[LX OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Tristan »

No elo elo, byłem dzisiaj w Empiku i se kupiłem Deltę. A ponieważ widzę, że na stronie OMu zadań nie ma, a ktoś mógłby przypadkiem sobie je tutaj zapuścić jako normalne zadanie, więc do wszelkiej wiadomości zapodaję zadania, życząc wiele radości w trakcie ich rozkminiania

Wersja .pdf zadań dostępna pod adresem: (w razie, jakby poniżej był jakieś pomyłki, ale takowych być nie powinno ).


I seria

1. Na niektórych polach szachownicy rozmiaru m x n ustawiono wieże. Wiadomo, że dowolna wieża znajduje się w polu rażenia co najwyżej dwóch innych wież.
Wyznaczyć w zależności od \(\displaystyle{ m,n \geq 2}\), największą liczbę wież na szachownicy, dla której taka sytuacja jest możliwa.

2. Dana jest liczba całkowita \(\displaystyle{ n\geq 2}\). Niech \(\displaystyle{ r_{1}, r_{2}, r_{3}, ... , r_{n-1}}\) będą odpowiednio resztami z dzielenia liczb \(\displaystyle{ 1, 1+2, 1+2+3, ... , 1+2+... +(n-1)}\) przez n. Znaleźć wszystkie takie wartości n, że ciąg \(\displaystyle{ ( r_{1}, r_{2}, r_{3}, ... , r_{n-1} )}\) jest permutacją ciągu \(\displaystyle{ (1,2,3, ... , n-1)}\).

3. Okrąg wpisany w trójkąt ABC jest styczny do boków BC, CA, AB odpowiednio w punktach D, E, F. Punkty M, N, J są odpowiednio środkami okręgów wpisanych w trójkąty AEF, BDF, DEF. Dowieść, że punkty F i J są symetryczne względem prostej MN.

4. Udowodnić, że dla dowolnych nieujemnych liczb rzeczywistych a, b, c prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ 4( \sqrt{ a^3b^3} + \sqrt{ b^3c^3} + \sqrt{c^3a^3} ) \leqslant 4c^3+(a+b)^3}\).



II seria

5. Dla każdej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n \geq 1}\) wyznaczyć największą możliwą liczbę różnych podzbiorów zbioru {1,2,3, ... , n} o następującej własności: Dowolne dwa z tych podzbiorów albo są rozłączne, albo jeden z nich zawiera się w drugim.

6. Dany jest trójkąt ABC, w którym AB=AC. Na półprostych \(\displaystyle{ AB^{\rightarrow}}\) i \(\displaystyle{ AC^{\rightarrow}}\) obrano odpowiedni takie punkty K i L leżące poza bokami trójkąta, że \(\displaystyle{ 4 \cdot BK \cdot CL=BC^{2}}\).
Punkt M jest środkiem boku BC. Proste KM i LM przecinają po raz drugi okrąg opisany na trójkącie AKL odpowiednio w punktach P i Q. Wykaż, że proste PQ i BC są równoległe.

7. Ciąg liczb całkowitych \(\displaystyle{ f_{0}, f_{1}, f_{2}, ...}\) jest określony przez warunki: \(\displaystyle{ f_{0}=0, f_{1}=1, f_{n}=f_{n-1}+f_{n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n=2,3,4,...}\)
Znaleźć wszystkie wielomiany W o współczynnikach całkowitych, mające następującą własność: Dla każdego \(\displaystyle{ n=0,1,2, ...}\) istnieje taka liczba całkowita k, że \(\displaystyle{ W(k)=f_{n}}\).

8. Przekątne podstawy ABCD ostrosłupa ABCDS przecinają się pod kątem prostym w punkcie H, będącym spodkiem wysokości ostrosłupa. Niech K, L, M, N będą rzutami prostokątnymi punktu H odpowiednio na ściany ABS, BCS, CDS, DAS. Dowieść, że proste KL, MN i AC są równoległe lub przecinają się w jednym punkcie.



III seria

9. Dana jest tablica 2008x2008. Dwaj gracze na przemian wykonują ruchy, z których każdy polega na wybraniu białego albo czarnego pionka i postawieniu go na wybranym wolnym polu. Wygrywa ten, którego ruch doprowadził do powstania ciągu 5 kolejnych pionków tego samego koloru w linii pionowej, poziomej lub ukośnej.
Zbadać, czy istnieje strategia dla gracza rozpoczynającego grę zapewniająca mu zwycięstwo.

10. Punkt P jest środkiem krótszego łuku BC okręgu opisanego na trójkącie ABC, którym \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC=60^{\circ}}\). Punkt M jest środkiem odcinka łączącego środki dwóch okręgów dopisanych do danego trójkąta stycznych odpowiednio do boków AB i AC. Wykazać, że \(\displaystyle{ PM=2 \cdot BP}\).

