Mechanika i Budowa maszyn
Czy są na forum studenci lub absolwenci tego kierunku, jakie perspektywy daje ten kierunek, jakie zarobki ? Studia są trudne, jest możliwośc rozpoczęcia pracy już w trakcie studiów ?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, o 21:15 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- sesese
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
jak skanczysz w wyzszej szkole jazdy na sankach i zdobedziesz habilitacje to pewnie bedziesz mogl skladac cv na zmywak gdzies w parzymiechach dolnych i zamieszkac w hotelu robotniczym.
ale jak skonczysz Pw albo ahg to moze bedzie troche lepiej jak sie zakrecisz
ale jak skonczysz Pw albo ahg to moze bedzie troche lepiej jak sie zakrecisz
Pwr może być ?
Czytam właśnie fora gdzie trochę ludzi żali się, że nie ma pracy po tym, a jeszcze chcą to dotować, a od października zaczynam ten właśnie kierunek i trochę się zdziwiłem, bo z tego co czytałem wcześniej we wszystkich informatorach itp. było wręcz odwrotnie.
Czytam właśnie fora gdzie trochę ludzi żali się, że nie ma pracy po tym, a jeszcze chcą to dotować, a od października zaczynam ten właśnie kierunek i trochę się zdziwiłem, bo z tego co czytałem wcześniej we wszystkich informatorach itp. było wręcz odwrotnie.
-
L121
- Użytkownik

No cóż na ten kierunek idą ludzie raczej nienajwybitniejsi, dostać się może każdy, wystarczy spojrzeć na listy rankingowe nawet najlepszych polskich politechnik. I wielu z nich raczej na tych studiach uczyć się za wiele nie zamierza, tylko radośnie spędzić czas.
Żeby mieć szanse na rynku pracy poza tym, że warto skończyć jakieś studia trzeba dobrze znać angielski, warto też odbyć praktyki zawodowe w jakiejś dobrej firmie. A jak się wyróżnisz np. w takim konkursie: to raczej problemów z dobrą pracą nie będzie.
Żeby mieć szanse na rynku pracy poza tym, że warto skończyć jakieś studia trzeba dobrze znać angielski, warto też odbyć praktyki zawodowe w jakiejś dobrej firmie. A jak się wyróżnisz np. w takim konkursie: to raczej problemów z dobrą pracą nie będzie.
Kolega który w tym roku jakoś się utrzymał na MiBM mówił że średnio po 1 semestrze odpada 30%, a po 2 kolo 25-30%. A więc na drugim roku zostaje 40%. (Mówię o AGH)
Tak, dostać idzie się w miarę łatwo, ale po pierwszych zajęciach okazuje się że nie jest to kierunek dla obiboków, i trzeba się po prostu wziąć w garść by się utrzymać. Powiedziałbym nawet że taka budowa maszyn jest o niebo trudniejsza od informatyki (bez urazy, ale kształciłem się do tego czasu jako informatyk, i jest to moja własna opinia, której nie narzucam innym).
A więc kierunek nie jest dla osób które idą się tylko bawić, więc L121 myli się.
A co do pracy, tu już dużo zależy od Nas i specjalizacji którą wybraliśmy. Z tego co mi wiadomo kierunek jest zamawiany, a więc jest zapotrzebowanie, jeżeli znasz się na fachu, to pracodawcy są nawet w stanie ufundować Ci studia wieczorowe byś zdobył magistra. Więc z pracą po dobrych uczelniach nie ma najmniejszego problemu jeżeli jesteś ogarniętą osobą.
Aaa, Mechanika i Budowa Maszyn to nie kierunek na którym uczysz się tylko o autach... xD
P.s
Imo, takie kierunki jak AiR, Mechatronika i MiBM są dużo bardziej pożądane niż np. informatycy.
Tak, dostać idzie się w miarę łatwo, ale po pierwszych zajęciach okazuje się że nie jest to kierunek dla obiboków, i trzeba się po prostu wziąć w garść by się utrzymać. Powiedziałbym nawet że taka budowa maszyn jest o niebo trudniejsza od informatyki (bez urazy, ale kształciłem się do tego czasu jako informatyk, i jest to moja własna opinia, której nie narzucam innym).
A więc kierunek nie jest dla osób które idą się tylko bawić, więc L121 myli się.
A co do pracy, tu już dużo zależy od Nas i specjalizacji którą wybraliśmy. Z tego co mi wiadomo kierunek jest zamawiany, a więc jest zapotrzebowanie, jeżeli znasz się na fachu, to pracodawcy są nawet w stanie ufundować Ci studia wieczorowe byś zdobył magistra. Więc z pracą po dobrych uczelniach nie ma najmniejszego problemu jeżeli jesteś ogarniętą osobą.
Aaa, Mechanika i Budowa Maszyn to nie kierunek na którym uczysz się tylko o autach... xD
P.s
Imo, takie kierunki jak AiR, Mechatronika i MiBM są dużo bardziej pożądane niż np. informatycy.
