Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
-
Sambard
- Użytkownik

MadJack, oczywiście, że można używać kongruencji czy małego twierdzenia Fermata. Moja nauczycielka opowiadała, że na warsztatach dla egzaminatorów sprawdzali nawet proste równania rozwiązane przy pomocy wzorów Cardano, więc "nieszkolne" twierdzenia i narzędzia są dozwolone.
-
Roudin
- Użytkownik

- Podziękował: 46 razy
to zadanie \(\displaystyle{ (x+y+z)^2=x^2+y^2+z^2+2xy+2yz+2xz}\) na 100% widzialem w ksiazce Dróbki tylko problem w tym ze to z rozszerzenia było. Czy zadanie z rozszerzenia moze pojawic sie na podstawie jezeli poda sie wskazowke jak zrobic? Czy to blad w ksiazce byl, eh. Bo to dziwne jest jak dla mnie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
A co w tym zadaniu przeszkadza, by dać je na podstawie?
JK
JK
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Zanim pojawił się arkusz uważałem, że zadanie jest dość trudne jak na podstawę.
Jak zobaczyłem arkusz i wskazówkę, to zmieniłem zdanie.
Jak zobaczyłem arkusz i wskazówkę, to zmieniłem zdanie.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Zauważcie jaki to jest wielki schemat: kolejny raz analogicznie rozkładający się wielomian, nierówność kwadratowa i zadanie z trasą, czasem i prędkością - to jest 9 punktów, już mamy 18%.
Raczej mało, który maturzysta nie zna jedynki trygonometrycznej, to kolejne 2 punkty za zadanie 27, które mnie zdziwiło, bo zobaczcie, że zamknięte 14 można zrobić tak samo.
Zadanie z podzielnością, czy wyciągniecie przed nawias potęgi jest jakąś czynnością trudną? Chyba nie, kolejne 2 punkty.
Podsumowując, każdy maturzysta z otwartych zadań powinien mieć minimum 26%. Dodając kolejne analogicznie zadanie 14 mamy 28%, układ równań 30%, prosta prostopadła 32%, ciąg geometryczny 34%, mogę tak wymieniać dalej... ale już dawno przekroczyliśmy jakże trudną granicę 30%...
Nie wiem jak można nie zdać matury podstawowej, większość zadań się powtórzyła, większość wymagała bardzo podstawowej wiedzy danego zagadnienia.
Raczej mało, który maturzysta nie zna jedynki trygonometrycznej, to kolejne 2 punkty za zadanie 27, które mnie zdziwiło, bo zobaczcie, że zamknięte 14 można zrobić tak samo.
Zadanie z podzielnością, czy wyciągniecie przed nawias potęgi jest jakąś czynnością trudną? Chyba nie, kolejne 2 punkty.
Podsumowując, każdy maturzysta z otwartych zadań powinien mieć minimum 26%. Dodając kolejne analogicznie zadanie 14 mamy 28%, układ równań 30%, prosta prostopadła 32%, ciąg geometryczny 34%, mogę tak wymieniać dalej... ale już dawno przekroczyliśmy jakże trudną granicę 30%...
Nie wiem jak można nie zdać matury podstawowej, większość zadań się powtórzyła, większość wymagała bardzo podstawowej wiedzy danego zagadnienia.
-
Maciej94
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
A jeśli po prosty rozpisałem tę liczbę jako \(\displaystyle{ 6 ^{98} \cdot 2 \cdot 17}\) bez żadnego komentarza, to będę miał maksa? Widzę, że każdy jakieś referaty pisze w tych dowodach...
Popełniłem błąd z tymi ścianami i krawędziami przez niedokładne doczytanie zaznaczyłem sześciokąt
Popełniłem błąd z tymi ścianami i krawędziami przez niedokładne doczytanie zaznaczyłem sześciokąt
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Nie sądzę.Maciej94 pisze:A jeśli po prosty rozpisałem tę liczbę jako \(\displaystyle{ 6 ^{98} \cdot 2 \cdot 17}\) bez żadnego komentarza, to będę miał maksa?
JK
-
jacqud
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
to niedobrze
Zrobiłem tak samo tylko jeszcze podkreśliłem dwiema kreskami 17. Zawsze mam problem z formalnością zapisu w dowodach...
Zrobiłem tak samo tylko jeszcze podkreśliłem dwiema kreskami 17. Zawsze mam problem z formalnością zapisu w dowodach...
W zadaniu 29, b) :
\(\displaystyle{ (-3,5)}\)
zamiast
\(\displaystyle{ x \in (-3,5)}\)
Chodzi mi tylko o zapis.
Jakoś się zagalopowałem i w zadaniu z równaniem napisałem \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) zamiast \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\). Za takie coś obcinają punkty - jeśli nie doprowadzi się do najprostszej postaci?
