OMG 2009/2010 a
-
półpasiec
- Gość Specjalny

- Posty: 479
- Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
OMG 2009/2010 a
Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek informacje dotyczące tegorocznej omg? Na oficjanej stronie nic nie ma, a zeszłoroczne zadania już były dostępne na początku sierpnia.
ps.
trochę bez sensu jest ten warunek z trzema wyrazami w temacie
ps.
trochę bez sensu jest ten warunek z trzema wyrazami w temacie
Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, o 23:15 przez półpasiec, łącznie zmieniany 1 raz.
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
OMG 2009/2010 a
Jesteś pewien, że już w sierpniu były? Może pod koniec sierpnia? Z tego co mi wiadomo jest początekZawody stopnia pierwszego rozpoczynają się we wrześniu, a kończą w październiku.
Poza tym na arkuszach z zadaniami, jest:
IV Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów
Zawody stopnia pierwszego
(1 wrzesnia 2008 r. – 27 pazdziernika 2008 r.)
- silicium2002
- Użytkownik

- Posty: 773
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
OMG 2009/2010 a
hmm nie wiem ale jak w zeszyłym roku startowałem to zadania wziąłem dopiero z GW. i to było już we Wrześniu. Ale przyłączam się do prośby jak tylko ktoś coś będzie wiedział niech informuje
btw. Kto z tego forum startuje w tym roku no OMG (znajdzie się ktoś w zeszłym roku brał i w tym też, bo ciekawy jestem)?
btw. Kto z tego forum startuje w tym roku no OMG (znajdzie się ktoś w zeszłym roku brał i w tym też, bo ciekawy jestem)?
-
frej
OMG 2009/2010 a
https://matematyka.pl/79684.htm
hehe
Odnośnie zadań z tegorocznej OMG to nie wiem, nie doszła do mnie jeszcze sierpniowa delta, a w lipcowej nie ma. Może nawet będzie we wrześniowej delcie, nie wiem niestety.
hehe
Odnośnie zadań z tegorocznej OMG to nie wiem, nie doszła do mnie jeszcze sierpniowa delta, a w lipcowej nie ma. Może nawet będzie we wrześniowej delcie, nie wiem niestety.
- emator2
- Użytkownik

- Posty: 127
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 51° 08'N 22° 50'E
- Podziękował: 10 razy
OMG 2009/2010 a
Właśnie, co z tym MMM-em ? Z tego co wiem od stycznia nie wyszedł kolejny numer, a powinny być już dwa.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
OMG 2009/2010 a
Rada dla przyszłych OMG-wiczów.
Jeżeli na OMG jest zadanie, któe zaczyna się słowami: "Rozstrzygnij, czy istnieje wielościan, taki że (...)", to odpowiedź brzmi TAK!
Jeżeli na OMG jest zadanie, któe zaczyna się słowami: "Rozstrzygnij, czy istnieje wielościan, taki że (...)", to odpowiedź brzmi TAK!
-
MagdaW
- Użytkownik

- Posty: 747
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
OMG 2009/2010 a
frej, w każdym razie w sierpniowej Delcie zadań nie ma. A letni numer MMM pewnie będzie w styczniu 2010 roku, jak w ogóle kiedyś jeszcze będzie.
-
badmor
- Użytkownik

- Posty: 114
- Rejestracja: 26 mar 2005, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Nienacka
- Pomógł: 3 razy
OMG 2009/2010 a
Zadania wszystkich olimpiad (mat, fiz, omg) pokazywaly sie w Delcie wrzesniowej. Na stronie pewnie dadza przed wrzesniem, ale nie za wczesnie. Najwczesniej podawal MMM, ale jaki piszecie nie ma go - moze sie nie ukazal w tym roku?MagdaW pisze:frej, w każdym razie w sierpniowej Delcie zadań nie ma. A letni numer MMM pewnie będzie w styczniu 2010 roku, jak w ogóle kiedyś jeszcze będzie.
- Kostero
- Użytkownik

