Czarne dziury

Dave
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Czarne dziury

Post autor: Dave »

Racja a wiec jestesmy juz wolni od zastanawiania sie nad wszelakimi nieskonczonosciami w czarnej dziurze.

Zastanawia mnie jeszcze tylko co z czasem, czy naprawde w punkcie osobliwosci osiaga zero czyli staje??? jesli tak to znaczy ze tez jest nieskonczony bo takze nie zaczety jesli jego bieg wynosi zero
astrall
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Post autor: astrall »

Witam wszystkich.
Jesli ktos potrafi, to prosilbym o dokladniejsze objasnienie poruszonej kwestii grawitacji/zakrzywienia czasoprzestrzeni. Czy pojecie grawitacji to po prostu prymitywniejszy sposob przedstawienia zakrzywien czasoprzestrzeni? Slyszalem o geometriach nieeuklidesowych, ze niby prosta jest krzywa :) ale jakos nie bardzo potrafie powiazac to w swojej glowie z taka zwykla ziemska grawitacja. Ktos wspomnial o swobodnym spadaniu czasoprzestrzennym czy czyms takim. To tez pojecie ktore wymaga dla mnie troche objasnienia...
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Tak mozna to tak ujac iz grawitacja jest powodowana zakrzywieniem czasoprzestrzeni, a to zakrzywienie jest proporcjonalne do wielkiej masy i gestosci obiektu.

Ja ostatnio natomist zaczalem sie zastanawiac co sie dzieje gdy dwie czarne dziury sa blisko siebie?? Zaczna sie nawzajem przyciagac? A cvo jak jedna czarna dziura przekroczy horyzont drugiej??
Gregsky
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Post autor: Gregsky »

ja sobie to tak wyobrażam jakby 2 krople wody się zetknęły i co sie wtedy dzieje.powstaje jedna większa
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

hmm no powiedzmy tak by to wtygladalo ale pomyslmy realnie, przeciez na horyzoncie zdarzen nie ma materii jest tylko przestrzen a przestrzeni nie da sie wchlonac, jedyne co to zakrzywic....
Cape
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Post autor: Cape »

może zaczynają w jakiś sposób na siebie oddziałowywać... Np. tworzą jakieś pole... prawdę powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia!
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

ta ale z tego co wiem na horyzoncie zdarzen czarrna dziura wciaga tylko materie nie przestrzen...... chociaz przciez na horyzoncie zdarzen kraza tez fotony..... hmmm juz sam sie w tym gubie
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Czarne dziury

Post autor: Nostry »

dave pisze:Czxytalem tez ze zeby z ziemi powiedzmy zrobic czarna dziure trzeba by cale jej rozmiary innymi slowy cala ja wcisnac badz scisnacc do rozmiarow pileczki ping-pongowej, co wy na to? W tym wypadku jednak gestosc jest skonczona gdyz jesli czarne dziury powstaly to keidys jakas gwiazda musiala osiagnac taka gestosc, pytanie ile ta gestosc wynosi???
Po osiągnięciu pewnej gęstości krytycznej materia ma się sama dalej zapadać do punktu, tak gdzieś czytałem
marshal pisze:ciekawa hipoteza, ale czy zaobserwowano kiedys zeby cos z czarnej dziury wystrzelilo.. ??
Chyba ze punkt wyjscia wyglada inaczej ??

"nasze" czarne dziury mogą być zaczątkami wielkich wybuchów we wszechświatach równoległych
Ostatnio zmieniony 29 sie 2004, o 23:36 przez Nostry, łącznie zmieniany 1 raz.
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

tak, tak jest to zapewne spowodowane juz wtedy polem grwitacyjnym. ciekawe jednak ile wynosi gestos ziemi scisnietej do rozmiarow pileczki ping-pongowej
Nostry
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Megus pisze:A wie ktos moze gdzie jest najblizsza czarna dziura ? [patrzac z naszego ukladu]. Cos mi mowi ze Cygnus X-1, ale glowy nie dam. Za to ciekawi mnie to - jak ktos znajdzie to bylbym wdzieczny rowniez za podanie odlegosci 8-)
coś mi się zdaje, że właśnie na niej siedzisz ;-)
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

hhaaha malo naukowe ale smieszne
Nostry
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Megus pisze:Albo mi sie zdaje, albo gdzies czytalem ze cialo doskonale czarne nie istnieje :) - istnieja mniej lub bardziej ale nigdy nie doskonale.
nie istnieje, jako materiał, ale jest pewien jego dość dobry model: pojemnik z dziurką i tak ustawionymi ściankami [czarnymi, ale nie doskonale], by światło odbijając się nie wydostawało się na zewnątrz.
Jeszcze mniej doskonałym modelem jest oko i czarna szpara źrenicy- światło wpadające wydostaje się w minimalnym stopniu
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

hmm w sumie tak ale sa to wciaz tylko modele
Nostry
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

Cape pisze:może zaczynają w jakiś sposób na siebie oddziałowywać... Np. tworzą jakieś pole... prawdę powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia!
pewnie tworzą jedną dziurę, tak jak 2*inf=inf
Dave
Użytkownik
Użytkownik

Czarne dziury

mozliwe tylko jakos nie umiem sobie tego wyobrazic....dobra to juz moj ostastni post dzis lece spac!
ODPOWIEDZ