[studia] Uniwersytet Wrocławski

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
mariuszlo2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mariuszlo2 »

witam, mam pytanie glownie do pana Jana Kraszewskiego, bo pewnie wie najwiecej na ten temat.

jakie zmiany zostaly wprowadzone do obliczania wskaznika rekrutacyjnego na matematyke/informatyke na uw?
chodzi mi glownie o to, jak byly liczone punkty wczesniej, bo system od 2011 roku znalazlem.
informatyk_wroc
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: informatyk_wroc »

jakie zmiany zostaly wprowadzone do obliczania wskaznika rekrutacyjnego na matematyke/informatyke
Kiedyś liczyły się wyniki z matematyki, informatyki, jęz. obcego i fizyki (z wagami wg tabelki). Od tego roku wynik z fizyki liczy się tylko jak jest lepszy od wyników z informatyki i matematyki.
Np. jak ktoś zda matematykę na 70%, informatykę na 80% a fizykę na 30% (załóżmy, że wszystkie rozszerzone) to dostanie 70*2+80*1+80*0,5+(punkty za jęz. obcy).

Wydaje mi się, że to jedyna zmiana..

Link do zasad:
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak, to jedyna zmiana w stosunku do zeszłego roku (bo dwa lata temu było jeszcze inaczej - wtedy nie było jeszcze tabelek), która była podyktowana chęcią zbliżenia systemu tabelkowego do systemu przedtabelkowego.

Zasady zeszłoroczne obowiązują jeszcze na rekrutacji śródrocznej na matematykę w lutym 2011, można je znaleźć i porównać z tymi, które obowiązują od lipca 2011.

JK

PS. Pod warunkiem, że chodzi o UWr, a nie UW...
mariuszlo2
Użytkownik
Użytkownik

tak, tak, chodzi o uwr, stad moj post w tym temacie, to byla literowka : )

przeliczam sily na zamiary, bo chce studiowac albo matematyke na pwr albo rownoczesnie matematyka i informatyke na uwr.
co do drugiej opcji, nie ukrywam, ze kusza mnie stypendia w ramach kierunkow zamawianych..

szkoda tylko, ze fizyka niemal napewno nie bedzie brana w moim przypadku pod uwage w rekrutacji na uwr. informatyki nie zdaje, wiec moje szanse na wysokie miejsce w rekrutacji spadaja.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

mariuszlo2 pisze:szkoda tylko, ze fizyka niemal napewno nie bedzie brana w moim przypadku pod uwage w rekrutacji na uwr. informatyki nie zdaje, wiec moje szanse na wysokie miejsce w rekrutacji spadaja.
Myślę, że bardzo dobrze zdana matura rozszerzona z matematyki wystarczy. Stypendiów zamawianych na informatyce nie jest tak mało - 64:

Kod: Zaznacz cały

http://zamawiane.ii.uni.wroc.pl/stypendia.php
.

JK
mariuszlo2
Użytkownik
Użytkownik

a czy znajde gdzies info jaki wynik miala 30sta osoba ktora otrzymala stypendium na matematyce?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Na matematyce nie ma stypendiów. Program studiów zamawianych opisany na stronie rekrutacji, dotyczy rocznika, który rozpoczął studia w roku 2008 (i teraz kończy studia licencjackie).

To, czy będą stypendia na matematyce w tym roku zależy od wyników tegorocznego (jeszcze nieogłoszonego) konkursu na studia zamawiane.

JK
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Rozpoczęła się na 3-letnie studia licencjackie na kierunku matematyka na Uniwersytecie Wrocławskim. Rekrutacja potrwa do 20 lutego.

Zapraszamy!

JK
kaska_008
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kaska_008 »

mam pytanie odnośnie rekrutacji śródrocznej: ile wynosił próg punktowy w zeszłym roku i jak dużo było chętnych? bo mam zdaną matematykę tylko na poziomie podst. i nie wiem czy mam jakieś szanse żeby się dostać
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

W zeszłym roku było duże zainteresowanie, do rekrutacji przystąpiło ponad 150 osób, po podniesieniu limitu przyjęliśmy 90 osób. Próg punktowy odpowiadał mniej więcej 50% z matury rozszerzonej.

Ciężko powiedzieć, jak będzie w tym roku - może rok temu zadziałał efekt nowości? Nie ulega natomiast wątpliwości, że z maturą na poziomie podstawowym łatwiej dostać się latem.

JK
masakryczna
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: masakryczna »

Jakie mam szanse dostania się na matematykę w lipcu 2011, jeśli nie zdaję informatyki? Czy, jeśli będę mieć lepszy wynik z matematyki rozsz. niz z fizyki rozsz. będzie mi w punkcie trzecim policzona matematyka po raz drugi?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Tomek_Z »

Jakie mam szanse dostania się na matematykę w lipcu 2011 jeśli nie zdaję informatyki?
W zasadzie nie ma to żadnego znaczenia, o ile zdasz w miarę przyzwoicie maturę rozszerzoną z matematyki.
masakryczna
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: masakryczna »

A co rozumiesz przez w miarę przyzwoicie?:)
mathiu11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: mathiu11 »

W śródrocznej było trzeba 65%, to w lipcu pewnie 40-50%.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Tomek_Z »

Ale w śródrocznej jest mniejszy limit jeśli chodzi o miejsca. W normalnej rekrutacji, w zeszłym roku przyjęto wszystkich, którzy donieśli dokumenty...
ODPOWIEDZ