Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony
-
michal0906
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja uczyłem się w zwykłej szarej szkole, niezbyt starej, także też nie o jakimś dużym poziomie, renomie, nie cisnęli nas tak bardzo znowu, atmosfera była super i z każdym nauczycielem można było normalnie pogadać na pospolite tematy. Nawet atmosfera w sekretariacie była świetna. Miałem 5 lekcji matematyki i 1 fizyki tygodniowo (nie było profilu matematycznego ani nic w tym stylu). Chodziłem co tydzień na kółko z fizy i matmy. Sam (z fizyki jeszcze z kolegą).
I chociaż, że nie jestem z jakiejś super uczelni z Wa-wy, mówię: matura nie była trudna! (ani z fizy ani z matmy)
Co prawda zrobiłem głupie błędy typu pierwiastek obcy w zadaniu z trygonometrii, czy też błąd w tym z katami a, 2a i 4a, ale całość uważam na swoje ok. 90%. Podobało mi się to, że do niektórych zadań trzeba było podejść nieschematycznie.
BTW
1. Zadanie z sześciokątem można było jeszcze zrobić wykorzystując wzór na odległość punktu od prostej
2. Czy ktoś robił zadanie z trzema okręgami z tw. cosinusów, a potem Herona (o zgrozo )
I chociaż, że nie jestem z jakiejś super uczelni z Wa-wy, mówię: matura nie była trudna! (ani z fizy ani z matmy)
Co prawda zrobiłem głupie błędy typu pierwiastek obcy w zadaniu z trygonometrii, czy też błąd w tym z katami a, 2a i 4a, ale całość uważam na swoje ok. 90%. Podobało mi się to, że do niektórych zadań trzeba było podejść nieschematycznie.
BTW
1. Zadanie z sześciokątem można było jeszcze zrobić wykorzystując wzór na odległość punktu od prostej
2. Czy ktoś robił zadanie z trzema okręgami z tw. cosinusów, a potem Herona (o zgrozo )
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Dostępne są rozwiązania pierwszych czterech zadań. Kolejne będą wrzucane w seriach 5-8 oraz 9-11.wiedzmac pisze:Wiecie może kiedy na forum będą odpowiedzi pozbierane z wszystkich zadań?
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Dlatego polecam maturzystom stare matury.
w zadaniu z okręgami problem mógł zrobić drugi trójkąt, bo pierwszy był prostokątny:D
w zadaniu z okręgami problem mógł zrobić drugi trójkąt, bo pierwszy był prostokątny:D
-
Snayk
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
Zadanie z sześciokątem najlepiej i najszybciej było zrobić wyznaczając kąt nachylenia prostej do osi OX i policzenie jego tangensa, oraz wyznaczając punkt E i podstawić.
-
ronieli
- Użytkownik

Rozwiązując poprzednie lata trafiały się maturki ze wszystkimi łatwymi zadaniami z jednym lub dwoma trudniejszymi, ale wszystkie takie, że łatwo można było uzyskać te 80%. Teraz dali typową maturkę, tylko że dużo trudniejszą.
Pierwsze zadanie - wyznacz zbiór wartości, zawsze była zwykła nierówność z wartościami bezwzględymi ew. pierwiastkiem a pod nim jakiś wzór skróconego mnożenia.
Drugie zadanie - klasyka, tylko że zawsze podawali konkretnie, że suma tych kwadratów jest równa coś tam. W tym roku dowalili jakieś odległości punktów od prostej.
Trzecie zadanie - standard. Nawet zdarzały się trudniejsze od tego. Chociaż to również swoją trudność miało.
Czwarte - zwykły dowód tylko nie znalazłem jeszcze żadnej konkretnej odpowiedzi gdzie go należało skończyć, poziom zwykły.
Piąte zadanie - lekko bardziej skomplikowane, pomyliłem się coś w liczeniach chyba, bo wszyscy podają 1/5 a ja tam jakieś pierwiastki miałem.
Szóste zadanie - Nie było jakieś mega trudne, chociaż dowody z geometrii często są dużo łatwiejsze niż ten
Siódme zadanie - Najtrudniejsze zadanie z ciągów, jakie było do tej pory. Poziom : Kosmos
Ósme zadanie - Standardowe. Zwykle są jakieś trójkąty, ale to też trudne nie było.
