Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Awatar użytkownika
eryczzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: eryczzek »

Tarnoob pisze:Na Warmii już po wszystkich konkursach (nie licząc niemieckiego, ale to tam wiecie no). Nie wiem, czy kuratorium chciało podbić województwu wyniki na egzaminie gimnazjalnym, czy po prostu ma wszystkich za dzieci. Cały konkurs polegał na pałowaniu przez 90 min kilkudziesięciu zadań zamkniętych godnych "Kangura"... dla czwartej klasy podstawówki. Spodziewałem się czegoś typowo olimpijskiego albo półolimpijskiego, pacyfikacji, rzeźni... Nic z tego. Jaki dzień tygodnia będzie 10 listopada 2012? Jaką resztę z dzielenia przez 100 daje suma pierwszych 98 liczb naturalnych? Ile zer ma na końcu iloczyn liczb od tej do tej? Jaki jest wynik mnożenia "wielomianów" x-3 i 2x+6? Ile wynosi odległość punktów o takich i takich współrzędnych? Jakie pole ma trójkąt o takich a takich bokach? I tak przez kilkadziesiąt zadań...

Straciłem wiarę w polską edukację. I w siebie, bo wyłożyłem się na banalnym zadaniu, jakie dostaje się u psycholożki - ile prostokątów mieści się w prostokącie 3 na 2 kratki? Dio mia, ve, pomyliłem się o 2, a już by się zarobiło tę setkę... Ale cóż, bywa.

Przy okazji, w przypływie wściekłości i nudy spróbowałem ustalić ogólny wzór na ilość prostokątów w prostokącie x na y. Wyszło mi coś takiego:

\(\displaystyle{ f(x,y)=\frac{1}{4} xy(x+1)(y+1)}\)

Czy ktoś może wie, który naczelny to odkrył i jak to nazwał?

Zdrozie wom.
no właśnie mimo tak prostego konkursu to u nas z 50 osób dostało się tylko 5

Powiedzcie mi jak to będzie: bo tam pisało, że max może być 150osób. Tak łatwy konkurs to przewiduje, że będzie ich więcej. I co oni zrobią? Punkty są pewne, bo zamknięte zadania, co innego jakby były otwarte.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Mruczek »

Tarnoob pisze:Na Warmii już po wszystkich konkursach (nie licząc niemieckiego, ale to tam wiecie no). Nie wiem, czy kuratorium chciało podbić województwu wyniki na egzaminie gimnazjalnym, czy po prostu ma wszystkich za dzieci. Cały konkurs polegał na pałowaniu przez 90 min kilkudziesięciu zadań zamkniętych godnych "Kangura"... dla czwartej klasy podstawówki. Spodziewałem się czegoś typowo olimpijskiego albo półolimpijskiego, pacyfikacji, rzeźni... Nic z tego. Jaki dzień tygodnia będzie 10 listopada 2012? Jaką resztę z dzielenia przez 100 daje suma pierwszych 98 liczb naturalnych? Ile zer ma na końcu iloczyn liczb od tej do tej? Jaki jest wynik mnożenia "wielomianów" x-3 i 2x+6? Ile wynosi odległość punktów o takich i takich współrzędnych? Jakie pole ma trójkąt o takich a takich bokach? I tak przez kilkadziesiąt zadań...

Straciłem wiarę w polską edukację. I w siebie, bo wyłożyłem się na banalnym zadaniu, jakie dostaje się u psycholożki - ile prostokątów mieści się w prostokącie 3 na 2 kratki? Dio mia, ve, pomyliłem się o 2, a już by się zarobiło tę setkę... Ale cóż, bywa.

Przy okazji, w przypływie wściekłości i nudy spróbowałem ustalić ogólny wzór na ilość prostokątów w prostokącie x na y. Wyszło mi coś takiego:

\(\displaystyle{ f(x,y)=\frac{1}{4} xy(x+1)(y+1)}\)

Czy ktoś może wie, który naczelny to odkrył i jak to nazwał?

