[LX OM] I etap
- Dargi
- Użytkownik

- Podziękował: 54 razy
[LX OM] I etap
Też zacząłem przygodę z olimpiadą matematyczną i przez ten weekend wymęczyłem 3 zadania 1,7,11. Teraz zamierzam zabrać się za geometrię. Jakbyście mieli ocenić zadania od najłatwiejszych do najtrudniejszych z geometrii to jak byście je uplasowali?
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LX OM] I etap
A ja nie wywnioskowałem z tego tematu zupełnie nic (a liczyłem, że trochę informacji zdobędę xP).
Przychyliłbym się do zdjecia michaln90 ostrzeżeń, ponieważ napisał, że na wszelki wypadek, jeżeliby jakiś moderator uznałby, że ten post jest nieregulaminowy to żeby go usunął.
Mój tata kilka dni temu gdzieś przy parkowaniu potrącił jakiś samochód. Żeby być uczciwym zostawił wizytówkę z numerem telefonu. Następnego dnia okazało się, że to był nieoznakowany radiowóz i mój tata za swoją uczciwość dostal mandat 100zł. Myślę, że jest to dobre porównanie do tej sytuacji. Swoją drogą to chyba oczywiste, że ..., więc jego post nie był chyba niczym nieregulaminowym .
P.S. Gratki za zrobienie 7 zadania .
Przychyliłbym się do zdjecia michaln90 ostrzeżeń, ponieważ napisał, że na wszelki wypadek, jeżeliby jakiś moderator uznałby, że ten post jest nieregulaminowy to żeby go usunął.
Mój tata kilka dni temu gdzieś przy parkowaniu potrącił jakiś samochód. Żeby być uczciwym zostawił wizytówkę z numerem telefonu. Następnego dnia okazało się, że to był nieoznakowany radiowóz i mój tata za swoją uczciwość dostal mandat 100zł. Myślę, że jest to dobre porównanie do tej sytuacji. Swoją drogą to chyba oczywiste, że ..., więc jego post nie był chyba niczym nieregulaminowym .
P.S. Gratki za zrobienie 7 zadania .
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, o 23:12 przez Swistak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
Proszę o głębsze przemyślenie swoich przyszłych wypowiedzi - rozumiem, że każdy chce się pochwalić, że jest dobry z matematyki, jednak czasami mądrość matematyczna nie pokrywa się z mądrością w ogólnej sytuacji... Niektórzy dostaną cenną wskazówkę, bez której by nie zrobili zadania albo poszli w złym kierunku, niektórym się po prostu psuje zabawę.
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
[LX OM] I etap
Popieram Sylwka - czasami zwykły komentarz "proste zadanie" albo "do zrobienia w paru linijkach" naprowadza na dobry tok myślenia albo przynajmniej wyklucza inne, a chyba nie o to chodzi...
-
Gierol
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Zadania wedlug mnie trudniejsze niz rok temu. poki co mam 2,3,4,5,11. Szczerze to jestem troche rozczarowany nierownosciami w tym roku
- Swistak
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Powinieneś być konsekwentny i sobie też wlepic warna xP.Sylwek pisze:limes123 napisał/a:
też uważasz 1 za trudne (bo słyszałem, że takie jest)?
Tak, musiałem sporo faktów skojarzyć.
Rozwiązanie jest jednak logiczne i elementarne - zrozumiała je nawet moja mama, która nigdy nie była mocna z matematyki i kilkanaście lat nie miała z nią do czynienia
Wcześniej też miałeś wypowiedź, że nie widzisz nic trudnego w 2, 4 i 11 zadaniu i że aby zrobić planimetrię nie trzeba żadnych górnolotnych pomysłów, ale nie chciało mi się tego cytować.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
Na prawdę nie widzisz różnicy? Rozmawiałem z Gierolem w jaki sposób zrozumiał tą uwagę do zadania 9., którą usunąłem z tego tematu - zrozumiał w sposób identyczny jak ja, więc sądzę, że dla wielu osób mogła być to dość duża podpowiedź jak robić to zadanie...
P.S. Powodzenia w szukaniu rozwiązania nielogicznego i nieelementarnego rozwiązania zadania 1. - wszakże wszelkie logiczne rozwiązania tego zadania obarczają mnie winą za podpowiedź oO
Nawiasem mówiąc, zostały mi do zrobienia: 7., 9. i 12.
P.S. Powodzenia w szukaniu rozwiązania nielogicznego i nieelementarnego rozwiązania zadania 1. - wszakże wszelkie logiczne rozwiązania tego zadania obarczają mnie winą za podpowiedź oO
Nawiasem mówiąc, zostały mi do zrobienia: 7., 9. i 12.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
wiecie, to już nudne sie robi tak ciągle dyskutować nie o OM tylko o tym topicu
co takiego wielkiego się wydarzyło? ktoś powiedział że to czy owo zadanie jest łatwe... - i co z tego ??? ja mam 9 zadań a jak na razie najtrudniejsze dla mnie było 11 (poważnie)- i czy ma to dla kogoś jakieś znaczenie?
rozumiem że jeden post o zad. 9 nie był na miejscu, ale z drugiej strony też komuś kto nie wie jak je zrobić nic nie dał.
co takiego wielkiego się wydarzyło? ktoś powiedział że to czy owo zadanie jest łatwe... - i co z tego ??? ja mam 9 zadań a jak na razie najtrudniejsze dla mnie było 11 (poważnie)- i czy ma to dla kogoś jakieś znaczenie?
rozumiem że jeden post o zad. 9 nie był na miejscu, ale z drugiej strony też komuś kto nie wie jak je zrobić nic nie dał.
- Swistak
- Użytkownik

[LX OM] I etap
No właśnie, zostawmy tę dyskusję (ten konkretny wątek), bo do niczego nie prowadzi xP. Swoją drogą ja nadal nie mam ani jednego zadania xD. Zapisałem już 21 kartek A5, w kilku zadaniach mam już dużo wniosków, ale żadnego na tip top :/.
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
[LX OM] I etap
Ja dzisiał siadłem nad 12 i 1 i w 12 porządnie namieszałem więc będę jeszcze szukał błędów, ale narazie wydaje mi się, że rozwiązałem;p w 1 chyba znalazłem ten "elementarny i logiczny dowód", ale jeszcze będę analizował. Mi zostało 5 (które ma większość;p) i oczywiście 7.
- alchemik
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
[LX OM] I etap
Świstak nie martw się ja mam tylko 1, na razie się zastanawiam nad 1 serią tylko, geo mi się nie chce, a na nierówność też jestem bezsilny, może któregoś dnia mnie oświeci ;P
-
Pablo09
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
[LX OM] I etap
jakby ktos byl ciekaw to ja mam za sobą juz większą połowę a te 3. i 10. to jedne z moich pierwszych od początku do konca samodzielnei zrobionych geometrii omowych (chociaz podobno na poziomie szkolnym są)