LXII Olimpiada Matematyczna II etap.
Myślałem, że będę cwany i sam założę, ale nie wyszło.
Idę już na pociąg. Połamania długopisów!
Idę już na pociąg. Połamania długopisów!
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Ja też życzę powodzenia wszystkim. Nie zapomnijcie wrzucić tu zadań, jak tylko ktoś będzie miał dostęp do komputera.
Q.
Q.
- mariolawiki1
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
- XMaS11
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Zadania do zrobienia, a w 5 godzin to już na pewno. Drugie było dwa lata temu na Zwardoniu : zadanie nr 6, grupa młodsza. SWistak dopiero po 195min wyszedl heheheh.
-
Mruczek
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Zadania - II etap LXII OM - dzień pierwszy
1. Rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} {(x-y)( x^{3} + y^{3}) =7\\ {(x+y)( x^{3} - y^{3}) =3 \end{cases}}\)
2. Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ AB<BC}\) oraz \(\displaystyle{ AD<CD}\). Punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) leżą odpowiedznio na bokach \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CD}\), przy czym \(\displaystyle{ PB=AB}\) oraz \(\displaystyle{ QD=AD}\). Punkt M\(\displaystyle{ }\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ PQ}\). wykazać, że jeśli kąt \(\displaystyle{ BMD}\) jest prosty, to na czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) można opisać okrąg.
3.Udowodnić, że dla dowolnych dodatnich liczb całkowitych \(\displaystyle{ x_{1}}\), \(\displaystyle{ x_{2}}\),...,\(\displaystyle{ x_{2011}}\), \(\displaystyle{ y_{1}}\), \(\displaystyle{ y_{2}}\),...,\(\displaystyle{ y_{2011}}\) iloczyn
\(\displaystyle{ (2 x_{1} ^{2} +3 y_{1} ^{2})(2 x_{2} ^{2} +3 y_{2} ^{2})...(2 x_{2011} ^{2} +3 y_{2011} ^{2})}\)
nie jest kwadratem liczby całkowitej.
1. Rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} {(x-y)( x^{3} + y^{3}) =7\\ {(x+y)( x^{3} - y^{3}) =3 \end{cases}}\)
2. Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ AB<BC}\) oraz \(\displaystyle{ AD<CD}\). Punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) leżą odpowiedznio na bokach \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CD}\), przy czym \(\displaystyle{ PB=AB}\) oraz \(\displaystyle{ QD=AD}\). Punkt M\(\displaystyle{ }\) jest środkiem odcinka \(\displaystyle{ PQ}\). wykazać, że jeśli kąt \(\displaystyle{ BMD}\) jest prosty, to na czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) można opisać okrąg.
3.Udowodnić, że dla dowolnych dodatnich liczb całkowitych \(\displaystyle{ x_{1}}\), \(\displaystyle{ x_{2}}\),...,\(\displaystyle{ x_{2011}}\), \(\displaystyle{ y_{1}}\), \(\displaystyle{ y_{2}}\),...,\(\displaystyle{ y_{2011}}\) iloczyn
\(\displaystyle{ (2 x_{1} ^{2} +3 y_{1} ^{2})(2 x_{2} ^{2} +3 y_{2} ^{2})...(2 x_{2011} ^{2} +3 y_{2011} ^{2})}\)
nie jest kwadratem liczby całkowitej.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 16:46 przez Mruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariolawiki1
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Jak wam poszło? Ja zrobiłam dwa zadania i jestem na siebie wściekła, bo nie zrobiłam 3-go, a było w moim zasięgu.
Powodzenia jutro!
Powodzenia jutro!
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
1 i 3 - obraza inteligencji uczestników
2 - moje rozwiązanie jest rly harde, ale ogólnie to sporo ludzi porobiło, chyba nawet więcej niż zad. 3, co mnie niesamowicie dziwi
A co do tego, że wyszedłem dopiero po 195 minutach, to po prostu nie znałem 2 i mi zajęło 1,5h . A 1 i 3 oczywiście epsilon. No i dość dokładnie opisywałem i się uzbierało 3h 15 min ;p. Może jakbym się nie uparł, że chcę 2 rozwiązać ze składania obrotów, to bym jakoś prędzej zrobił, ale tak przynajmniej jestem dumny, że udało mi się tak pocisnąć .
2 - moje rozwiązanie jest rly harde, ale ogólnie to sporo ludzi porobiło, chyba nawet więcej niż zad. 3, co mnie niesamowicie dziwi
A co do tego, że wyszedłem dopiero po 195 minutach, to po prostu nie znałem 2 i mi zajęło 1,5h . A 1 i 3 oczywiście epsilon. No i dość dokładnie opisywałem i się uzbierało 3h 15 min ;p. Może jakbym się nie uparł, że chcę 2 rozwiązać ze składania obrotów, to bym jakoś prędzej zrobił, ale tak przynajmniej jestem dumny, że udało mi się tak pocisnąć .
Koksiaste rozwiązanie 2 ze składania obrotów:
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
O w dupsko, ale nieskończenie proste rozw. zad. 2 !!! ARGH! Widziałem już wzorcówkę i jeszcze jedno rozw. i one były dużo prostsze od mojego, ale i tak były nieskończenie razy hardsze od tego!
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Ja zrobiłem cztery zadania, a z moich znajomych chyba nikt nie odwrócił kartki z zadaniami na drugą stronę
Drugie też mam bardzo ładnie:
Drugie też mam bardzo ładnie:
Ukryta treść:
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Pierwsze nadaje się raczej na OMG.
Drugie jest prostszą wersją zadania 2 z II etapu XLVI OM - akurat w środę z moim podopiecznym zaglądaliśmy do tamtego II etapu, co prawda nie robiąc rzeczonego zadania do końca, ale zatrzymując się na idei, która tutaj wystarcza. Mam nadzieję, że to się przydało.
Trzecie według mnie nie jest "obrazą dla inteligencji" - przeciwnie, jestem zdania, że to najtrudniejsze zadanie z pierwszego dnia (choć też żaden kosmos).
Niemniej zadania są stosunkowo łatwe (jak na II etap rzecz jasna, bo obiektywnie oczywiście są trudne), jeśli jutro też tak będzie, to zapewne próg będzie dość wysoki.
Q.
Drugie jest prostszą wersją zadania 2 z II etapu XLVI OM - akurat w środę z moim podopiecznym zaglądaliśmy do tamtego II etapu, co prawda nie robiąc rzeczonego zadania do końca, ale zatrzymując się na idei, która tutaj wystarcza. Mam nadzieję, że to się przydało.
Trzecie według mnie nie jest "obrazą dla inteligencji" - przeciwnie, jestem zdania, że to najtrudniejsze zadanie z pierwszego dnia (choć też żaden kosmos).
Niemniej zadania są stosunkowo łatwe (jak na II etap rzecz jasna, bo obiektywnie oczywiście są trudne), jeśli jutro też tak będzie, to zapewne próg będzie dość wysoki.
Q.
- adamm
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
vide 3:
a ja się babrałem mod 6 , bo przecież co mi tam po 3...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 17:23 przez adamm, łącznie zmieniany 1 raz.