Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Dyskutujemy tu (ale dopiero po maturze...).
JK
Arkusz:
... atm_pp.pdf
JK
Arkusz:
... atm_pp.pdf
-
Chromosom
- Moderator

- Posty: 10356
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1272 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Zadania zamknięte były bardzo łatwe - bez problemu można było uzyskać 15 punktów. Wystarczyło znać elementarne przekształcenia algebraiczne. Nawet gdyby w zamkniętych ktoś nie uzyskał odpowiedniej liczby punktów, w jednym z otwartych wystarczyło rozwiązać nierówność kwadratową, a w innym - proste równanie wielomianowe.
-
milons
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 4 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Opowiedzcie co było do obliczenia lub podajcie jakieś przykładowe zadania bo nie mam jeszcze oficjalnych z CKE a dziewczyna się stresuje
Była do obliczenia objętość jakiejś figury - jakiej?
Jakie wyszedł wynik w ostatnim zadaniu z czasem i prędkością?
Była do obliczenia objętość jakiejś figury - jakiej?
Jakie wyszedł wynik w ostatnim zadaniu z czasem i prędkością?
-
Patron
- Użytkownik

- Posty: 90
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: War-Maz
- Podziękował: 14 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
26. \(\displaystyle{ (-\infty, -5)\cup(-3, +\infty)}\)
27. dowód
28. \(\displaystyle{ -3}\)
29. \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x +6}\)
30. dowód
31. \(\displaystyle{ \frac{17}{49}}\)
32. \(\displaystyle{ 14, 126, 378}\)
33. \(\displaystyle{ \frac{32 \sqrt{3}}{3 }}\)
34. \(\displaystyle{ 2,5\mbox{ h}}\)
26. Nierówność kwadratowa
27. Proste przekształcenia
28. Wielomian
29. Wyznaczyć symetralną odcinka
30. Dwusieczne
31. Prawdopodobieństwo
32. Ciągi (arytmetyczny i geometryczny)
33. Objętość ostrosłupa
34. Droga, Czas, Prędkość
27. dowód
28. \(\displaystyle{ -3}\)
29. \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x +6}\)
30. dowód
31. \(\displaystyle{ \frac{17}{49}}\)
32. \(\displaystyle{ 14, 126, 378}\)
33. \(\displaystyle{ \frac{32 \sqrt{3}}{3 }}\)
34. \(\displaystyle{ 2,5\mbox{ h}}\)
26. Nierówność kwadratowa
27. Proste przekształcenia
28. Wielomian
29. Wyznaczyć symetralną odcinka
30. Dwusieczne
31. Prawdopodobieństwo
32. Ciągi (arytmetyczny i geometryczny)
33. Objętość ostrosłupa
34. Droga, Czas, Prędkość
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 12:24 przez Patron, łącznie zmieniany 2 razy.
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Matura wyjątkowo łatwa, zdecydowanie łatwiejsza niż rok temu. Było 25 zamkniętych i o ile się nie mylę 9 otwartych. Miałem problem tylko z 2 otwartymi - 1. wykazanie kąta rozwartego, 2. 0>a>b>c. Ale myślę, że będzie dobry wynik.
Ps. A w prawdopodobieństwie powinno być 17/49 ?
Ps. A w prawdopodobieństwie powinno być 17/49 ?
-
Patron
- Użytkownik

