Wrażenia po maturze 13 maja 2009.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: silvaran »

loonatic pisze:
czeslaw pisze:A zadanie o królu było w kiełbasie i nie mogło mi wyjść parę miesięcy temu, więc je zapamiętalem I jakoś tam je zrobiłem, choć fakt że przekreśliłem całą stronę i zrobiłem na innej, akurat jedna wolna została.
Nie ma szans, żeby Ci zaliczyli z tego, co wiem. Ostateczną ewentualnością było zrobienie w brudnopisie i napisanie tam gdzie powinno być zadanie, że jest dokończenie w brudnopisie, a w brudnopisie napisanie, że to jest takie, a takie zadanie i że to jest czystopis...
naprawdę tak jest?
bo ja w ten sposób zrobiłem 3 zadania :/

napisałem, że np. rozwiazanie zadania na stronie 11 i na tej stronie napiasłem Zad 7
abc666

Post autor: abc666 »

loonatic pisze:A mógłbyś w tych 3 linijkach napisać?
linia2002 podała jak to zrobić w jednej wcześniej,
dabro90 pisze:Ja jeszcze nie zrobiłem tego zadania z wielomianem... Kurczę... Porażka... Ale jak to powinno się zrobić? Miałem ten wielomian W(x) policzony (pomnożyłem tamten i do tego różnicę dodałem, czy tam odjąłem - już nie pamiętam teraz jak trzeba było), ale później nie było żadnego rozwiązania wśród dzielników wyrazu wolnego i poległem :/.
trzeba było pogrupować wyrazy
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: czeslaw »

Nie jest. Mam nadzieję no. Moja nauczycielka mówi, że zależy od egzaminatora, ale 93% nie powinno robić problemów. Oni w większości są normalni, jak mogą to raczej doszukują się punktów a nie obniżają (z tych nauczycieli, którzy pracują jako egzaminatorzy i których znam)

ja też na 11 robiłem, tam była strona bez sensu, podejrzewam że 90% maturzystów miało ją wolną, nawet jak ktoś nie ruszył tego zadania to przecież też
Jak źle wyliczają storny i zostają takie puste, a w innym jest tylko 1 strona a najkrótsze rozwiązanie zajmuje 3/4, to niech potem sprawdzają.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 14:40 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Z calym szacunkiem, to nie ja o wielomian pytalem ;P
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Charles90 »

gadanie gadaniem, za 20 minut będą rozwiązania na gazeta.pl ;p
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Charles90: mając doświadczenie z innymi maturami (pisałem też geografię dla rozrywki, na 3 portalach (gazeta, onet, wp) w zadaniu matematycznym (obliczenie nachylenia stoku) były 3 rózne rozwiązania: 6%, 14% i 29%), wolę polegać na forumowiczach z portalu tematycznego o matematyce niż na "ekspertach" z gazety
Blackall
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Blackall »

to co jest w brudnopisie nie jest sprawdzane i nie ma szans, zeby za to były punkty.
Nam polonista to uswiadamiał na probnej z polskiego, kiedy kilka osób skonczylo esej w brudnopisie. Mowi ze sie nie czyta dalej i koniec - 0 pktów za kompozycje. Mysle ze identycznie jest z majcą.

A i robienie zadania n na wolnym miejscu zadania m też chyba nie przejdzie
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: silvaran »

czeslaw pisze:Charles90: mając doświadczenie z innymi maturami (pisałem też geografię dla rozrywki, na 3 portalach (gazeta, onet, wp) w zadaniu matematycznym (obliczenie nachylenia stoku) były 3 rózne rozwiązania: 6%, 14% i 29%), wolę polegać na forumowiczach z portalu tematycznego o matematyce niż na "ekspertach" z gazety
dokładnie. ja po polskim widziałem o 15 na onecie hasło: Odpowiedzi z arkusza podstawowego!
wchodzę a tam odpowiedzi do 3 pierwszych pytań pewnie ktoś miał przeczucie tak napisał i się podniecają. dajcie sobie spokój, jutro w wyborczej będzie
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: coder89 »

Blackall pisze:to co jest w brudnopisie nie jest sprawdzane i nie ma szans, zeby za to były punkty.
Nam polonista to uswiadamiał na probnej z polskiego, kiedy kilka osób skonczylo esej w brudnopisie. Mowi ze sie nie czyta dalej i koniec - 0 pktów za kompozycje. Mysle ze identycznie jest z majcą.

A i robienie zadania n na wolnym miejscu zadania m też chyba nie przejdzie
gówno prawda Wystarczy przekreślić słowo "brudnopis" napisać zamiast tego "Dalsza częśc czystopisu" i zaznaczyć w zadaniu że dalsza część w brudnopisie jest... Nawet CKE samo tak mówiło...
abc666

Post autor: abc666 »

Można pisać w brudnopisie tylko trzeba napisać wyraźnie
dabro90 pisze:Z calym szacunkiem, to nie ja o wielomian pytalem ;P
Cytowałem przyciskiem, to skrypt forum się wykrzaczył :-p
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

jeśli tak jest to cisną się na usta ostre słowa - to co do cholery oni sprawdzają? maturę z matmy czy umiejętność zwięzłego pisania?

już pomijamy to, że było 180 minut na zadania, które dało się zrobić w połowę czasu (lepiej niech rzeczywiście będzie więcej czasu, niż miałoby go być za mało), ale jak 1,5 strony jest na rozwiązanie zadania które się mieści w 3 linijkach, a na rozwiązanie innego długiego jest niecała 1 - to chyba powinni się liczyć z tym, że sporo ludzi zrobiło tak jak ja.
Diomene
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Diomene »

To ja mam dwa pytanka ;)
Pierwsze:
W dowodzie doprowadziłam do postaci: \(\displaystyle{ \frac{4^{20}-4 }{4 ^{20}-1 }<1}\), stwierdzając, że licznik jest mniejszy od mianownika. Sama nie wiem, czemu nie pomnożyłam przez mianownik -.-' Myślicie, że zostanie to zaliczone?

W zadaniu z monetami ciąg ułożyłam jako bilans dodawanych / zabieranych monet. Doszłam do postaci \(\displaystyle{ S(n)= n ^{2} - 26n}\). Wyliczyłam sobie z tego mininalne n i na tej podstawie wyznaczyłam k. Czy dostanę jakieś punkty? (wiem, że na max raczej nie mam co liczyć, chociaż wyniki dobre).
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Pierwsze to ja bym uznał, wiadomo że jak licznik jest mniejszy od mianownika, to ułamek jest mniejszy niż 1...

Co do drugiego to nie mam pojęcia, sam źle zrobiłem.
Diomene
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Diomene »

Dziękuję za opinię W takim razie liczę na wynik w granicach 90%, bo pozostałe wyniki takie same jak u reszty forumowiczów. Uff, mogło być gorzej, chociaż po cichu liczyłam na 90-kilka ;p
krzych07
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 38 razy

Post autor: krzych07 »

A jak macie zadanie z prawdopodobienstwem i z kulami?
ODPOWIEDZ