escony pisze:Tam gdzie odpowiedz jest \(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{21} }{3}}\) rozwiązałem swoją metodą w 10 minut no i to z wykazaniem że liczba jest podzielna przez 36 też mi wyszło. Mieliście racje - nie trzeba być wybitnym matematykiem aby dobrze napisać maturę rozszerzoną .
zależy jak napisać.. z dwoma zadaniami będzie Ci ciężko się dostać gdziekolwiek, więc jeszcze się trochę nauczyć musisz
matura z matematyki jest.. do wyuczenia, w ten sposób powiem. nie jest trudna, ale czasem można się potknąć, nic wybitnego, ale przecież o to chodzi.. dla ludzi wybitnych jest Olimpiada..
No i klucz mi jednej rzeczy nie wyjaśnił. W zadaniu 9, jeżeli obliczyłem liczbę możliwych ustawień dwójki oraz liczbę kombinacji pozostałych liczb, to ile dostanę pktów?
w zadaniu 6 , z środkową jest taka informacja
Uwaga
Jeśli zdający błędnie wyznaczy wartość cos30° i konsekwentnie doprowadzi rozwiązanie
do końca, to otrzymuje 3 punkty.
ja właśnie zrobiłem ten błąd, zamiast wartość kosinusa dać \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3} }{2}}\) dałem 0,5. Pomyliłem z sinusem.
Rozumiem że jednak gdy doprowadziłem do końca zadanie z tym błędem to jednak moge liczyć na te 3 punkty tak ?
a w zadaniu drugim.. za brak dopisku "przekształcenia są równoważne" ile można stracić?
Ogólnie:
doprowadziłem do postaci: \(\displaystyle{ c(2c-a-b)=0}\)
\(\displaystyle{ c=0}\) lub \(\displaystyle{ 2c-a-b=0}\)
i skomentowałem: teza jest prawdziwa, gdy zachodzi jeden z tych przypadków, a ponieważ zgodnie z założeniem zachodzi \(\displaystyle{ 2c-a-b=0}\) więc teza jest prawdziwa.
mati1024 pisze:a w zadaniu drugim.. za brak dopisku "przekształcenia są równoważne" ile można stracić?
Ogólnie:
doprowadziłem do postaci: \(\displaystyle{ c(2c-a-b)=0}\)
\(\displaystyle{ c=0}\) lub \(\displaystyle{ 2c-a-b=0}\)
i skomentowałem: teza jest prawdziwa, gdy zachodzi jeden z tych przypadków, a ponieważ zgodnie z założeniem zachodzi \(\displaystyle{ 2c-a-b=0}\) więc teza jest prawdziwa.
Za brak dopisku nic, jeżeli sprowadziłeś do tożsamości. W tym wypadku rozwiązanie jest prawdopodobnie na 4 punkty (bez komentarza byłoby na 3 pkt.), choć komentarz bez uwagi o przejściach równoważnych jest kulawy.
Tak się składa, że mam taki sam problem jak "bbbccc" na poprzedniej stronie. W kluczu nie jest napisane, czy za zadanie 9 można dostać 2 punkty, jeżeli poprawnie wyliczyłem liczbę dwójek (\(\displaystyle{ 28}\)) oraz trzech liczb innych niż 2 i 3 (\(\displaystyle{ 7^{3}}\)), a źle (\(\displaystyle{ 60}\)) liczbę ustawień trójek.
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Moim zdaniem w kluczu jest jasno napisane, że żeby dostać 3 punkty trzeba obliczyć zarówno liczbę ustawień dwójek jak i trójek a nie ma tam progu 2 punktów.