OMG 2009/2010 a
OMG 2009/2010 a
Witam
Ja mam trochę nietypowe pytanie.
Co trzeba zrobić(jakie książki przeczytać) by móc rozwiązać zadania na tym poziomie w 5minut?
Pozdrawiam
Ja mam trochę nietypowe pytanie.
Co trzeba zrobić(jakie książki przeczytać) by móc rozwiązać zadania na tym poziomie w 5minut?
Pozdrawiam
- silicium2002
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
OMG 2009/2010 a
Robić zadania zadania zadania. A no i zapomniałbym o najważniejszym trzeba po prostu umieć bawić się matematyką...
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
OMG 2009/2010 a
Jeszcze zapomniałeś o robieniu zadań Na początku chyba najlepiej standardowo: krówka xDsilicium2002 pisze:Robić zadania zadania zadania. A no i zapomniałbym o najważniejszym trzeba po prostu umieć bawić się matematyką...
EOT
-
Mruczek
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
OMG 2009/2010 a
Możemy także zauważyć, że w zostały podane progi punktowe dla poszczególnych etapów, przy których przejście do następnego etapu jest gwarantowane (pewne).
Wynoszą one po 70% punktów dla etapu pierwszego i drugiego, oraz 60% dla etapu trzeciego (laureata).
Jest także informacja, że komisja może zakwalifikować osoby, które uzyskały najwyższe wyniki poniżej progu.
Wynoszą one po 70% punktów dla etapu pierwszego i drugiego, oraz 60% dla etapu trzeciego (laureata).
Jest także informacja, że komisja może zakwalifikować osoby, które uzyskały najwyższe wyniki poniżej progu.
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
OMG 2009/2010 a
O kurczę, to na pierwszy etap wystarczy mieć 5 pełnych zadań... Biorąc pod uwagę, że pierwsze trzy są praktycznie darmowe, to dosyć niski ten punkt... Ale może na drugim etapie dadzą jakieś hardcorowe zadanka
- silicium2002
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
OMG 2009/2010 a
Uważaj bo zaraz cię zjadą za to że mówiąc o tym że zadania [x],[y],[z] są darmowe nakierowujesz wszystkich na to jak je rozwiązać <lol>kaszubki pisze:O kurczę, to na pierwszy etap wystarczy mieć 5 pełnych zadań... Biorąc pod uwagę, że pierwsze trzy są praktycznie darmowe, to dosyć niski ten punkt... Ale może na drugim etapie dadzą jakieś hardcorowe zadanka
Ale tak nawiasem to rzeczywiście jak na zadania do domu to próg mógłby byc wyższy
- tim
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
OMG 2009/2010 a
A ja mam pytanie, odnośnie pisania rozwiązań.
Zakładając, iż mamy prostą, albo punkt, to czy trzeba pisać całe rozwiązanie, jak doszedłem do danego wzoru prostej czy współrzędnych punktu?
Odnośnie progu -- i tak udział bierze 500 uczniów, a do finału przechodzi zazwyczaj 100. Próg --akurat.
Zakładając, iż mamy prostą, albo punkt, to czy trzeba pisać całe rozwiązanie, jak doszedłem do danego wzoru prostej czy współrzędnych punktu?
Odnośnie progu -- i tak udział bierze 500 uczniów, a do finału przechodzi zazwyczaj 100. Próg --akurat.
-
Mruczek
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
OMG 2009/2010 a
Ten próg jest orientacyjny, i tak pewnie będą przepuszczać tych co są poniżej progu - przejdzie tyle osób co zwykle.
Co do ilości uczestników - zwykle w pierwszym etapie bierze udział 750-850 osób.
Pozostał miesiąc na wysyłanie rozwiązań.
Co do ilości uczestników - zwykle w pierwszym etapie bierze udział 750-850 osób.
Pozostał miesiąc na wysyłanie rozwiązań.
OMG 2009/2010 a
a tak z ciekawości ile średnio stron zajmuje wam zapisanie jednego zadania?
Bo ja współczuję już temu kto będzie musiał czytać moje rozwiązania =]
Bo ja współczuję już temu kto będzie musiał czytać moje rozwiązania =]
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
OMG 2009/2010 a
witch - rozwiązania średnio zajmują 1-2 strony A4 (jak kto pisze, co stwierdził już Mruczek )
kaszubki - na drugim etapie zawsze są hardcorowe zadania dla osób, które z wielkim wysiłkiem zrobiły etap 1., więc o co Tobie chodzi?
kaszubki - na drugim etapie zawsze są hardcorowe zadania dla osób, które z wielkim wysiłkiem zrobiły etap 1., więc o co Tobie chodzi?
- tim
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
OMG 2009/2010 a
Mi zadania z pięknymi wielkimi rysunkami zajmują więcej .patry93 pisze:witch - rozwiązania średnio zajmują 1-2 strony A4 (jak kto pisze, co stwierdził już Mruczek )
No to mam się czego bać. Ale jak wy to robicie, że widzicie zadanie i już wiecie co zrobić xD.