Dziewiąte - Ogólnie zwykłe. Tylko ten wynik jakiś mi taki wyszedł przerażający.
Dziesiąte - Fajne zadanie. Coś nowego, ale nie jakieś meega trudne
11 - typowe
Ogólnie. Typowa matura, z zadaniami i podwyższonym stopniu trudnośći. Porównując ją do tej co w zeszłym roku była dużo trudniejsza. Ale dla przykładu bardzo podobna poziomem do czerwca 2012 czy Maja 2009.
Moje wyniki.
[ciach]
Pierwsze zadanie - wyznacz zbiór wartości, zawsze była zwykła nierówność z wartościami bezwzględymi ew. pierwiastkiem a pod nim jakiś wzór skróconego mnożenia.
Drugie zadanie - klasyka, tylko że zawsze podawali konkretnie, że suma tych kwadratów jest równa coś tam. W tym roku dowalili jakieś odległości punktów od prostej.
Trzecie zadanie - standard. Nawet zdarzały się trudniejsze od tego. Chociaż to również swoją trudność miało.
Czwarte - zwykły dowód tylko nie znalazłem jeszcze żadnej konkretnej odpowiedzi gdzie go należało skończyć, poziom zwykły.
Piąte zadanie - lekko bardziej skomplikowane, pomyliłem się coś w liczeniach chyba, bo wszyscy podają 1/5 a ja tam jakieś pierwiastki miałem.
Szóste zadanie - Nie było jakieś mega trudne, chociaż dowody z geometrii często są dużo łatwiejsze niż ten
Siódme zadanie - Najtrudniejsze zadanie z ciągów, jakie było do tej pory. Poziom : Kosmos
Ósme zadanie - Standardowe. Zwykle są jakieś trójkąty, ale to też trudne nie było.
Dziewiąte - Ogólnie zwykłe. Tylko ten wynik jakiś mi taki wyszedł przerażający.
Dziesiąte - Fajne zadanie. Coś nowego, ale nie jakieś meega trudne
11 - typowe
Ogólnie. Typowa matura, z zadaniami i podwyższonym stopniu trudnośći. Porównując ją do tej co w zeszłym roku była dużo trudniejsza. Ale dla przykładu bardzo podobna poziomem do czerwca 2012 czy Maja 2009.
Moje wyniki.
[ciach]
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 17:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
michal0906
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
No widzisz, bardzo fajny sposób, ale nawet nie pomyślałem, żeby inaczej zrobić, kiedy miałem w głowie już inny
-
wrotki8778
- Użytkownik

Tytułem wstępu chciałbym powiedzieć, że chociaż zrobiłem wszystkie zadania, to stwierdzenia typu "9 zadań można z automatu rozwiązać" są zdecydowanie przesadzone. Fakt, że trzeba było się dużo naliczyć, to jedno, ale poza 1., 3. i 11. zadaniem (wartości bezwzględne, nierówność i kombinatoryka, te drugie właściwie było najłatwiejsze, o ile rozwiązywało się poprzednie matury) każde wymagało przynajmniej odrobiny pomysłowości. Ciekawe, że to zadanie z trójkątem opisanym na okręgu (szóste bodaj) było jedynie za 3 punkty, a parę innych, ciut łatwiejszych zadań było warte więcej, ale nie mi oceniać wyczucie CKE.
Nie znaczy to jednak, że ta matura była zła, wręcz przeciwnie. W maturach z lat poprzednich przewijały się non stop te same nudne zadania, przez co nie trzeba było rozumieć tego, co się robi. Dziś już (prawie) nikt ze zdających nie powie, że były sztampowe i nijakie. Szkoda, że przez to zeszłoroczni maturzyści będą mieć lekkie fory, ale na szczęście dla mnie nie powinno mieć to znaczenia.
PS. 7. zadanie (to z logarytmem) akurat nie wymagało większego pomyślunku niż reszta, nie rozumiem, czemu właśnie ono jest uznawane za tak trudne.