- Posty: 90
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: War-Maz
- Podziękował: 14 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
26. \(\displaystyle{ x ^{2} +8 x + 15 > 0}\)
27. Wiadomo że: \(\displaystyle{ 0<a<b<c}\)
Wykaż że: \(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} > \frac{a+b}{2}}\)
28. Wiemy że \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 3}\) są pierwiastkami wielomianu\(\displaystyle{ x ^{3} + 4 x ^{2} - 9x - 36}\). Wyznacz trzeci pierwiastek
29. Mamy punkty \(\displaystyle{ A(-2,2) B(2,10).}\)Wyznacz funkcje symetralnej odcinka AB
30. Jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\). Poprowadzo dwusieczne z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) które przecieły się w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Wykaż że kąt \(\displaystyle{ APB}\) jest rozwarty.
31. Losujemy ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7\}}\) dwie liczby ze zwracaniem. Oblicz prawd. otrzymania takich liczb których iloczyn jest podzielny przez 6.
32. \(\displaystyle{ (9,x,19)}\) jest ciągiem arytmetycznym natomiast \(\displaystyle{ (x, 42, y, z)}\) geometrycznym. Wyznacz\(\displaystyle{ x,y,z}\)
33. ...
34. JEst miasto A i B. Oddalone o \(\displaystyle{ 210}\)km. Pociąg pospieszny ma o \(\displaystyle{ 24}\)km/h większą średnią prędkość i pokonuje to trasę o godzine szybciej od osobowego. Oblicz w ile czasu pociąg pospieszny pokona trasę.
27. Wiadomo że: \(\displaystyle{ 0<a<b<c}\)
Wykaż że: \(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} > \frac{a+b}{2}}\)
28. Wiemy że \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 3}\) są pierwiastkami wielomianu\(\displaystyle{ x ^{3} + 4 x ^{2} - 9x - 36}\). Wyznacz trzeci pierwiastek
29. Mamy punkty \(\displaystyle{ A(-2,2) B(2,10).}\)Wyznacz funkcje symetralnej odcinka AB
30. Jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\). Poprowadzo dwusieczne z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) które przecieły się w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Wykaż że kąt \(\displaystyle{ APB}\) jest rozwarty.
31. Losujemy ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7\}}\) dwie liczby ze zwracaniem. Oblicz prawd. otrzymania takich liczb których iloczyn jest podzielny przez 6.
32. \(\displaystyle{ (9,x,19)}\) jest ciągiem arytmetycznym natomiast \(\displaystyle{ (x, 42, y, z)}\) geometrycznym. Wyznacz\(\displaystyle{ x,y,z}\)
33. ...
34. JEst miasto A i B. Oddalone o \(\displaystyle{ 210}\)km. Pociąg pospieszny ma o \(\displaystyle{ 24}\)km/h większą średnią prędkość i pokonuje to trasę o godzine szybciej od osobowego. Oblicz w ile czasu pociąg pospieszny pokona trasę.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 12:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nawiasy klamrowe to "\{" i "\}".
Powód: Nawiasy klamrowe to "\{" i "\}".
- scyth
- Użytkownik

- Posty: 6126
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1087 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
masiph
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} = \frac{2a+2b+2c}{6} > \frac{2a+2b+a+b}{6} = \frac{a+b}{2}}\)
Nierówność wynika z tego, że \(\displaystyle{ c>b>0 \ \wedge \ c>a>0}\).
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} = \frac{2a+2b+2c}{6} > \frac{2a+2b+a+b}{6} = \frac{a+b}{2}}\)
Nierówność wynika z tego, że \(\displaystyle{ c>b>0 \ \wedge \ c>a>0}\).
-
n1epc0
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Pomógł: 2 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Powiem, że zadania dość łatwe... trochę pomęczyłem się z dowodem rozwartego ale poszło... i trochę z ciufciami ale też zrobiłem... myślę, że jak się nie pomyliłem w zamkniętych to 100% powinno być
-
Qnip
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xyz
- Podziękował: 4 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
33. Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny \(\displaystyle{ ABCDEFGH}\) o przekątnej podstawy równej \(\displaystyle{ 4}\). Przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60^\circ}\). Oblicz objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ ABCDE}\).
Na maturze był podany rysunek, a \(\displaystyle{ |AE|}\) był wysokością podanego graniastosłupa
Na maturze był podany rysunek, a \(\displaystyle{ |AE|}\) był wysokością podanego graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 12:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
witek1902
- Użytkownik

- Posty: 182
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maków Mazowiecki
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Łatwo, szybko i przyjemnie.
W zadaniu o kącie rozwartym nie przepisałem dowodu od dołu do góry, więc nie wiem czy nie odejmą mi za to punktu
Jeśli nie to liczę na 100%
W zadaniu o kącie rozwartym nie przepisałem dowodu od dołu do góry, więc nie wiem czy nie odejmą mi za to punktu
Jeśli nie to liczę na 100%
-
Tmkk
- Użytkownik

- Posty: 1716
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Mam takie same odpowiedzi jak Patron.
Ogólnie uważam, że matura była baardzo prosta i będę zły, jeżeli gdziekolwiek zrobiłem błąd.
@Down
Bo tyle wychodzi, tamten post do którego nawiązywałem był edytowany.
Ogólnie uważam, że matura była baardzo prosta i będę zły, jeżeli gdziekolwiek zrobiłem błąd.
@Down
Bo tyle wychodzi, tamten post do którego nawiązywałem był edytowany.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 12:31 przez Tmkk, łącznie zmieniany 2 razy.
