no właśnie mimo tak prostego konkursu to u nas z 50 osób dostało się tylko 5Tarnoob pisze:Na Warmii już po wszystkich konkursach (nie licząc niemieckiego, ale to tam wiecie no). Nie wiem, czy kuratorium chciało podbić województwu wyniki na egzaminie gimnazjalnym, czy po prostu ma wszystkich za dzieci. Cały konkurs polegał na pałowaniu przez 90 min kilkudziesięciu zadań zamkniętych godnych "Kangura"... dla czwartej klasy podstawówki. Spodziewałem się czegoś typowo olimpijskiego albo półolimpijskiego, pacyfikacji, rzeźni... Nic z tego. Jaki dzień tygodnia będzie 10 listopada 2012? Jaką resztę z dzielenia przez 100 daje suma pierwszych 98 liczb naturalnych? Ile zer ma na końcu iloczyn liczb od tej do tej? Jaki jest wynik mnożenia "wielomianów" x-3 i 2x+6? Ile wynosi odległość punktów o takich i takich współrzędnych? Jakie pole ma trójkąt o takich a takich bokach? I tak przez kilkadziesiąt zadań...
Straciłem wiarę w polską edukację. I w siebie, bo wyłożyłem się na banalnym zadaniu, jakie dostaje się u psycholożki - ile prostokątów mieści się w prostokącie 3 na 2 kratki? Dio mia, ve, pomyliłem się o 2, a już by się zarobiło tę setkę... Ale cóż, bywa.
Przy okazji, w przypływie wściekłości i nudy spróbowałem ustalić ogólny wzór na ilość prostokątów w prostokącie x na y. Wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ f(x,y)=\frac{1}{4} xy(x+1)(y+1)}\)
Czy ktoś może wie, który naczelny to odkrył i jak to nazwał?
Zdrozie wom.
Powiedzcie mi jak to będzie: bo tam pisało, że max może być 150osób. Tak łatwy konkurs to przewiduje, że będzie ich więcej. I co oni zrobią? Punkty są pewne, bo zamknięte zadania, co innego jakby były otwarte.