uu to i ja wezmę się do roboty i postaram się rozwikłać zdania.(1 raz o tym słyszę (OMG), dobrze, że chociaż znalazłem) Przez gimnazjum strasznie zaniedbałem matematykę. Nie zmienia to faktu, że ją uwielbiam . Rozwiązanie sprawia mi satysfakcje (pewnie wam też) Możecie mi polecić jakąś super książkę z super zadaniami?(taką na poziomie ;d) Pozdrawiam wszystkich
Jeżeli zaczynasz, tak jak ja kilka miesięcy temu, najlepiej zacząć od poczciwej krowy ("Zadania z matematyki dla olimpijczyków [gimnazjalistów i licealistów]" , H. Pawłowski, W. Tomalczyk). Zależy także, czy miałeś do czynienia z takimi zadania. Jeżeli nie, to próbuj, jeżeli tak, to myślę, że sobie bez problemu poradzisz.
Zadania z matematyki dla olimpijczyków - Pawłowski Henryk i inni
Konkurs matematyczny w gimnazjum Przygotuj się sam! - Bednarek Witold
Na początek zamówie sobie te książki. Dobry wybór??
Edit
tzn. do listopada obchodzi mnie tylko konkurs kuratoryjny z matematyki. Te książki starczą, aby dobrze powtórzyć sobie na konkurs? (po konkursie będę się bawił matematyka)
Jeżeli chodzi o konkurs kuratoryjny... Hm.. Tam ZAZWYCZAJ nie trafiają się takie zadania jak na olimpiadzie. Zazwyczaj są to zadania tekstowe i robione na czas (dlatego nie zawsze olimpijczycy dobrze radzą sobie na kuratoryjnych). Zależnie od województwa i firmy, która organizuje, są różne. U mnie dwa lata temu były prawie same zagadki logiczne i 'udowodnij, że', zaś rok temu, same tekstowe i geometryczne. Poprzeglądaj sobie z tamtego roku zadania z kuratora i popatrz na czym się skupić, a książek nigdy w domu nie za wiele.
Cóż wg mnie nie jest aż tak ważne(fakt że niejasno ale da się to ominąc). Wytłumaczyłbym ale przy tym musiałbym podać odp. a tego raczej nie wolno mi zrobić