LXII Olimpiada Matematyczna II etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: kaszubki »

Kuczeee :/
W tym roku mi nie poszło. Zwaliłem na maxa. Zrobiłem tylko szóste, ale nie dowodziłem tego lematu... Może 2 punkty wpadną.
Jeszcze do piątego miałem fajnego blefa, wyszedł mi
Ukryta treść:    
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: KPR »

2 na wektorach:
Ukryta treść:    
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Panda »

Heh, ja tylko 5 i jakiś banalny początek 6, choć potem już tylko ponoć indukcja. Jak 4 robiliście? Zadanie wydaje się mieć multum rozwiązań, ja najpierw prosty lemat, i potem bezmyślne pałowanie analizą możliwości:
Ukryta treść:    
No cóż, teraz widzę, że na OMa gotowy nie byłem - zatem do zobaczenia za rok na finale (ci co będą mogli) ^^

@Mejczus: Na OMG chyba unikają równań deltorodnych, za łatwo by mieli ci, co potrafią, a nie taka jest idea, przynajmniej OMa, a z OMG chyba podobnie - przynajmniej rok temu tak było.

@KPR: \(\displaystyle{ n \ge 3}\) bodajże, treści wiesz gdzie.

Czółko.
KPR
Użytkownik
Użytkownik

To że \(\displaystyle{ n \ge 3}\) nic nie oznacza, bo teza zadania działa dla wszystkich, to i wzór powinien.-- 19 lut 2011, o 20:55 --Ja z kolei trzecie robiłem tak, że udowodniłem, że na początku i końcu jest to samo, a potem, że jak podzielimy se ten ciąg elementami równymi temu pierwszemu, to każdy element jest maksymalnie w jednej części. Później sumujemy założenie indukcyjne dla każdej części i wychodzi.
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: adamm »

Ahhaa pisze:O co w końcu chodziło z tą nierównością? Ktoś na forum pisał, że ją zrobił to chyba w którymś okręgu była na zawodach.
Spoko, spoko, nierówność już leci:
\(\displaystyle{ a_{1},a_{2},...,a_{n} \in \mathbb{R}^+}\), \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}^+}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{a_{1}}+\frac{2}{a_{1}+a_{2}}+\frac{3}{a_{1}+a_{2}+a_{3}}+...+\frac{n}{a_{1}+a_{2}+...+a_{n}}< 2\left(\frac{1}{a_{1}}+\frac{1}{a_{2}}+...+\frac{1}{a_{n}}\right)}\)
KPR
Użytkownik
Użytkownik

Nie o tę nierówność chodzi.
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Jerzy_q »

KPR pisze:2 na wektorach: ...
Too easy. Niepotrzebnie marnowałem czas szukając jakichś zależności które dałyby \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), jeszcze koniec końców wzory pomyliłem. Trudno, zniszczę ich za rok.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Panda »

Jak to się nie zgadza...121, 212 <- dłuższego nie ukręcisz, bo albo 1212, albo sąsiedztwo.
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: adamm »

KPR pisze:Nie o tę nierówność chodzi.
To były dwie?
Ukryta treść:    
KPR
Użytkownik
Użytkownik

Panda, napisałem to, jak jeszcze było źle.
Awatar użytkownika
johnny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: johnny »

dla n=2 teza nie dziala bo skoro masz 3 wyrazy w ciagu, to nie mozesz wykreslic wszystkich oprocz czterech...
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Moja SUBIEKTYWNA ocena:
1. Matura
2. Dość trudne, możliwe, że będę dwójkować całej masie osób, która nie zadbała o to, że jakiś punkt ma leżeć po którejś stronie prostej. Na szczęście ja o to zadbałem na zawodach, ale to nie było takie hop-siup, zajęło mi to istotną część czasu. Uważam, że brak tego, co ja miałem lub tego, co było we wzorcówce to dość istotna luka.
3. Wrzucić do maszynki i mamy rozwiązanie - nieskończenie szablonowe
4. Ja się pół godziny patrzyłem jak głupi w te punkty G i H i nie miałem pojęcia jakie ciekawe one mają własności ... Ale na szczęście w końcu padło.
5. Zadanie całkiem spoko, ale niesamowicie głupie w opisie (ja miałem takie rozw. które było jeszcze dużo bardziej opisowe, rozpisałem się na 2 strony A4, co zajęło mi z godzinę, ale i tak wydaje mi się, że nie zrobiłem tego wystarczająco ściśle). Poza tym było tu nieskończenie wiele możliwości puszczenia blefa.
6. Dla mnie to już wyższy poziom hardkoru, nie ogarniam złożeń wielomianów, ale w końcu po długich bólach i mękach udało mi się to zrobić, ale długo po wyjściu z sali sam nie wiedziałem, czy to co napisałem jest dobrze, czy źle ;p. Ale w końcu wyszło na to, że raczej ok. I tu też było nieskończenie wiele możliwości puszczenia blefa.

Podsumowując były moim zdaniem 4 zadania (1, 3, 4, 5) w zasięgu większości przy czym w jednym będzie pewnie sporo blefów, a dość możliwe, że wydwójkują sporej liczbie osób zad. 2. Próg szacuję na 19 pkt.

A propo wzoru na liczbę tych ciągów, to już to poprawiłem, ale widzę, że toczą się ciągle dyskusje:
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: SaxoN »

Oj Swistak, przesadzasz z tym czwartym - nawet mnie udało się to zrobić w n<10 minut (oczywiście poza zawodami - jestem już za stary żeby startować), a nie jestem nieskończenie mocny w geometrii, o czym nie raz już się przekonałem A szóste może nie było trywialne, ale zawodnikowi takiemu jak Ty nie powinno było sprawić takich trudności ^^
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Tylko, że taki zawodnik jak ja był przekonany, że \(\displaystyle{ P(Q(x))=Q(P(x))}\) nie implikuje tego, że \(\displaystyle{ P(Q(S(x)))=Q(P(S(x)))}\), gdzie S jest jakiśtam wielomianem i zdał sobie sprawę, że to istotnie zachodzi, pół godziny temu .
A co do 4, to może nie napisałem tego wyraźnie, ale jednak to było prościutkie zadanie, trochę żal, że tyle nad tym siedziałem.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, o 21:54 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: SaxoN »

Pierwszego twojego zdania nawet nie spróbuję zrozumieć, drugie jest już w miarę po polsku. W ogóle wzorcówka do tego czwartego to jakiś smutny żart, przecież istnieje do tego parolinijkowe rozwiązanie na łukach (odpowiednie półproste dzieliły na połowę odpowiednie łuki)
ODPOWIEDZ