- Posty: 34
- Rejestracja: 28 wrz 2008, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
OMG 2009/2010 a
Pojawiły się zadania!!!
Powodzenia dla wszystkich startujących!
Edit:
Zadanie 1.
Wyznacz wszystkie trójki liczb pierwszych \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\), dla których
\(\displaystyle{ a^{2} = b^{2} + c}\)
Zadanie 2.
Dany jest trapez \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\). Wyznacz wszystkie punkty \(\displaystyle{ P}\) leżące wewnątrz tego trapezu i spełniające równość
\(\displaystyle{ [PAB]+[PCD]=[PBC]+[PDA]}\) ,
gdzie \(\displaystyle{ [XYZ]}\) oznacza pole trójkata \(\displaystyle{ XYZ}\).
Zadanie 3.
Liczby całkowite \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\), \(\displaystyle{ d}\) spełniają układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c+d=101 \\ ab+cd=200 \end{cases}}\).
Wykaz, ze dokładnie jedna z liczb \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\), \(\displaystyle{ d}\) jest nieparzysta.
Zadanie 4.
Dany jest 18-kąt foremny \(\displaystyle{ A_{1}A_{2}. . .A_{18}}\). Wykaz, ze czworokąt ograniczony prostymi \(\displaystyle{ A_{2}A_{7}}\), \(\displaystyle{ A_{3}A_{15}}\), \(\displaystyle{ A_{6}A_{12}}\) i \(\displaystyle{ A_{10}A_{17}}\) jest prostokątem. Czy ten prostokąt jest kwadratem?
Zadanie 5.
Przy każdym wierzchołku 55-kata foremnego napisano liczbę całkowita. Żadna z tych liczb nie jest podzielna przez 5. Wykaz, ze istnieją takie dwie liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), napisane przy sąsiednich wierzchołkach tego wielokąta, że liczba \(\displaystyle{ a^{2}}\) − \(\displaystyle{ b^{2}}\) jest podzielna przez 5.
Zadanie 6.
Czworościan foremny o krawędzi 1 przecięto płaszczyzna tak, że w przekroju otrzymano czworokąt. Jaki jest najmniejszy mozliwy obwód tego czworokąta? Odpowiedz uzasadnij.
Zadanie 7.
Dana jest taka liczba rzeczywista \(\displaystyle{ a}\), ze liczby \(\displaystyle{ a^{2} + a}\) oraz \(\displaystyle{ a^{3} + a}\) są wymierne. Udowodnij, ze liczba \(\displaystyle{ a}\) jest wymierna.
Powodzenia dla wszystkich startujących!
Edit:
Zadanie 1.
Wyznacz wszystkie trójki liczb pierwszych \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\), dla których
\(\displaystyle{ a^{2} = b^{2} + c}\)
Zadanie 2.
Dany jest trapez \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\). Wyznacz wszystkie punkty \(\displaystyle{ P}\) leżące wewnątrz tego trapezu i spełniające równość
\(\displaystyle{ [PAB]+[PCD]=[PBC]+[PDA]}\) ,
gdzie \(\displaystyle{ [XYZ]}\) oznacza pole trójkata \(\displaystyle{ XYZ}\).
Zadanie 3.
Liczby całkowite \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\), \(\displaystyle{ d}\) spełniają układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c+d=101 \\ ab+cd=200 \end{cases}}\).
Wykaz, ze dokładnie jedna z liczb \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\), \(\displaystyle{ c}\), \(\displaystyle{ d}\) jest nieparzysta.
Zadanie 4.
Dany jest 18-kąt foremny \(\displaystyle{ A_{1}A_{2}. . .A_{18}}\). Wykaz, ze czworokąt ograniczony prostymi \(\displaystyle{ A_{2}A_{7}}\), \(\displaystyle{ A_{3}A_{15}}\), \(\displaystyle{ A_{6}A_{12}}\) i \(\displaystyle{ A_{10}A_{17}}\) jest prostokątem. Czy ten prostokąt jest kwadratem?
Zadanie 5.
Przy każdym wierzchołku 55-kata foremnego napisano liczbę całkowita. Żadna z tych liczb nie jest podzielna przez 5. Wykaz, ze istnieją takie dwie liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), napisane przy sąsiednich wierzchołkach tego wielokąta, że liczba \(\displaystyle{ a^{2}}\) − \(\displaystyle{ b^{2}}\) jest podzielna przez 5.
Zadanie 6.
Czworościan foremny o krawędzi 1 przecięto płaszczyzna tak, że w przekroju otrzymano czworokąt. Jaki jest najmniejszy mozliwy obwód tego czworokąta? Odpowiedz uzasadnij.
Zadanie 7.
Dana jest taka liczba rzeczywista \(\displaystyle{ a}\), ze liczby \(\displaystyle{ a^{2} + a}\) oraz \(\displaystyle{ a^{3} + a}\) są wymierne. Udowodnij, ze liczba \(\displaystyle{ a}\) jest wymierna.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2009, o 21:27 przez Kostero, łącznie zmieniany 2 razy.
