Czarne dziury
-
Dave
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Czarne dziury
Racja a wiec jestesmy juz wolni od zastanawiania sie nad wszelakimi nieskonczonosciami w czarnej dziurze.
Zastanawia mnie jeszcze tylko co z czasem, czy naprawde w punkcie osobliwosci osiaga zero czyli staje??? jesli tak to znaczy ze tez jest nieskonczony bo takze nie zaczety jesli jego bieg wynosi zero
Zastanawia mnie jeszcze tylko co z czasem, czy naprawde w punkcie osobliwosci osiaga zero czyli staje??? jesli tak to znaczy ze tez jest nieskonczony bo takze nie zaczety jesli jego bieg wynosi zero
-
astrall
- Użytkownik

Czarne dziury
Witam wszystkich.
Jesli ktos potrafi, to prosilbym o dokladniejsze objasnienie poruszonej kwestii grawitacji/zakrzywienia czasoprzestrzeni. Czy pojecie grawitacji to po prostu prymitywniejszy sposob przedstawienia zakrzywien czasoprzestrzeni? Slyszalem o geometriach nieeuklidesowych, ze niby prosta jest krzywa
ale jakos nie bardzo potrafie powiazac to w swojej glowie z taka zwykla ziemska grawitacja. Ktos wspomnial o swobodnym spadaniu czasoprzestrzennym czy czyms takim. To tez pojecie ktore wymaga dla mnie troche objasnienia...
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Jesli ktos potrafi, to prosilbym o dokladniejsze objasnienie poruszonej kwestii grawitacji/zakrzywienia czasoprzestrzeni. Czy pojecie grawitacji to po prostu prymitywniejszy sposob przedstawienia zakrzywien czasoprzestrzeni? Slyszalem o geometriach nieeuklidesowych, ze niby prosta jest krzywa
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
Tak mozna to tak ujac iz grawitacja jest powodowana zakrzywieniem czasoprzestrzeni, a to zakrzywienie jest proporcjonalne do wielkiej masy i gestosci obiektu.
Ja ostatnio natomist zaczalem sie zastanawiac co sie dzieje gdy dwie czarne dziury sa blisko siebie?? Zaczna sie nawzajem przyciagac? A cvo jak jedna czarna dziura przekroczy horyzont drugiej??
Ja ostatnio natomist zaczalem sie zastanawiac co sie dzieje gdy dwie czarne dziury sa blisko siebie?? Zaczna sie nawzajem przyciagac? A cvo jak jedna czarna dziura przekroczy horyzont drugiej??
-
Gregsky
- Użytkownik

Czarne dziury
ja sobie to tak wyobrażam jakby 2 krople wody się zetknęły i co sie wtedy dzieje.powstaje jedna większa
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
hmm no powiedzmy tak by to wtygladalo ale pomyslmy realnie, przeciez na horyzoncie zdarzen nie ma materii jest tylko przestrzen a przestrzeni nie da sie wchlonac, jedyne co to zakrzywic....
Czarne dziury
może zaczynają w jakiś sposób na siebie oddziałowywać... Np. tworzą jakieś pole... prawdę powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia!
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
ta ale z tego co wiem na horyzoncie zdarzen czarrna dziura wciaga tylko materie nie przestrzen...... chociaz przciez na horyzoncie zdarzen kraza tez fotony..... hmmm juz sam sie w tym gubie
-
Nostry
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Czarne dziury
Po osiągnięciu pewnej gęstości krytycznej materia ma się sama dalej zapadać do punktu, tak gdzieś czytałemdave pisze:Czxytalem tez ze zeby z ziemi powiedzmy zrobic czarna dziure trzeba by cale jej rozmiary innymi slowy cala ja wcisnac badz scisnacc do rozmiarow pileczki ping-pongowej, co wy na to? W tym wypadku jednak gestosc jest skonczona gdyz jesli czarne dziury powstaly to keidys jakas gwiazda musiala osiagnac taka gestosc, pytanie ile ta gestosc wynosi???
marshal pisze:ciekawa hipoteza, ale czy zaobserwowano kiedys zeby cos z czarnej dziury wystrzelilo.. ??
Chyba ze punkt wyjscia wyglada inaczej ??
"nasze" czarne dziury mogą być zaczątkami wielkich wybuchów we wszechświatach równoległych
Ostatnio zmieniony 29 sie 2004, o 23:36 przez Nostry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
tak, tak jest to zapewne spowodowane juz wtedy polem grwitacyjnym. ciekawe jednak ile wynosi gestos ziemi scisnietej do rozmiarow pileczki ping-pongowej
-
Nostry
- Użytkownik

Czarne dziury
coś mi się zdaje, że właśnie na niej siedziszMegus pisze:A wie ktos moze gdzie jest najblizsza czarna dziura ? [patrzac z naszego ukladu]. Cos mi mowi ze Cygnus X-1, ale glowy nie dam. Za to ciekawi mnie to - jak ktos znajdzie to bylbym wdzieczny rowniez za podanie odlegosci
-
Nostry
- Użytkownik

Czarne dziury
nie istnieje, jako materiał, ale jest pewien jego dość dobry model: pojemnik z dziurką i tak ustawionymi ściankami [czarnymi, ale nie doskonale], by światło odbijając się nie wydostawało się na zewnątrz.Megus pisze:Albo mi sie zdaje, albo gdzies czytalem ze cialo doskonale czarne nie istnieje- istnieja mniej lub bardziej ale nigdy nie doskonale.
Jeszcze mniej doskonałym modelem jest oko i czarna szpara źrenicy- światło wpadające wydostaje się w minimalnym stopniu
-
Nostry
- Użytkownik

Czarne dziury
pewnie tworzą jedną dziurę, tak jak 2*inf=infCape pisze:może zaczynają w jakiś sposób na siebie oddziałowywać... Np. tworzą jakieś pole... prawdę powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia!
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
mozliwe tylko jakos nie umiem sobie tego wyobrazic....dobra to juz moj ostastni post dzis lece spac!