czeslaw pisze:A zadanie o królu było w kiełbasie i nie mogło mi wyjść parę miesięcy temu, więc je zapamiętalem I jakoś tam je zrobiłem, choć fakt że przekreśliłem całą stronę i zrobiłem na innej, akurat jedna wolna została.
Nie ma szans, żeby Ci zaliczyli z tego, co wiem. Ostateczną ewentualnością było zrobienie w brudnopisie i napisanie tam gdzie powinno być zadanie, że jest dokończenie w brudnopisie, a w brudnopisie napisanie, że to jest takie, a takie zadanie i że to jest czystopis...
naprawdę tak jest?
bo ja w ten sposób zrobiłem 3 zadania :/
napisałem, że np. rozwiazanie zadania na stronie 11 i na tej stronie napiasłem Zad 7
loonatic pisze:A mógłbyś w tych 3 linijkach napisać?
linia2002 podała jak to zrobić w jednej wcześniej,
dabro90 pisze:Ja jeszcze nie zrobiłem tego zadania z wielomianem... Kurczę... Porażka... Ale jak to powinno się zrobić? Miałem ten wielomian W(x) policzony (pomnożyłem tamten i do tego różnicę dodałem, czy tam odjąłem - już nie pamiętam teraz jak trzeba było), ale później nie było żadnego rozwiązania wśród dzielników wyrazu wolnego i poległem :/.
Nie jest. Mam nadzieję no. Moja nauczycielka mówi, że zależy od egzaminatora, ale 93% nie powinno robić problemów. Oni w większości są normalni, jak mogą to raczej doszukują się punktów a nie obniżają (z tych nauczycieli, którzy pracują jako egzaminatorzy i których znam)
ja też na 11 robiłem, tam była strona bez sensu, podejrzewam że 90% maturzystów miało ją wolną, nawet jak ktoś nie ruszył tego zadania to przecież też
Jak źle wyliczają storny i zostają takie puste, a w innym jest tylko 1 strona a najkrótsze rozwiązanie zajmuje 3/4, to niech potem sprawdzają.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 14:40 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Charles90: mając doświadczenie z innymi maturami (pisałem też geografię dla rozrywki, na 3 portalach (gazeta, onet, wp) w zadaniu matematycznym (obliczenie nachylenia stoku) były 3 rózne rozwiązania: 6%, 14% i 29%), wolę polegać na forumowiczach z portalu tematycznego o matematyce niż na "ekspertach" z gazety
to co jest w brudnopisie nie jest sprawdzane i nie ma szans, zeby za to były punkty.
Nam polonista to uswiadamiał na probnej z polskiego, kiedy kilka osób skonczylo esej w brudnopisie. Mowi ze sie nie czyta dalej i koniec - 0 pktów za kompozycje. Mysle ze identycznie jest z majcą.
A i robienie zadania n na wolnym miejscu zadania m też chyba nie przejdzie
czeslaw pisze:Charles90: mając doświadczenie z innymi maturami (pisałem też geografię dla rozrywki, na 3 portalach (gazeta, onet, wp) w zadaniu matematycznym (obliczenie nachylenia stoku) były 3 rózne rozwiązania: 6%, 14% i 29%), wolę polegać na forumowiczach z portalu tematycznego o matematyce niż na "ekspertach" z gazety
dokładnie. ja po polskim widziałem o 15 na onecie hasło: Odpowiedzi z arkusza podstawowego!
wchodzę a tam odpowiedzi do 3 pierwszych pytań pewnie ktoś miał przeczucie tak napisał i się podniecają. dajcie sobie spokój, jutro w wyborczej będzie
Blackall pisze:to co jest w brudnopisie nie jest sprawdzane i nie ma szans, zeby za to były punkty.
Nam polonista to uswiadamiał na probnej z polskiego, kiedy kilka osób skonczylo esej w brudnopisie. Mowi ze sie nie czyta dalej i koniec - 0 pktów za kompozycje. Mysle ze identycznie jest z majcą.
A i robienie zadania n na wolnym miejscu zadania m też chyba nie przejdzie
gówno prawda Wystarczy przekreślić słowo "brudnopis" napisać zamiast tego "Dalsza częśc czystopisu" i zaznaczyć w zadaniu że dalsza część w brudnopisie jest... Nawet CKE samo tak mówiło...
jeśli tak jest to cisną się na usta ostre słowa - to co do cholery oni sprawdzają? maturę z matmy czy umiejętność zwięzłego pisania?
już pomijamy to, że było 180 minut na zadania, które dało się zrobić w połowę czasu (lepiej niech rzeczywiście będzie więcej czasu, niż miałoby go być za mało), ale jak 1,5 strony jest na rozwiązanie zadania które się mieści w 3 linijkach, a na rozwiązanie innego długiego jest niecała 1 - to chyba powinni się liczyć z tym, że sporo ludzi zrobiło tak jak ja.
To ja mam dwa pytanka
Pierwsze:
W dowodzie doprowadziłam do postaci: \(\displaystyle{ \frac{4^{20}-4 }{4 ^{20}-1 }<1}\), stwierdzając, że licznik jest mniejszy od mianownika. Sama nie wiem, czemu nie pomnożyłam przez mianownik -.-' Myślicie, że zostanie to zaliczone?
W zadaniu z monetami ciąg ułożyłam jako bilans dodawanych / zabieranych monet. Doszłam do postaci \(\displaystyle{ S(n)= n ^{2} - 26n}\). Wyliczyłam sobie z tego mininalne n i na tej podstawie wyznaczyłam k. Czy dostanę jakieś punkty? (wiem, że na max raczej nie mam co liczyć, chociaż wyniki dobre).
Dziękuję za opinię W takim razie liczę na wynik w granicach 90%, bo pozostałe wyniki takie same jak u reszty forumowiczów. Uff, mogło być gorzej, chociaż po cichu liczyłam na 90-kilka ;p