-
Soloo
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Witam, Sam jestem na finiszu Kierunku Mechaniki i Budowy Maszyn na Politechnice Warszawskiej ( mam już absolutorium, została mi tylko praca mgr.). Kierunek nie jest łatwy, ale jak ktoś się w miarę garnie do nauki to powinien dać radę. Masakryczne są pierwsze 2 lata, potem jakoś leci.
Mechanika i budowa maszyn to nie jest nauka o samochodach jak ktoś przytoczył. Wśród specjalizacji na tym kierunku na wydziale Inżynierii Produkcji są:
-Komputerowe Wspomaganie Projektowania Inżynierskiego
-Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych
-Uzbrojenie
- i jakaś tam specjalizacja o Materiałach której nazwy nie pamientam.
Sam ukończyłem Komputerowe Wspomaganie Projektowania Inżynierskiego i pracuje we wspomnianej wyżej firmie organizującej konkursy studenckie, . Zachęcam do tego kierunku każdego. Praca z systemami CAD jest naprawdę super. Jeśli ktoś nie wie o czym mówie zapraszam do odwiedzenia naszej grupy .
Co do zapotrzebowania to Jest spore. Co prawda kryzys odbił się najbardziej na branży mechanicznej, ale na wytwarzanie dóbr konsumpcyjnych zawsze był i będzie popyt. Zachęcam do nauki obsługi systemów cadowskich takich jak SolidWorks. Naprawdę daje to sporo satysfakcji.
Mechanika i budowa maszyn to nie jest nauka o samochodach jak ktoś przytoczył. Wśród specjalizacji na tym kierunku na wydziale Inżynierii Produkcji są:
-Komputerowe Wspomaganie Projektowania Inżynierskiego
-Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych
-Uzbrojenie
- i jakaś tam specjalizacja o Materiałach której nazwy nie pamientam.
Sam ukończyłem Komputerowe Wspomaganie Projektowania Inżynierskiego i pracuje we wspomnianej wyżej firmie organizującej konkursy studenckie, . Zachęcam do tego kierunku każdego. Praca z systemami CAD jest naprawdę super. Jeśli ktoś nie wie o czym mówie zapraszam do odwiedzenia naszej grupy .
Co do zapotrzebowania to Jest spore. Co prawda kryzys odbił się najbardziej na branży mechanicznej, ale na wytwarzanie dóbr konsumpcyjnych zawsze był i będzie popyt. Zachęcam do nauki obsługi systemów cadowskich takich jak SolidWorks. Naprawdę daje to sporo satysfakcji.
- escargot
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
widać, że na informatyka się nie nadajesz, bo z procentami to u ciebie kiepściutkoSano pisze:Kolega który w tym roku jakoś się utrzymał na MiBM mówił że średnio po 1 semestrze odpada 30%, a po 2 kolo 25-30%. A więc na drugim roku zostaje ... 40%.
przepraszam za offtop, ale nie mogłem sie powstrzymać
Dlaczego niby nie mogłoby odpaść po drugim semestrze 30% początkowej liczby studentów?
Cóż, nie wciskaj mi czegoś, czego nie napisałem. ;]escargot pisze:widać, że na informatyka się nie nadajesz, bo z procentami to u ciebie kiepściutko
przepraszam za offtop, ale nie mogłem sie powstrzymać
Chyba idzie się domyśleć o co mi chodziło? Ale widocznie nie nadajesz się na 'studenta'... =]
("zostaje 40%" czyli jeżeli po pierwszym semestrze odpadnie 100osób(30%), a w drugim kolejne 100osób(30%), to o dziwo zostanie 40%).
Poza tym, co Ty możesz wiedzieć o tym czy się nadaję czy nie, może chcesz skonfrontować naszą wiedzę praktyczną/teoretyczną na temat programowania.
Wracając do tematu, tak jak już wcześniej wspominałem MiBM, to nie kierunek dla obiboków, więc lepiej się zastanowić czy na pewno chcecie iść na tego typu studia, niż stracić rok. =]
Pozdrawiam.
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Wszyscy poza Tobą chyba widzieli tutaj 30% z x osób przyjętych i potem 30% z 0,7x osób ;]Sano pisze: Cóż, nie wciskaj mi czegoś, czego nie napisałem. ;]
Chyba idzie się domyśleć o co mi chodziło? Ale widocznie nie nadajesz się na 'studenta'... =]
("zostaje 40%" czyli jeżeli po pierwszym semestrze odpadnie 100osób(30%), a w drugim kolejne 100osób(30%), to o dziwo zostanie 40%).
Poza tym, co Ty możesz wiedzieć o tym czy się nadaję czy nie, może chcesz skonfrontować naszą wiedzę praktyczną/teoretyczną na temat programowania.
