Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1113
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Mruczek »

W każdym województwie rozpoczynają się Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów w roku szkolnym 2009/2010.
W woj. lubelskim I etap odbędzie się 19 listopada 2009 r.
Konkursy w woj. lubelskim -

Kod: Zaznacz cały

http://www.kuratorium.lublin.pl/gsok/include/pliki.php?cl=pliki&akc=dl&id=5909
.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Swistak »

Konkurs za 2,5 miesiąca, a ty już topic zakładasz :p.
marcin356356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 23 sie 2009, o 23:12
Płeć: Mężczyzna

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: marcin356356 »

Heh, przynajmniej będzie dużo czasu do powtórzenia rzeczy ;D Chciałbym się spytać czy będzie w woj.łódzkim , bo chciałem wyszukać jakichkolwiek informacji ale nie było.
Awatar użytkownika
Tarnoob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 09:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warmia

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Tarnoob »

Na Mazurach i Warmii konkursy kuratoryjne w tym roku wyjątkowo wcze\(\displaystyle{ \int_{}^{'}}\)śnie, bo na początku listopada. Szokujący jest też zakaz używania kalkulatorów, nie tylko na matematyce.

Mam pytanie: w ramach przygotowań trawię sobie "Bukiety matematyczne", ale co jeszcze polecacie?

Pozdrawiam.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1113
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Mruczek »

To chyba oczywiste, że na konkursie matematycznym nie wolno korzystać z kalkulatorów.
Na przykład na konkursie kuratoryjnym z matematyki w woj. lubelskim nie ma potrzeby korzystania z kalkulatorów - proste obliczenia.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2009, o 16:33 przez Mruczek, łącznie zmieniany 1 raz.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: kaszubki »

A Bukiety Matematyczne są dosyć proste (a nawet za proste, choć na pierwszy etap powinno wystarczyć). Lepszy jest "Zbiorek z krową".
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1113
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Mruczek »

To zależy od poziomu konkursu w danym województwie. Nie wiem jaki jest poziom zadań na Mazurach, ale "Zbiorek z krową" chyba będzie trochę za trudny na konkurs kuratoryjny.
Polecałbym "Konkurs matematyczny w gimnazjum. Przygotuj się sam!" lub "Liga zadaniowa - XX lat".
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: kaszubki »

Zbiorek z krową za trudny? W mazowieckim to połowa zadań konkursowych jest żywcem ściągnięta z tego zbiorku "Liga Zadaniowa" też jest bardzo fajna.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1113
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Mruczek »

W mazowieckim to tak, ale konkurs kuratoryjny w mazowieckim jest chyba najtrudniejszy ze wszystkich konkursów kuratoryjnych w Polsce.
exother
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 9 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: exother »

W małopolskim jest za tydzień, we wtorek (13.10). Pierwszy etap nie jest wybitnie trudny (nawet z 3. zadanka można na luzie zrobić), w sumie same obliczenia na podstawie treści - nie ma raczej problemów, na które trzeba wpaść.
dawidip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 16 paź 2009, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: smallTOWN_xD

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: dawidip »

W małopolskim już znamy wyniki, więc jak wam poszło?
Mam pytanie odnośnie tego ,,Zbiorek z krową,, , czy może ktoś umieścić na forum tytuł pod jakim go można znaleźć.
Natalia94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 7 lut 2009, o 13:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Natalia94 »

dawidip, ten zbiór zadań nazywa się: Zadania z matematyki dla olimpijczyków. Henryk Pawłowski, Wojciech Tomalczyk
Nerya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 paź 2009, o 17:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podwarszawie
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Nerya »

No i po etapie szkolnym. Jak wam poszło? I pytanie do osób z mazowieckiego- jak oceniacie poziom zadań i czy można już gdzieś znaleźć odpowiedzi?
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1113
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: Mruczek »

Podajcie zadania z etapu szkolnego z woj. mazowieckiego.
dawidip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 16 paź 2009, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: smallTOWN_xD

Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2009/10

Post autor: dawidip »

Dzięki Natalia. Mruczek, sprawdź czy nie ma na kuratorium mazowieckim zadań; bo w małopolsce są.
ODPOWIEDZ