Mechanika i Budowa maszyn

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

A po co robić coś samemu, skoro później i tak będzie się to przerabiać?
pawpol90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawpol90 »

Ludziska dzięki za odpowiedzi i porady
Jeszcze jedną misję będę miał do Was o drugi nurtujący mnie temat

A mianowicie sytuacja wygląda tak, że pracuję w Katowicach w branży obrabiarek CNC. I z tą specjalizacją wiążę przyszłość... i dlatego chcę rozpocząć studia jak pisałem trzy posty temu.
Cały czas zastanawiam się jednak nad kierunkiem. Dlatego, że interesująca mnie specjalizacja na studiach II stopnia jest na mechanice i budowie maszyn. Jednak nie koniecznie oznacza to, że studia I stopnia musiałbym robić na kierunku mech. i bud maszyn która jest w Gliwicach. Inżynierskie przedmioty na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji (wydział na miejscu w Katowicach) są bardzo podobne do tych które są na MiBM. No i istnieje taka możliwość, żeby studia I stopnia zrobić właśnie na miejscu na ZiP, a dopiero specjalizację II stopnia na MiBM...

Jak wam się takie coś widzi? Faktycznie jest to realne, czy później byłaby konieczność zdawania jakichś dodatkowych egzaminów czy coś... no i jaka będzie różnica między tymi dwoma kierunkami pod względem wiedzy "inżynierskiej". Bo jednak dojeżdżać 40km w jedną str. do Gliwic, a mieć uczelnię na miejscu to duża różnica
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Jak wam się takie coś widzi? Faktycznie jest to realne, czy później byłaby konieczność zdawania jakichś dodatkowych egzaminów czy coś... no i jaka będzie różnica między tymi dwoma kierunkami pod względem wiedzy "inżynierskiej".
Na niektórych uczelniach jest tak, że studia magisterskie po inż. trwają 3 semestry dla osób, które ukończyły tam studia 1. stopnia i 4 semestry dla osób z zewnątrz. Jednak chyba nie jest to norma i trzeba sprawdzać indywidualnie.

Pod względem wiedzy na tych uczelniach nie mogę się wypowiedzieć, ale ogólnie nie licz, że na studiach nauczysz się wielu przydatnych rzeczy.
pawpol90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawpol90 »

Oba kierunki to politechnika śląska, z tym, że dwa różne wydziały.

Naucze czy nie naucze.. zawsze coś tam wyciągnę, a przede wszystkim papier. Dla osób pracujących w zawodzie to bardzo ważna kwestia

tylko zostaje pytanie. Co będzi elepsze Mechanika i Budowa Maszyn czy zarządzanie i inżynieria produkcji? Biorąc pod uwagę, że i tak studia magisterskie bym zrobił na mech. i bud. maszyn "komputerowe wspomaganie projektowania i eksploatacji maszyn"
kkaappeerr
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: kkaappeerr »

Witam serdecznie.
Chciałbym trochę odświeżyć temat, z góry proszę o uwagę, ponieważ stoję, przed (wydaje mi się) najważniejszym wyborem w moim życiu.

Otóż dopiero co napisałem maturę. Wybieram się na omawiany kierunek (MiBM). Chciałbym się dowiedzieć coś na temat fizyki na tym kierunku. Słyszałem, że jest ona udręką studentów. Osobiście słyszałem o dwóch przypadkach, kiedy na TRZECIM roku osoba nie zaliczyła fizyki i nie ukończyła kierunku..
Chciałbym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa z tą fizyką, ponieważ z tego co wiem, to zaczyna się ona na 1 semestrze ale można ją zdawać do trzeciego roku ??
Jak to wygląda, czy zajęcia z fizyki są tylko na 1 semestrze ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Jakby nie patrzeć to mechanika sama w sobie jest gałęzią fizyki. Coś takiego jak "fizyka ogólna", która jest przekrojem wszystkich działów na ogół występuje na jednym z pierwszych semestrów studiów. Ile można ją zaliczać? Zależy od uczelni. Według mnie nie powinno to wpływać na wybór studiów...
kkaappeerr
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuję za zainteresowanie
Byłbyś może tak uprzejmy, powiedzieć mi z jakimi tematami, działami (chodzi mi o fizykę i matematykę) spotkam się na pierwszym roku ??
Od rozpoczęcia roku dzieli mnie 4,5 miesiąca, więc chciałbym zacząć jak najszybciej, aby potem nie narobić sobie zaległości. Zależy mi na tym, aby jak najszybciej zdać tą fizykę, więc zaczynając teraz naukę, mógłbym ,,odciążyć" moje obowiązki kiedy semestr się już zacznie, dzięki temu będę miał więcej czasu podczas roku szkolnego.
Czy wypowiedź sesese jest wiarygodna, czy to są tematy pierwszego roku MiBM ? Jeżeli tak, to czy jakieś pominął ??
sesese pisze:Weź Krysicki Włodarski i zrób ( Granice, Szeregi, Pochodne, Całki ) jak to ogarniesz to masz lwią część pierwszego roku z głowy

Jak jesteś zmotywowany to weź się jeszcze za Statyke
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Prawdopodobnie spotkasz się z tymi zagadnieniami na matematyce.
Pytanie tylko czy jest sens przerabiać coś co będziesz miał tłumaczone na uczelni? Serio, nie ma się czego obawiać. Matematyka i fizyka to pikuś. Jak chcesz to sobie utrwal wiadomości z liceum z zakresu fizyki i matematyki.