Poza tym informatyka to nie jest tylko programowanie
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 12:56 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proponuję zakończyć mało przyjemny off-topic. Dziękuję za uwagę.
Powód: Proponuję zakończyć mało przyjemny off-topic. Dziękuję za uwagę.
Pozwolę się nie zgodzić, ponieważ ja nigdzie tak nie napisałem. To moja wiadomość, więc wiem co chciałem przekazać. Więc proszę mi nie wciskać słów, których nie wypowiedziałem... =]xanowron pisze:Wszyscy poza Tobą chyba widzieli tutaj 30% z x osób przyjętych i potem 30% z 0,7x osób ;]
Poza tym informatyka to nie jest tylko programowanie Tak samo jak matematyka to nie tylko rachunki, choć widzę, że niektórzy tak to odbierają
Co do informatyki: "czysta" informatyka to niestety albo stety, tylko programowanie. A takie zagadnienia jak sprzęt, grafika to jedynie odłamy informatyki.
Oczywiście niektórzy powiedzą co z sieciami itp. ale dla mnie informatyk = programista. Jeżeli ktoś doda magiczne słówka do "Informatyk", wtedy można dyskutować... (np. Informatyk o specjalności xxx)
Coby nie było offtopu to do wypowiedzi dodam:
Na PG, AGH i innych uczelniach, na kierunku MiBM są nadal wolne miejsca...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 13:32 przez Sano, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Czego nie napisałeś?Sano pisze: Pozwolę się nie zgodzić, ponieważ ja nigdzie tak nie napisałem. To moja wiadomość, więc wiem co chciałem przekazać. Więc proszę mi nie wciskać słów, których nie wypowiedziałem... =]
Co do informatyki: "czysta" informatyka to niestety albo stety, tylko programowanie. A takie zagadnienia jak sprzęt, grafika to jedynie odłamy informatyki.
Dla mnie jak byk tu są Twoje słowa:
Ja do tej pory myślałem, że ludzie pisząc na forum chcą przekazać/dowiedzieć się jakiś informacji, a nie piszą sobie ot tak, w zrozumiały tylko dla siebie sposób :]Kolega który w tym roku jakoś się utrzymał na MiBM mówił że średnio po 1 semestrze odpada 30%, a po 2 kolo 25-30%. A więc na drugim roku zostaje 40%. (Mówię o AGH)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 13:31 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Upominam kolejny raz.
Powód: Upominam kolejny raz.
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Uważam, że czepianie się jednej małej nie wpływającej na główną dyskusję nieścisłości w wypowiedzi jest bez sensu, ja zrozumiałem o co koledze Sano chodzi i szkoda mi czasu na dochodzenie czy chodzi mu o 30% liczby rozpoczynających czy o coś innego (bo to, czy po drugim roku zostaje 40% czy 50% to naprawdę trzeciorzędna sprawa w tej dyskusji) jak macie pisać takie posty to lepiej w ogóle nie piszcie...
MiBM to ciężki kierunek, ale na pewno wart studiowania. Jest dużo fizyki i rysunku technicznego, ale wg mojej wiedzy jest też zapotrzebowanie na fachowców - najbliższy mi przykład to kolega, który skończył dopiero II rok i już dostał propozycję stypendium, praktyk i pracy po studiach w firmie z rodzinnych stron, a nie jest żadnym orłem czy liderem roku, więc pewnie nie jest jedyny, poza tym kierunek jest na liście zamawianych. Aha, a to że są jeszcze wolne miejsca to o niczym nie świadczy, bo prawda jest taka że w tej chwili jest kilka kierunków technicznych na które ludzie walą masowo, i 3-4 razy więcej takich, które też są ciekawe i perspektywiczne ale z niewiadomych przyczyn (moda? głupie uprzedzenia?) mało kogo na nie ciągnie. A co za tym idzie łatwiej się później wybić i znaleźć dobrą pracę, a żeby skończyć i tak trzeba być dobrym i tak.
MiBM to ciężki kierunek, ale na pewno wart studiowania. Jest dużo fizyki i rysunku technicznego, ale wg mojej wiedzy jest też zapotrzebowanie na fachowców - najbliższy mi przykład to kolega, który skończył dopiero II rok i już dostał propozycję stypendium, praktyk i pracy po studiach w firmie z rodzinnych stron, a nie jest żadnym orłem czy liderem roku, więc pewnie nie jest jedyny, poza tym kierunek jest na liście zamawianych. Aha, a to że są jeszcze wolne miejsca to o niczym nie świadczy, bo prawda jest taka że w tej chwili jest kilka kierunków technicznych na które ludzie walą masowo, i 3-4 razy więcej takich, które też są ciekawe i perspektywiczne ale z niewiadomych przyczyn (moda? głupie uprzedzenia?) mało kogo na nie ciągnie. A co za tym idzie łatwiej się później wybić i znaleźć dobrą pracę, a żeby skończyć i tak trzeba być dobrym i tak.