Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
To może rzeczywiście były inaczej odpowiedzi ułożone, w każdym bądź razie nie patrząc na literki odpowiedzi w zamkniętych mam dobrze. Na próbnej w marcu miałem 64% z czego w zamkniętych 2 głupie błędy. Do tego czasu nauczyłem się (nadrobiłem braki z) stereometrii i analitycznej, zaś ostatnie zadanie było proste. Z tym tw. Tallesa to patrzyłem na karte odpowiedzi i tam były inne proporcje ułożone, mi się wydawało, że prawidłowo jest tak jak napisałem. No i zgadza się.
Co do odpowiedzi to niebawem powinny się pojawić. Jak ktoś chce sprawdzić to wg tego arkusza, co ktoś link podał ja i Piog mamy takie same, dobre odpowiedzi
Co do odpowiedzi to niebawem powinny się pojawić. Jak ktoś chce sprawdzić to wg tego arkusza, co ktoś link podał ja i Piog mamy takie same, dobre odpowiedzi
-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Niestety 2 i 6 zadanie jest źlerutra pisze: Co do odpowiedzi to niebawem powinny się pojawić. Jak ktoś chce sprawdzić to wg tego arkusza, co ktoś link podał ja i Piog mamy takie same, dobre odpowiedzi
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ -\frac{1}{8} } = - \frac{1}{2}}\)
-
witek1902
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
przemekb102, edytowałem, bo chciałem zrobić go bardziej czytelnym. Teraz odpowiedzi są na pewno takie, które ja miałem. Mam nadzieję, że wszystkie poprawne.
Jeżeli chodzi o arkusz i rozmieszczenie odpowiedzi - miałem inne, więc grupy są na pewno
Jeżeli chodzi o arkusz i rozmieszczenie odpowiedzi - miałem inne, więc grupy są na pewno
A no faktycznie , trochę inaczej jednak zrobiłem. W drugim zadaniu był wzór \(\displaystyle{ \frac{-b}{a}}\) i wyszło \(\displaystyle{ \frac{-3}{2}}\) a w szóstym \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{-3}}\) i dalej już łatwo.Piog pisze:Niestety 2 i 6 zadanie jest źlerutra pisze: Co do odpowiedzi to niebawem powinny się pojawić. Jak ktoś chce sprawdzić to wg tego arkusza, co ktoś link podał ja i Piog mamy takie same, dobre odpowiedzi
PS. Jednak nie jestem dobrym wzrokowcem.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 16:16 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Ja dobrze użyłem, ale nie zerknąlem do tablic i z głowy wziąłem i mi wyszło \(\displaystyle{ -\frac34}\) zamiast \(\displaystyle{ -\frac32}\)Piog pisze:W drugim zauważyłem, że pierwiastek ma stopień nieparzysty, zatem pod pierwiastkiem może być liczba ujemna. Zgadza się?
W szóstym źle użyłem wzoru Viete'a..
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 16:16 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Ja też z głowy, ale zerknąłem do tablic, a żeby się jeszcze w 100% upewnić wyprowadziłem sobie
Z akcjami było łatwe 6*średnia = 3000, 3000-2300=700 o ile dobrze pamiętam takie były liczby.
Z akcjami było łatwe 6*średnia = 3000, 3000-2300=700 o ile dobrze pamiętam takie były liczby.
-
laser15
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Więc jak ? Jak myślicie możecie mi napisać?-- 8 maja 2012, o 14:25 --
laser15 pisze:Witam. Jak myślicie jeżeli w zadaniu z dowodem i trójkątem napisałem k=kąt który ma być rozwarty: \(\displaystyle{ \alpha + \beta +p =180}\) i potem że \(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2} + \frac{ \beta }{2} + K=180}\) Dostane chociaż 1 pkt?
-
Tmkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Zobaczcie na zadanie \(\displaystyle{ 26}\) i \(\displaystyle{ 33}\) zrobione przez "ekspertów" z interii:
... 92464,7352
Edit. \(\displaystyle{ 26}\) już poprawili a \(\displaystyle{ 33}\) usunęli, lol.
... 92464,7352
Edit. \(\displaystyle{ 26}\) już poprawili a \(\displaystyle{ 33}\) usunęli, lol.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 15:01 przez Tmkk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
aras014
Czy w zadaniu o pociągach przy rozwiązywaniu układu równań trzeba było używać jednostek? Bo napisałem: \(\displaystyle{ (V+24)(t-1)=210}\), i się zastanawiam czy nie powinno być: \(\displaystyle{ (V+24km\backslash h)(t-1h)=210km}\)
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 17:18 przez aras014, łącznie zmieniany 2 razy.
-
MagusDrDee
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Ja też tak zrobiłem, ale potem na szczęście zauważyłem Może ktoś skomentować mój dowód?Piog pisze:W 33 zrobili taki sam błąd jak ja.. jestem pewien, że połowa maturzystów tak zrobiła.
MagusDrDee pisze:Czy to jest dobrze?
Zadanie z dwusiecznymi
Rozpatruję przypadek, że trójkąt jest rozwartokątny.
Punkt przecięcia dwusiecznych jest środkiem okręgu wpisanego, więc kąt \(\displaystyle{ APB}\) jest kątem środkowym. Przyjmijmy, że kąt \(\displaystyle{ APB= \alpha}\). Kąt wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku ma miarę \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \alpha}\). Trójkąt wpisany w okrąg jest ostrokątny, gdyż każdy z kątów oparty jest na łuku, który jest mniejszy niż łuk stanowiący połowę okręgu. Zatem mały trójkąt, którego dwa wierzchołki należą do okręgu, a jeden wierzchołek jest środkiem okręgu (kąt przy tym wierzchołku ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\)), ma dwa kąty o miarach mniejszych niż \(\displaystyle{ 45}\) stopni. Zatem \(\displaystyle{ \alpha > 90}\) stopni.