Możesz znaleźć na stronie uczelni jakie zajęcia obowiązują na 1. roku i być może jakie zagadnienia będą poruszane.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

A jeżeli Kolega "jest" po LO, to dodam, że bardzo przydatne będzie zaznajomienie się z rysunkiem zwanym technicznym: rzutowanie, przekroje i wymiarowanie, czasami pismo, ale to to już wprawa.
W.Kr.
kkaappeerr
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki za słowa otuchy trochę mnie uspokoiłeś.... Problem w tym, że nie wiem ile będę miał czasu podczas studiowania...... Jeżeli miał bym na głowie tylko uczelnię, raczej bym się nie obawiał, jednak chciałem zacząć teraz, ponieważ jak wspomniałem obawiam się, że nie będę miał zbyt wiele czasu (sytuacja rodzinna) a na studiach bardzo mi zależy...
Witam kruszewski :]
Akurat jestem po Technikum budowlanym, także rysunki techniczne, pismo techniczne itp raczej nie są mi obce
Czy ty też studiujesz MiBM ??
loitzl9006
Moderator
Moderator
Podziękował: 29 razy

Post autor: loitzl9006 »

Wtrącę kilka słów od siebie
Ukończyłem już MiBM I stopień, jeżeli chodzi o początek studiów to jeszcze dochodzi takie coś jak geometria wykreślna (chyba najbardziej debilny przedmiot na 1. roku, jaki miałem). Choć słyszałem że już rezygnują z tego na rzecz przedmiotów związanych z projektowaniem w SolidWorksie - to jest bardziej przydatne i praktyczne. Do tego jakieś tam maszynoznawstwo i pewnie wypychacz w rodzaju ekonomii albo innej wiedzy o tańcu. Ja np. miałem historię muzyki xD ale potrzebny jest taki przedmiot aby się nieco oderwać od tej całej wiedzy technicznej...
Osobiście słyszałem o dwóch przypadkach, kiedy na TRZECIM roku osoba nie zaliczyła fizyki i nie ukończyła kierunku..
No trzeci rok na tym kierunku jest ciężki... Wtedy najwięcej przedmiotów, może się przydarzyć metoda elementów skończonych (MES) która łączy się z fizyką i nie jest łatwa, osobiście miałem duże trudności na 3. roku aby to zaliczyć. Przydaje się takie ogarnięcie w zakresie wyobrażania sobie działania różnych mechanizmów. Jak tego brakuje to ciężko jest z takimi przedmiotami typu MES czy wspomaganie projektowania itp.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Kreski uważać za debilny przedmiot ? Brak wyobraźni i znajomości geometrii to wady które powinny eliminować z zawodów inżynierskich w tym głównie budownictwa, mechaniki, architektury.
Jakieś tam maszynoznawstwo! Toż inżynier "od" budowy maszyn musi znać różne rodzaje maszyn ich zasady działania. Jak zacznie Kolega pracować to zauważy, że bez biegłości w MES można się obyć, ale bez znajomości zasady działania i budowy kotła, pompy, dźwignicy, już trudniej.
A już bez kresek nie da się zrobić rozwinięcia blacharskiego pudełka co ma kształt ciut inny niż puszka po piwie. A nie zawsze jest pod ręką programik na taka okazję. Wiem coś na ten temat. Też jestem mechanikiem.
Pozdrawiam,
W.Kr.
kkaappeerr
Użytkownik
Użytkownik

Przepraszam za namolność, ale może jednak pamiętacie jakieś tematy/zagadnienia, które będą na fizyce albo innych uciążliwych przedmiotach ?? Albo wiecie, gdzie mogę je znaleźć. Czy są to niektóre z tych tematów chomikuj.pl/szycha1321/Mechanika+i+Budowa+Maszyn+*5bmateria*c5*82y+studia*5d ??
mechatronik300
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: mechatronik300 »

Idąc od początku to najpierw masz fizykę ogólną taką jak w średniej tylko na całkach i różniczkach, lepiej ją szybko zaliczyć bo na mbm będziesz miał fizykę pod różnymi postaciami jak statyka kinematyka i dynamika w osobnych kursach pod różnymi nazwami. Przepatrz sobie książki Witkowski Dynamika, Ciastoń Statyka, Niezgodziński Wytrzymałość Materiałów, Gronowicz Teoria maszyn i mechanizmów i będziesz miał bardzo ogólnie pojęcie o czym jest mowa na fizyce na mbm.-- 13 maja 2013, o 10:48 --Z tego co podałeś jeszcze warto Dobrzańskiego poczytać jeśli jesteś po liceum i zorientować się w geometrii wykreślnej tzw kreski bo na tym odpada cała masa ludzi. Jeśli chodzi o sens nauki przed studiami ma to ręce i nogi bo z wykładu nie zawsze da się wynieść wystarczające wiadomości zależy na kogo się trafi a pierwsza sesja to zawsze szok warto go zmniejszyć.
kkaappeerr
Użytkownik
Użytkownik

mechatronik300 Wielkie dzięki o to właśnie mi chodizło !

Mam jednak pytanie odnośnie twojej wypowiedzi:
mechatronik300 pisze: Przepatrz sobie książki Witkowski Dynamika, Ciastoń Statyka, Niezgodziński Wytrzymałość Materiałów, Gronowicz Teoria maszyn i mechanizmów

Z tego co podałeś jeszcze warto Dobrzańskiego poczytać jeśli jesteś po liceum i zorientować się w geometrii wykreślnej tzw kreski bo na tym odpada cała masa ludzi.
Czy z tych pozycji są przerabiane jakieś konkretne tematy ? W technikum z książek do przedmiotów zawodowych przerobiliśmy jakieś 40%tematów. Nie chciał bym wkuwać, czegoś co mi się nie przyda.
ODPOWIEDZ