Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
Dyskutujemy tu (ale dopiero po maturze...).
Arkusz jest dostępny tutaj: ... a_PP_A.pdf
JK
Arkusz jest dostępny tutaj: ... a_PP_A.pdf
JK
-
aquance
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zza monitora
- Podziękował: 1 raz
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
Jedyne zadanie które wymagało jakiegokolwiek myślenia to imo dowód z liczbami, reszta była bardzo prosta
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
To może rozszerzenie też będzie proste A przynajmniej takie jak w tamtym roku
-
G17
- Użytkownik

- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
Banalne, banalne i jeszcze raz banalne. Jak taka prosta była podstawa to liczę na proste rozszerzenie. Oddałem po 2h ale i tak czuje się że będę mieć 100 procent. Jedyne trudniejsze zadanie to było to z liczbami że jak \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) to... Pełna treść za 10 minut, jak skończą się matury xD
-
malyxxl
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
eh matura prościutka ale oczywiscie jak śmieć musiałem coś zwalić, baj baj 100%.
jak pomyliłem pitagorasa w zadaniu z objętoscią (wielkosci mialem dobre 13 i 5 ale liczylem wysokość jako przeciwprostokątną, a nie przyprostokątną ) to stracę 1 czy 2 pkt?
jak pomyliłem pitagorasa w zadaniu z objętoscią (wielkosci mialem dobre 13 i 5 ale liczylem wysokość jako przeciwprostokątną, a nie przyprostokątną ) to stracę 1 czy 2 pkt?
-
G17
- Użytkownik

- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
Ok daję najtrudniejsze zadanie bo już po maturze..
Udowodnij że jeżeli dla dowolnych liczb rzeczywistych zachodzi \(\displaystyle{ x+y+z=0}\), to \(\displaystyle{ xy+yz+zx \le 0}\).
Ja to zrobiłem tak. Dobrze?
Udowodnij że jeżeli dla dowolnych liczb rzeczywistych zachodzi \(\displaystyle{ x+y+z=0}\), to \(\displaystyle{ xy+yz+zx \le 0}\).
Ja to zrobiłem tak. Dobrze?
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 8 maja 2013, o 12:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
-
miodzio1988
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
To serio było najtrudniejsze? Masakra.
G17, spoko to zrobiłeś. Za dużo tego tak naprawdę napisałeś, ale jest ok
G17, spoko to zrobiłeś. Za dużo tego tak naprawdę napisałeś, ale jest ok
-
Sambard
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 2 mar 2013, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 14 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
W porównaniu z zeszłym latami to może nieco trudniejsza, ale wciąż bardzo prosta. Dowód nierówności trochę bardziej ambitny, ale mając podany wzór skróconego mnożenia dało się to łatwo zrobić. Celuję w 100%
-
davidd
- Użytkownik

- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
Matura prosta, ale oczywiście musiałem się gdzieś machnąć w zadaniu z pociągami, bo wyszło mi \(\displaystyle{ 21}\) i \(\displaystyle{ 30}\) km/h ://
Jaki to był kąt w 15 ?
Jaki to był kąt w 15 ?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
G17, ale sobie utrudniłeś Z założenia masz: \(\displaystyle{ - \frac{1}{2} (x^2+y^2+z^2)=xy+yz+zx}\). Podstawiając równoważnie masz do udowodnienia: \(\displaystyle{ - \frac{1}{2} (x^2+y^2+z^2) \le 0 \iff x^2+y^2+z^2 \ge 0}\), ckd.
Jeśli komuś się nie chciało podnosić do kwadratu to wystarczy podstawić \(\displaystyle{ z=-x-y}\) i pozostaje do pokazania \(\displaystyle{ x^2+xy+y^2 \ge 0}\), tutaj wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ \Delta \le 0}\), ewentualnie pomnożyć obustronnie przez dwa i przekształcić do: \(\displaystyle{ (x+y)^2+x^2+y^2 \ge 0}\).
Jeśli komuś się nie chciało podnosić do kwadratu to wystarczy podstawić \(\displaystyle{ z=-x-y}\) i pozostaje do pokazania \(\displaystyle{ x^2+xy+y^2 \ge 0}\), tutaj wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ \Delta \le 0}\), ewentualnie pomnożyć obustronnie przez dwa i przekształcić do: \(\displaystyle{ (x+y)^2+x^2+y^2 \ge 0}\).
- pyzol
- Użytkownik

- Posty: 4329
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
Miodzio to jest matura podstawowa, więc nie ma się co dziwić.miodzio1988 pisze:To serio było najtrudniejsze? Masakra.
G17, spoko to zrobiłeś. Za dużo tego tak naprawdę napisałeś, ale jest ok
-
mdzn
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 25 gru 2012, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
a poprawne jest odjęcie równania od nierówności?
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 + z^2 \ge 0 \\x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2xz + 2yz = 0}\)
po odjęciu otrzymuję tezę
\(\displaystyle{ xy + xz + yz \le 0}\)
jest to poprawne?
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 + z^2 \ge 0 \\x^2 + y^2 + z^2 + 2xy + 2xz + 2yz = 0}\)
po odjęciu otrzymuję tezę
\(\displaystyle{ xy + xz + yz \le 0}\)
jest to poprawne?
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
Co w przypadku, gdy w ostatnim zadaniu z pociągami napisałem dobry układ równań, ale po policzeniu równania kwadratowego czas mi wyszedł 16/3 h tylko, że nie wiem czemu wziąłem to jako czas szybszego, przez co prędkości wyszły mi : szybszy pociąg 63km/h, wolny pociąg 54km/h, ile punktów mogę dostać za takie rozwiązanie?
-
G17
- Użytkownik

- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy
No tak Macie rację. Ogólnie zadanie były banalne jak już wspomniałem. Kolejne jakie mi przychodzi do głowy to udowodnij że liczba \(\displaystyle{ 6^{100}-2 \cdot 6^{99}+10 \cdot 6^{98}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 17}\). No a o zadaniach typu rozwiąż nierówność kwadratową, rozwiąż trywialne równanie wielomianowe albo podaj największą wartość funkcji i argumenty dla których wykres funkcji znajduje się pod osią odciętych - zadania otwarte, pozostawie bez komentarza. Stereometria z poziomu gimnazjum... Prędkość droga czas też bardzo łatwe. Typu prędkość razy czas = podana w poleceniu droga i prędkość+coś razy czas-coś = podana w poleceniu droga. Zamknięte bez żadnego podchwytliwego.

