniem o odcinkach stycznych. Jak odpowiedzieliście w zadaniui z ciągiem zbieżnym?
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: Milczek »

\(\displaystyle{ 186}\) chyba , albo \(\displaystyle{ 187}\) , ważna była informacja że każdy wyraz jest dodatni więc \(\displaystyle{ q\ge 0}\)

-- 9 maja 2016, o 12:15 --

bo w innym wypadku nie będzie najmniejszej liczby całkowitej, a skoro o taką prosili w poleceniu to zbiór musi być ograniczony z dołu.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2016, o 18:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Drone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2016, o 21:18
Płeć: Mężczyzna

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: Drone »

Dowód przeprowadziłem śmieszną i okrężną drogą (możliwe, że błędnie bo przyjąłem za oczywiste równość pewnych odcinków na przekątnej) mianowicie najpierw napisałem, że część tych odcinków zawiera się w odległości promienia przez co odjąłem promień od nich, dalej jeszcze jakiś odcinek od obu odjąłem i wyszły mi \(\displaystyle{ 2}\) trójkąty przystające (najpierw wyszło, że podobne) z czego wynikało, że ich boki są równe (a jeden z boków był ostatnią częścią odcinka).
W ciągu zbieżnym najmniejszy wyraz wyszedł mi \(\displaystyle{ 187}\).
Ostatnio zmieniony 9 maja 2016, o 13:25 przez Drone, łącznie zmieniany 2 razy.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 972
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: AndrzejK »

AU
AU
jG4bDEW.png (20.21 KiB) Przejrzano 446 razy
Te dwa trójkąty są przystające. I dalej było już b. łatwo.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: Milczek »

A że jestem bardzo zadowolony z tego co wypisałem składam podziękowania osobom o nickach w ukrytej części.
Ukryta treść:    
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: shreder221 »

Nie była jakaś strasznie trudna, już prędzej średnio łatwa. Ale to nie był mój dzień więc nie spodziewam się więcej niż 60% ;( Nie mogłem się skupić, nad prostymi zadaniami i siedziałem nad nimi znacznie dłużej niż powinienem. Jak się pojawią wyniki to więcej konkretów będzie
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 972
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: AndrzejK »

Ile wyszły współrzędne punktów \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) w zadaniu z czworokątem wpisanym w okrąg, analityczna?
vicossess
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 28 wrz 2015, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 4 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: vicossess »

O ile nie machnąłem się w obliczeniach, to \(\displaystyle{ D = \left( 6,2 \right) , C = \left( \frac{8}{3}, \frac{14}{3} \right)}\) czy jakoś tak.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2016, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 972
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: AndrzejK »

Oh, to super. Mam tak samo, więc jak machnęliśmy się w obliczeniach, to razem
shiftry123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 maja 2016, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Matura z matematyki 2016 - poziom rozszerzony

Post autor: shiftry123 »

vicossess pisze:O ile nie machnąłem się w obliczeniach, to \(\displaystyle{ D =(6,2), C = ( \frac{8}{3}, \frac{14}{3})}\) czy jakoś tak.
Mam to samo, więc myślę, że jest to prawidłowy wynik.
ODPOWIEDZ