Nie znaczy to jednak, że ta matura była zła, wręcz przeciwnie. W maturach z lat poprzednich przewijały się non stop te same nudne zadania, przez co nie trzeba było rozumieć tego, co się robi. Dziś już (prawie) nikt ze zdających nie powie, że były sztampowe i nijakie. Szkoda, że przez to zeszłoroczni maturzyści będą mieć lekkie fory, ale na szczęście dla mnie nie powinno mieć to znaczenia.
PS. 7. zadanie (to z logarytmem) akurat nie wymagało większego pomyślunku niż reszta, nie rozumiem, czemu właśnie ono jest uznawane za tak trudne.
-
piter2105
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Gdybym potrafił czytać ze zrozumieniem, to byłoby \(\displaystyle{ \approx 98 \%}\). Niestety w dwóch przypadkach robiłem inne zadania niż polecono, przez co będzie tylko \(\displaystyle{ \approx 80 \%}\). Trochę szkoda.
Z jednej strony macie rację, że nie było jakieś strasznie trudne, ale trzeba też zrozumieć wszystkich narzekających maturzystów. Zadania były trudniejsze niż na poprzednich maturach (jeśli ktoś chodził do słabej szkoły albo uczył się sam, bazując na starych arkuszach, miał prawo nastawić się na coś innego), w stresie popełnia się dużo błędów a w zadaniach było sporo skomplikowanych rachunków; poza tym rozmawiałam z kilkoma poprawiającymi osobami i stwierdziły one, że nie pobiją swojego wyniku- mając ten sprzed roku czy dwóch, mogą mieć większe szanse niż my.
Mam kilka pytań dotyczących punktów za zadania. Możecie mi powiedzieć ile mogą mi odjąć punktów za:
- zapomniałem w pierwszym, że w przedziale \(\displaystyle{ \left(-3, 3 \right)}\) nie uwzględniłem tego, że z dziedziny wyrzucamy 0,
- jak w zadaniu z dowodem pomnożyłem przez xy obie strony, aczkolwiek zapomniałem o tym, że w ułamku występuje x oraz y, oczywiście mianowniki skróciłem, ale licznika nie przepisałem, wynik mi wyszedł zamiast z x i y do potęg 3, z samym x i y, resztę wrzuciłem pod nawias dany do kwadratu, mam nadzieję, że ktoś zrozumie o co mi chodzi
- jak zapomniałem w zadaniu z tożsamością trygonometryczną wyrzucić odpowiedzi z \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\) \(\displaystyle{ \pi}\)
Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualną odpowiedź. Egzamin wydawał mi się raczej na średnim poziomie, trudniejszy niż rok temu, ale zdecydowanie do zrobienia. Teraz człowiek tylko najadł się stresu, chyba nie wytrzymam do czerwca, do wyników.
- zapomniałem w pierwszym, że w przedziale \(\displaystyle{ \left(-3, 3 \right)}\) nie uwzględniłem tego, że z dziedziny wyrzucamy 0,
- jak w zadaniu z dowodem pomnożyłem przez xy obie strony, aczkolwiek zapomniałem o tym, że w ułamku występuje x oraz y, oczywiście mianowniki skróciłem, ale licznika nie przepisałem, wynik mi wyszedł zamiast z x i y do potęg 3, z samym x i y, resztę wrzuciłem pod nawias dany do kwadratu, mam nadzieję, że ktoś zrozumie o co mi chodzi
- jak zapomniałem w zadaniu z tożsamością trygonometryczną wyrzucić odpowiedzi z \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\) \(\displaystyle{ \pi}\)
Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualną odpowiedź. Egzamin wydawał mi się raczej na średnim poziomie, trudniejszy niż rok temu, ale zdecydowanie do zrobienia. Teraz człowiek tylko najadł się stresu, chyba nie wytrzymam do czerwca, do wyników.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 16:50 przez Krencik, łącznie zmieniany 3 razy.
-
dacio
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Mam pytanie co do zadania 3. Czy można było skorzystać z sinusa różnicy dwóch kątów?
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{3}-x\right) =\frac12}\)?
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{3}-x\right) =\frac12}\)?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 17:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
- edward1337
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy