[LX OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dargi »

Też zacząłem przygodę z olimpiadą matematyczną i przez ten weekend wymęczyłem 3 zadania 1,7,11. Teraz zamierzam zabrać się za geometrię. Jakbyście mieli ocenić zadania od najłatwiejszych do najtrudniejszych z geometrii to jak byście je uplasowali?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Swistak »

A ja nie wywnioskowałem z tego tematu zupełnie nic (a liczyłem, że trochę informacji zdobędę xP).
Przychyliłbym się do zdjecia michaln90 ostrzeżeń, ponieważ napisał, że na wszelki wypadek, jeżeliby jakiś moderator uznałby, że ten post jest nieregulaminowy to żeby go usunął.
Mój tata kilka dni temu gdzieś przy parkowaniu potrącił jakiś samochód. Żeby być uczciwym zostawił wizytówkę z numerem telefonu. Następnego dnia okazało się, że to był nieoznakowany radiowóz i mój tata za swoją uczciwość dostal mandat 100zł. Myślę, że jest to dobre porównanie do tej sytuacji. Swoją drogą to chyba oczywiste, że ..., więc jego post nie był chyba niczym nieregulaminowym .
P.S. Gratki za zrobienie 7 zadania .
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, o 23:12 przez Swistak, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Proszę o głębsze przemyślenie swoich przyszłych wypowiedzi - rozumiem, że każdy chce się pochwalić, że jest dobry z matematyki, jednak czasami mądrość matematyczna nie pokrywa się z mądrością w ogólnej sytuacji... Niektórzy dostaną cenną wskazówkę, bez której by nie zrobili zadania albo poszli w złym kierunku, niektórym się po prostu psuje zabawę.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

Popieram Sylwka - czasami zwykły komentarz "proste zadanie" albo "do zrobienia w paru linijkach" naprowadza na dobry tok myślenia albo przynajmniej wyklucza inne, a chyba nie o to chodzi...
Gierol
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: Gierol »

Zadania wedlug mnie trudniejsze niz rok temu. poki co mam 2,3,4,5,11. Szczerze to jestem troche rozczarowany nierownosciami w tym roku
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

[LX OM] I etap

Post autor: kaszubki »

A ja myślałem, że już mam 1, ale czegoś nie zauważyłem i straciłem 3 kartki A4
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Sylwek pisze:limes123 napisał/a:
też uważasz 1 za trudne (bo słyszałem, że takie jest)?
Tak, musiałem sporo faktów skojarzyć.

Rozwiązanie jest jednak logiczne i elementarne - zrozumiała je nawet moja mama, która nigdy nie była mocna z matematyki i kilkanaście lat nie miała z nią do czynienia
Powinieneś być konsekwentny i sobie też wlepic warna xP.
Wcześniej też miałeś wypowiedź, że nie widzisz nic trudnego w 2, 4 i 11 zadaniu i że aby zrobić planimetrię nie trzeba żadnych górnolotnych pomysłów, ale nie chciało mi się tego cytować.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Na prawdę nie widzisz różnicy? Rozmawiałem z Gierolem w jaki sposób zrozumiał tą uwagę do zadania 9., którą usunąłem z tego tematu - zrozumiał w sposób identyczny jak ja, więc sądzę, że dla wielu osób mogła być to dość duża podpowiedź jak robić to zadanie...

P.S. Powodzenia w szukaniu rozwiązania nielogicznego i nieelementarnego rozwiązania zadania 1. - wszakże wszelkie logiczne rozwiązania tego zadania obarczają mnie winą za podpowiedź oO

Nawiasem mówiąc, zostały mi do zrobienia: 7., 9. i 12.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Ja oczywiście jestem za głupi, żeby z tamtej wypowiedzi czerpać jakiekolwiek informacje xP.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

wiecie, to już nudne sie robi tak ciągle dyskutować nie o OM tylko o tym topicu
co takiego wielkiego się wydarzyło? ktoś powiedział że to czy owo zadanie jest łatwe... - i co z tego ??? ja mam 9 zadań a jak na razie najtrudniejsze dla mnie było 11 (poważnie)- i czy ma to dla kogoś jakieś znaczenie?
rozumiem że jeden post o zad. 9 nie był na miejscu, ale z drugiej strony też komuś kto nie wie jak je zrobić nic nie dał.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

No właśnie, zostawmy tę dyskusję (ten konkretny wątek), bo do niczego nie prowadzi xP. Swoją drogą ja nadal nie mam ani jednego zadania xD. Zapisałem już 21 kartek A5, w kilku zadaniach mam już dużo wniosków, ale żadnego na tip top :/.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

Ja dzisiał siadłem nad 12 i 1 i w 12 porządnie namieszałem więc będę jeszcze szukał błędów, ale narazie wydaje mi się, że rozwiązałem;p w 1 chyba znalazłem ten "elementarny i logiczny dowód", ale jeszcze będę analizował. Mi zostało 5 (które ma większość;p) i oczywiście 7.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

[LX OM] I etap

Post autor: alchemik »

Świstak nie martw się ja mam tylko 1, na razie się zastanawiam nad 1 serią tylko, geo mi się nie chce, a na nierówność też jestem bezsilny, może któregoś dnia mnie oświeci ;P
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Pablo09 »

jakby ktos byl ciekaw to ja mam za sobą juz większą połowę a te 3. i 10. to jedne z moich pierwszych od początku do konca samodzielnei zrobionych geometrii omowych (chociaz podobno na poziomie szkolnym są)
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Pablo09 pisze:jakby ktos byl ciekaw to ja mam za sobą juz większą połowę
Powiedział matematyk xD.
ODPOWIEDZ