11. Udowodnić, że dla dowolnych liczb całkowitych \(\displaystyle{ k>m \geqslant 1}\) spełniona jest nierówność
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt[k]{k!} }{ \sqrt[m]{m!} } < \frac{k}{m}}\)

12. Dana jest liczba pierwsza p. Po lewej stronie tablicy napisano liczby 1, 2, 3, ... , p-1, zaś po prawej stronie liczbę 0. Wykonujemy ciąg p-1 ruchów, z których każdy przebiega następująco: Wybieramy jedną z liczb napisanych po lewej stronie tablicy, dodajemy ją do wszystkich pozostałych liczb na tablicy, po czym wymazujemy wybraną liczbę. Rozstrzygnąć, dla jakich wartości p można w kolejnych ruchach wybierać liczby w takich sposób, by liczba pozostała na tablicy po wykonaniu wszystkich ruchów była podzielna przez p.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2008, o 23:49 przez Tristan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

[LX OM] I etap

Post autor: alchemik »

Wielkie dzięki za wrzucenie zadań, będzie jedna niedziela więcej .

Ale muszę po marudzić. Zadania według mnie na pierwszy rzut oka trudniejsze niż rok temu, ale mam nadzieję, że zgubne odczucie, że jak się wejdzie to okaże się co innego.

Uchhh pierwsze zadanie to szachownica, ja tam wolałem układzik jakiś mały ;P. Choć pewnie znajdziemy zwolenników tego typu zadań. Potem te zadania JAKOŚ wyglądają. Najprościej mi wygląda nierówność i 5. zadanie. No cóż już nie gadam, może coś mi się uda jeszcze teraz zdziałać.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustroń
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 93 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

Ja również dziękuję. Siadłem dzisiaj w nocy i udało i mi się zrobić 2,4,6 i mam teraz pomysł na 5, ale zadania rzeczywiście wydają się trudne... Powodzenia wszystkim startującym
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Może i trudne, ale wszystkie są do ogarnięcia, nie ma takich niespodzianek jak zeszłoroczne 10., czyli odstraszające wyglądem dla mniej zaawansowanych.

Powodzenia wszystkim startującym.
frej

[LX OM] I etap

Post autor: frej »

Dla mnie te zadania na pewno będą trudne, ale no cóż. Do roboty!!

Powodzenia wszystkim życzę
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nidzica
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 59 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Pablo09 »

o Tristan suepr że wrzuciłes ! ja poki co zrobilem dopiero 2. , zaraz moze neirownosc sie uda . ALe ogolnie to niezby mi sie podoba dobór zadan, za duzo kombi , mało teori liczb.. Też powodzenie zycze
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Swistak »

Widzę, że zajmie mi to więcej czasu niż 7 zadanek z OMG .
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3879
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Wasilewski »

To może i ja w tym roku spróbuję.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1969
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

ta nierówność z 3 serii to chyba najłatwiejsze zadanie z tych wszystkich a w ogóle to dla mnie wielkim zaskoczeniem jest to, że po kilku latach przerwy jest jakaś (nawet 2) nierówność w I etapie.
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nidzica
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 59 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Pablo09 »

dla mnie tam niezaskoczenie, a co do nier nr 11 to racja, od razu poszla
michaln90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 22 cze 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 1 raz

[LX OM] I etap

Post autor: michaln90 »

ja z kolei uważam że zadania jak na pierwszy etap są łatwe. 1,2,3,4,5,6,9,10,11 są do ogarnięcia od ręki. Pozostałe 3 wydają się ciut trudniejsze, ale też do zrobienia. Jednak z pewnością nie są tak trudne jak 12. na I etapie 58. OM.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Są już zadania na
Podobne do tych z pierwszego postu
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Piotr Rutkowski »

No, miło, że już się za to wzięli. Jako że jestem leniem zacznę rozwiązywać pewnie tydzień przed terminem
A tak na serio to czego się można było spodziewać. Znów dostaliśmy pakiet standardowy z różnych działów olimpiady, będzie się trzeba 3 razy męczyć z wysyłaniem rozwiązań itp.
Miłym dla mnie zaskoczeniem jest (jak już było zauważone) fakt zaistnienia 2 nierówności już na I etapie. Co więcej to mnie nastawia optymistycznie, że na II etapie i na finale już nierówności też będą (oczywiście to już tylko moje własne domysły). Może komisja OM przeczytała zeszłoroczne narzekania na ich brak na forum?
Pozdro i powodzenia
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Jak idzie kmina? Ja póki co mam 2,4,11,12. Geometrię oraz 9. zostawiam na koniec, spróbuję jeszcze 1,5 i 7 niedługo pomęczyć.


Przestrzegam przy okazji przed próbami oszustwa. Zamieszczenie zadania z aktualnie trwających konkursów spowoduje zablokowanie konta na forum! Niestety, już pierwszy przykład jest do wglądu w koszu - nieudolnie zmodyfikowaną treść zadania usunąłem, gdyż mogła ona być sugestywna.


P.S.
Terminarz zawodów LX Olimpiady Matematycznej
Zawody I stopnia
I seria 4 września — 3 października 2008 r.
II seria 4 października — 3 listopada 2008 r.
III seria 4 listopada — 3 grudnia 2008 r.

Zawody II stopnia: 13 i 14 lutego 2009 r.

Zawody III stopnia: 22 i 13 kwietnia 2009 r.
Teraz już nie będzie czegoś takiego, jak weekend ostatniej szansy , gdyż 3.10 to piątek, 3.11 to poniedziałek, 3.12 to środa - dziwnie to zrobili. Szczególnie fajna data zawodów III stopnia - wiem, literówka na stronie, ale fajnie wygląda
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1969
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

haha zrobiłem 1.
musze przyznać że jak na kombi z I etapu dosyć trudne
ODPOWIEDZ