A jak powinno być w tym zadaniu z dowodami? Nie wiem czy to rozwiązanie ma jakiś logiczny sens, prosiłbym o sprawdzenie :
\(\displaystyle{ x+y+z=0 | ^2
x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx = 0\\
xy + yz + zx \le x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx\\
0 \le x^2 + y^2 + z^2 + xy + yz + zx | \cdot 2\\
2x^2 +2 y^2 +2 z^2 + 2xy + 2yz + 2zx \ge 0\\
(x^2 + 2xy + y^2) + (y^2 + 2yz + z^2) + (z^2 + 2zx + x^2) \ge 0\\
(x+y)^2 + (y+z)^2 + (z+x)^2 \ge 0}\)
zamiast
Chodzi mi tylko o zapis.
Jakoś się zagalopowałem i w zadaniu z równaniem napisałem \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) zamiast \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\). Za takie coś obcinają punkty - jeśli nie doprowadzi się do najprostszej postaci?
A jak powinno być w tym zadaniu z dowodami? Nie wiem czy to rozwiązanie ma jakiś logiczny sens, prosiłbym o sprawdzenie :
x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx = 0\\
xy + yz + zx \le x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx\\
0 \le x^2 + y^2 + z^2 + xy + yz + zx | \cdot 2\\
2x^2 +2 y^2 +2 z^2 + 2xy + 2yz + 2zx \ge 0\\
(x^2 + 2xy + y^2) + (y^2 + 2yz + z^2) + (z^2 + 2zx + x^2) \ge 0\\
To tutaj jeszcze trzeba coś "tłumaczyć" ?Jan Kraszewski pisze:Nie sądzę.Maciej94 pisze:A jeśli po prosty rozpisałem tę liczbę jako \(\displaystyle{ 6 ^{98} \cdot 2 \cdot 17}\) bez żadnego komentarza, to będę miał maksa?
JK
Ostatnio zmieniony 9 maja 2013, o 13:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Ja bym za to nie obcinał, chociaż istotnie tego \(\displaystyle{ x}\) nie powinno tam być. Myślę że recenzenci z CKE też nie obetną.maaati pisze:W zadaniu 29, b) :
zamiast
Ma sens, ale nie jest łatwy do znalezienia, więc nie wiadomo, czy recenzent się w tym połapie. Raz stosujesz implikacje w jedną stronę, a raz w drugą. Powinno być to jakoś zaznaczone. Ja na pewno bym nie przyznał maksa.maaati pisze: Nie wiem czy to rozwiązanie ma jakiś logiczny sens, prosiłbym o sprawdzenie :
x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx = 0
xy + yz + zx \le x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2yz + 2zx
0 \le x^2 + y^2 + z^2 + xy + yz + zx | \cdot 2
2x^2 +2 y^2 +2 z^2 + 2xy + 2yz + 2zx \ge 0
(x^2 + 2xy + y^2) + (y^2 + 2yz + z^2) + (z^2 + 2zx + x^2) \ge 0
Moim zdaniem nie. Przecież już widać, że jest iloczyn liczby \(\displaystyle{ 17}\) i liczby całkowitej.maaati pisze:To tutaj jeszcze trzeba coś "tłumaczyć" ?Jan Kraszewski pisze:Nie sądzę.Maciej94 pisze:A jeśli po prosty rozpisałem tę liczbę jako \(\displaystyle{ 6 ^{98} \cdot 2 \cdot 17}\) bez żadnego komentarza, to będę miał maksa?
JK
-
kkaappeerr
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jak myślicie, ile dostanę punktów (na cztery możliwe) w zadaniu 32, jeżeli napisałem ile alfa, ma każdy kąt, jednak nie zamieniłem tego na stopnie, uzasadniłem pisemnie, że trójkąty sa równoboczne, itp. ?
Chciałbym zauważyć, że polecenie brzmi ,,Oblicz kąty trójkąta ABC" .
Więc nie jest napisane, w jakiej jednostce.
To jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ decyduje, czy przekroczę próg 90%....
Chciałbym zauważyć, że polecenie brzmi ,,Oblicz kąty trójkąta ABC" .
To jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ decyduje, czy przekroczę próg 90%....
Tam jest tylko przeniesione na drugą stronę, w tą samą stronę "pociągnąłem" implikację. Akurat jak ja na to patrzyłem, to wiedziałem o co chodzi (normalne ), aczkolwiek nie wiem jak to będzie potraktowane.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
W takim razie każdy kąt jest równy \(\displaystyle{ 1}\) w jakiejś jednostce. Żeby to miała być odpowiedź do zadania, musiałbyś co najmniej podać, jaka ta jednostka jest. Nie da rady bez skorzystania z tego, że suma kątów w trójkącie daje kąt półpełny.kkaappeerr pisze: Chciałbym zauważyć, że polecenie brzmi ,,Oblicz kąty trójkąta ABC" .
W zadaniu 34. ładnie się liczyło w jednostkach \(\displaystyle{ 3\;\mathrm{km}}\) i \(\displaystyle{ 20\;\mathrm{min}}\), ale nie ryzykowałbym podawania odpowiedzi w jednostkach \(\displaystyle{ \frac{3\;\mathrm{km}}{20\;\mathrm{min}}}\)
Niewiarygodne...kkaappeerr pisze:uzasadniłem pisemnie, że trójkąty sa równoboczne, itp.