Zdrozie wom.
Na etapie szkolnym, w każdym województwie zwykle nie ma trudnych zadań...
Awatar użytkownika
eryczzek
Użytkownik
Użytkownik

Powiedzcie mi jak to będzie: bo tam pisało, że max może być 150osób. Tak łatwy konkurs to przewiduje, że będzie ich więcej. I co oni zrobią? Punkty są pewne, bo zamknięte zadania, co innego jakby były otwarte.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik

Zrobią próg 95%...
Awatar użytkownika
Tarnoob
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tarnoob »

Cóż, wystarczy chyba wejść na

Kod: Zaznacz cały

http://www.ko.olsztyn.pl
i przeczytać.

Szkoła przesyła dalej wszystkie prace, które mają powyżej 70% punktów. Są jeszcze raz sprawdzane i wybiera się z nich 150 najlepszych.

Etap wojewódzki to walka z testem, a nie resztą zawodników - laureatem jest każdy, kto ma powyżej 80% punktów. Powyżej 60% - finalista.
Mruczek pisze: Na etapie szkolnym, w każdym województwie zwykle nie ma trudnych zadań...
Tak, rozumiem, ale żeby banalne? Sam nie wiem.
Awatar użytkownika
AmbitnaAgnieszka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AmbitnaAgnieszka »

Cześć,
z tego co piszecie to w tym roku nie było tak strasznie na konkursie. Łódzkie pisze 24.11 więc teraz to już tylko końcowe dni przygotowań. Czy ktoś jeszcze z Łodzi podjął się tego wyzwania ?
Chętnie pogadam i wymienię się zadaniami. Pozdrawiam wszystkich
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik

Jutro etap szkolny z matmy w woj. lubelskim.
Legionista14
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Legionista14 »

dokladnie, jak tam Mruczek przygotowany? z tego co czytam to Ty sie pewnie nie nie stresujesz bo chyba mocno dobry jestes:D startowales juz z czegos czy tylko matma i fiza? mi to glownie na matmie zalezy, z chemii 3 pkt zabraklo, a z gegry to kompletna porazka rok temu było dosyc proste ( wtedy w 2kl. mi zbraklo bodajze 2 pkt), wiec teraz moga trudne dowalic :p
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik

Jeszcze z niczego nie startowałem, ale mam laureata z matematyki z poprzedniego roku, więc w tym roku to na luzie.
Legionista14
Użytkownik
Użytkownik

oho to ładnie:O chce Ci sie startowac jeszcze raz? :p nie lepiej z czegos innego sie bylo przylozyc? ;] ale to oczywiscie twoj wybor. ja to czuje ze mi slabo pojdzie, chociaz przygotowany jestem chyba całkiem dobrze ...
Awatar użytkownika
AmbitnaAgnieszka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AmbitnaAgnieszka »

Podzielcie się jutro, o ile możecie zadaniami z etapu szkolnego. I powodzenia życzę !!
Awatar użytkownika
eryczzek
Użytkownik
Użytkownik

jak można nie chcieć startować z matmy?? nawet do konkursy z niej nie trzeba się specjalnie przykładać (przygotowywać). Przykładać trzeba się do takich przedmiotów co trzeba dużo czytać xD biologia tyle tego jest, że nie wiem komu chce się tyle czytać. ;p
Legionista14
Użytkownik
Użytkownik

jak tam lubelskie po konkursie ? ja tak czuje ze w moim przypadku gowno z tego bedzie ...
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik

No i po konkursie. Było 7 zadań, 30 pkt, 6 można było stracić - 60 minut. U mnie dobrze, zrobiłem wszystko, ale pomyliłem się w zadaniu z deskorolkami i rowerami - nie dałem warunku, że te liczby muszą być - całkowite dodatnie . Najciekawsze i najprostsze było to zadanie z sześcianem przeciętym płaszczyzną, która przechodzi przez 3 punkty leżące na krawędziach wychodzących z punktu A i dzieląca te krawędzie w stosunku 1:2 - obliczyć stosunek objętości powstałych brył.

-- 19 listopada 2009, 16:13 --

Pamięta ktoś może za ile pkt było zadanie z jabłkami - 4 czy 5?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, o 17:33 przez Mruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
berna123
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: berna123 »

Ja też pisałam konkurs w lubelskim. Chętnie porównała bym wasze wyniki z moimi.
ODPOWIEDZ