Doszły mnie słuchy, że maturka trudniejsza niż w poprzednim roku.
Jedno z zadań: \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x =1 + \sin x}\).
Chwali się, w końcu trzeba było coś więcej niż tylko zwinąć bądź od razu użyć jedynki trygonometrycznej. Jak ktoś nie zauważył, że można podnieść do kwadratu to raczej jego szanse były marne by wpaść na zwinięcie korzystając ze wzoru na sumę kątów kosinusa lub sinusa.
Sposób III: Układ równań, dodać jedynkę trygonometryczną.
kamil13151 pisze:Doszły mnie słuchy, że maturka trudniejsza niż w poprzednim roku.
Chwali się, w końcu trzeba było coś więcej niż tylko zwinąć bądź od razu użyć jedynki trygonometrycznej. Jak ktoś nie zauważył, że można podnieść do kwadratu to raczej jego szanse były marne by wpaść na zwinięcie korzystając ze wzoru na sumę kątów kosinusa.
Przy podnoszeniu muszę założyć że \(\displaystyle{ \cos x \ge 0}\)?
victor152 pisze:Przy podnoszeniu muszę założyć że \(\displaystyle{ \cos x \ge 0}\)?
Tak. Chyba, że robisz tzw. metodą analizy starożytnych, tzn. na koniec sprawdzasz czy wyniki zgadzają się z pierwszą równością i odrzucasz te, które nie pasują.
To nie będzie tak źle
Z trygonometrii zrobiłem bez tego założenia i wyszły mi chyba 3 wyniki, czyli będzie źle?
Ciekawe zadanie było przedostatnie. wyszło mi dla dwóch wartości m, ale nie pamiętam jakich.
\(\displaystyle{ \sin x = -1 , \ \ \sin x = \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 12:54 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
kamil13151 pisze:Doszły mnie słuchy, że maturka trudniejsza niż w poprzednim roku.
Chwali się, w końcu trzeba było coś więcej niż tylko zwinąć bądź od razu użyć jedynki trygonometrycznej. Jak ktoś nie zauważył, że można podnieść do kwadratu to raczej jego szanse były marne by wpaść na zwinięcie korzystając ze wzoru na sumę kątów kosinusa lub sinusa.
Hmm moje pierwsze skojarzenie, które zresztą dalej łatwo poprowadzić do rozwiązania, to podzielenie stronami przez dwa.
Podobnie jak we wtorek, po południu pojawią się rozwiązania wszystkich zadań. Każdy zainteresowany będzie mógł porównać swoje wyniki oraz prześledzić ewentualne mozliwości rozwiązania danego zadania. O pojawieniu się tematu z rozwiązanianiu poinformuję również w tym temacie.