Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36041
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: Jan Kraszewski »

Dyskutujemy tutaj (ale dopiero po maturze...).

Poziom rozszerzony -

Kod: Zaznacz cały

http://pliki.echodnia.eu/pdf/matura2014matematykarozszerzonaarkusz.pdf


Rozwiązania wszystkich zadań - poziom rozszerzony

JK
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: zamir4 »

Mówcie co chcecie, ale to była najtrudniejsza matura ze wszystkich
Jax9000

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: Jax9000 »

(Pisałem rok temu) No właśnie słyszałem, że była ciężka. Jakie zadania były?
victor152
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 30 mar 2011, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: victor152 »

Ktoś się pokusi o jakieś odpowiedzi?

Pamiętam, że objętość wyszła mi w podobie \(\displaystyle{ 256 \sqrt{4\ldots\ldots}}\), coś z czterysetką.

\(\displaystyle{ q=10^{-2}}\), \(\displaystyle{ a_1}\) nie pamiętam.

\(\displaystyle{ m= -3}\)

żadne pasujące rozwiązanie całkowite w którymś z zadaniu.

I prosta była równania:
\(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt{3}}{3}x+6\sqrt{3}}\)

I w równości z cosinusem i sinusem dwa rozwiązania.

Prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{20}}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 12:44 przez victor152, łącznie zmieniany 1 raz.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: kamil13151 »

Doszły mnie słuchy, że maturka trudniejsza niż w poprzednim roku.

Jedno z zadań: \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x =1 + \sin x}\).

Chwali się, w końcu trzeba było coś więcej niż tylko zwinąć bądź od razu użyć jedynki trygonometrycznej. Jak ktoś nie zauważył, że można podnieść do kwadratu to raczej jego szanse były marne by wpaść na zwinięcie korzystając ze wzoru na sumę kątów kosinusa lub sinusa.

Sposób III: Układ równań, dodać jedynkę trygonometryczną.
bismarck_14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 maja 2014, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: bismarck_14 »

Prawdopodbieństwo wyszło komuś 1/6
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 12:45 przez bismarck_14, łącznie zmieniany 1 raz.
Matelusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 maja 2014, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: Matelusz »

mi tez wyszło 1/6 według mnie to dobre rozwiazanie

ale jak sie pytałem kogos to mowili ze zle mi wyszło
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 12:47 przez Matelusz, łącznie zmieniany 1 raz.
victor152
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 30 mar 2011, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: victor152 »

kamil13151 pisze:Doszły mnie słuchy, że maturka trudniejsza niż w poprzednim roku.

Jedno z zadań: \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x =1 + \sin x}\).

Chwali się, w końcu trzeba było coś więcej niż tylko zwinąć bądź od razu użyć jedynki trygonometrycznej. Jak ktoś nie zauważył, że można podnieść do kwadratu to raczej jego szanse były marne by wpaść na zwinięcie korzystając ze wzoru na sumę kątów kosinusa.
Przy podnoszeniu muszę założyć że \(\displaystyle{ \cos x \ge 0}\)?
bismarck_14 pisze:Prawdopodbieństwo wyszło komuś \(\displaystyle{ \frac{1}{6} ?}\)
Dwoje znajomych tak miało.
bismarck_14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 maja 2014, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: bismarck_14 »

Ogólnie masakra. Pierwsze zadanie Zbiór należał do R z wyłączeniem (-2;2) ?
victor152
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 30 mar 2011, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: victor152 »

bismarck_14 pisze:Ogólnie masakra. Pierwsze zadanie Zbiór należał do R z wyłączeniem (-2;2) ?
Tak.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: kamil13151 »

victor152 pisze:Przy podnoszeniu muszę założyć że \(\displaystyle{ \cos x \ge 0}\)?
Tak. Chyba, że robisz tzw. metodą analizy starożytnych, tzn. na koniec sprawdzasz czy wyniki zgadzają się z pierwszą równością i odrzucasz te, które nie pasują.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3358
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: mortan517 »

Jak dla mnie? Najtrudniejsza matura jaką widziałem, dużo zadań, za mało czasu, ogólnie dużo liczenia. Z trzycyfrowym wynikiem mogę się już pożegnać.
bismarck_14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 maja 2014, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: bismarck_14 »

To nie będzie tak źle
Z trygonometrii zrobiłem bez tego założenia i wyszły mi chyba 3 wyniki, czyli będzie źle?
Ciekawe zadanie było przedostatnie. wyszło mi dla dwóch wartości m, ale nie pamiętam jakich.
zamir4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 mar 2014, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: zamir4 »

Ja podniosłem do kwadartu bez założenia.

\(\displaystyle{ \sin x = -1 , \ \ \sin x = \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 12:54 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony

Post autor: yorgin »

kamil13151 pisze:Doszły mnie słuchy, że maturka trudniejsza niż w poprzednim roku.

Jedno z zadań: \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cos x =1 + \sin x}\).

Chwali się, w końcu trzeba było coś więcej niż tylko zwinąć bądź od razu użyć jedynki trygonometrycznej. Jak ktoś nie zauważył, że można podnieść do kwadratu to raczej jego szanse były marne by wpaść na zwinięcie korzystając ze wzoru na sumę kątów kosinusa lub sinusa.
Hmm moje pierwsze skojarzenie, które zresztą dalej łatwo poprowadzić do rozwiązania, to podzielenie stronami przez dwa.

Podobnie jak we wtorek, po południu pojawią się rozwiązania wszystkich zadań. Każdy zainteresowany będzie mógł porównać swoje wyniki oraz prześledzić ewentualne mozliwości rozwiązania danego zadania. O pojawieniu się tematu z rozwiązanianiu poinformuję również w tym temacie.
ODPOWIEDZ