Wrażenia po maturze 13 maja 2009.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: Ateos »

matura dosc prosta, no ale bledy rachunkowe sie zdarzyly:(
z okregami stycznymi, liczylem z pitagorasa, bo "niewiedzialem" ze przeciwprostokatna to \(\displaystyle{ R \sqrt{2}}\) i podstawienie, delty nie delty, ale na szczescie wyszlo.

z ciagiem, niewiem czemu ale nie wyszly mi pierwiastki calkowite, wiedzialem ze jest zle, ale za nic w swiecie nie moglem znalezdz gdzie zle odjalem/dodalem, zal.. , ale chociaz za metode beda punkty

zadanie z monetami(ciag), niestety zle zrozumialem zadanie i jakies swoje liczylem...

reszta spoko
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Post autor: Dargi »

Po prostu sytuacja w liczbach wyglądała tak każdego dnia tak łopatologicznie:
\(\displaystyle{ S_n=k + (25+0-50)+(25+ 2-50)+(25+4-50)+....+ 25+2(n-1)-50}\)

A to się sprowadza do czegoś takiego \(\displaystyle{ S_n=k+25n-50n + \frac{0+2(n-1)}{2}\cdot n}\)
Ten ostatni wzór z ciągu arytmetycznego. \(\displaystyle{ \frac{a_1+a_n}{2} \cdot n}\)
frej

Post autor: frej »

No to chyba nie było trudne, moim zdaniem...
reason
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: reason »

O krolu i skarbcu:
W skarbcu krolewskim jest k monet. Pierwszego dnia rankiem Skarbnik dosypał do skarbca 25 monet, a każdego następnego o 2 monety więcej (też rankiem). Jednak w południe król pobierał ze skarbca 50 monet. Oblicz jakie mogłobyć najmniejsze k, aby każdego dnia w skarbcu była co najmniej 1 moneta i dla tego k oblicz, w ktorym dniu bylo najmniej monet.
ma?go?
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: ma?go? »

witam
zdawałam podstawe i nie jestem zadowolona :/
Moim zdaniem przede wszystkim za mało czasu a przy tym nie łatwo sie skupić.
Zadania były do zrobienia ale no trzeba bylo cos pomyślec, wykminic i policzyc a czas leciał nieubłaganie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: czeslaw »

No ale to nie znaczy, że matura była trudna, tylko że Ty się nie mogłaś skupić

frej: no niby nietrudne. A jak zaczynasz liczyć to róznie wychodzi Zrobilem ale nie wiem czy uznają taki dowód. Pewnie minus punkt albo cóś.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Post autor: Dargi »

Ja mam nadzieje, że mi nie obetną punktów za to że nie zrobiłem rysunku z stereometrii Tylko na tym gotowym rysowałem
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Bez przegięć. Ja też na gotowym. Napisałem że nie chce mi sie rysować, bo na tych kratkach i tak mało będzie widać. Zreszta chyba po to był ten rysunek, żeby go wykorzystać...
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Gdy tak mysle, to to naprawde jednak bylo latwe :/
Masa błedow no i dlaczego tylko nie napisali zeby wyznaczyc ten cholerny x w tym ciagu...
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 38 razy

Post autor: loonatic »

abc666 pisze:Dargi, żeś se pokomplikował, można było w 2-3 linijkach, ale ważne że ok
A mógłbyś w tych 3 linijkach napisać?
czeslaw pisze:A zadanie o królu było w kiełbasie i nie mogło mi wyjść parę miesięcy temu, więc je zapamiętalem I jakoś tam je zrobiłem, choć fakt że przekreśliłem całą stronę i zrobiłem na innej, akurat jedna wolna została.
Nie ma szans, żeby Ci zaliczyli z tego, co wiem. Ostateczną ewentualnością było zrobienie w brudnopisie i napisanie tam gdzie powinno być zadanie, że jest dokończenie w brudnopisie, a w brudnopisie napisanie, że to jest takie, a takie zadanie i że to jest czystopis...

Ja jeszcze nie zrobiłem tego zadania z wielomianem... Kurczę... Porażka... Ale jak to powinno się zrobić? Miałem ten wielomian W(x) policzony (pomnożyłem tamten i do tego różnicę dodałem, czy tam odjąłem - już nie pamiętam teraz jak trzeba było), ale później nie było żadnego rozwiązania wśród dzielników wyrazu wolnego i poległem :/.

Jak myślicie, warto składać protest, że hałas był? Otwarte okna i jakiś baran jeździł z reklamą AGD i trąbił na pół miasta, ciężko się było skupić... Da to coś? Ale gdyby uznali, to chyba cała sala musiałaby pisać jeszcze raz, nie? No i chyba w czerwcu, więc na rekrutację na uczelnie i tak by się raczej nie zdążyło, no nie?
Awatar użytkownika
netka1201
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: netka1201 »

A ja się oczywiście pomyliłam z przedziałem i zamiast \(\displaystyle{ <2, \infty ) \cup {0} napisałam (2, \infty ) \cup {0}}\)
A zadanie ze skarbcem zrobiłam na piechotę

Resztę mam tak jak Dargi
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

loonatic: nie strasz Jak zrobiłem i napisałem wyraźnie, że w tym miejscu jest takie a takie zadanie, to jaka róznica czy w brudnopisie czy nie? W sumie zapomniałem, że tu jest Polska, no ale jednak sądze, że mi zaliczą
Tutsii
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: Tutsii »

Myślicie, że uznają zadanie o królu, jeśli zrobiłam je "ręcznie"? Bo według mnie to wyszedł ciąg rekurencyjny, a tego nie było, więc jechałam po kolei, jak myślicie?

Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Poza tym mam tylko błąd w ostatnim, jakoś źle wyszło mi pole, no i 2 jak zwykle niedoczytanym polecenia. To prawdopodobnie 5-6 punktów stracę na wszystkim(oprócz króla).
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Wielomian sie dalo latwo rozlozyc, trzeba bylo 4x^2 bodaj przed nawias wyciagnac...

Wie ktos, czy w sierpniu mozna poprawiac jedynie niezdana mature?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Oczywiście że tak. Jak ktoś zdał to może poprawic wynik na lepszy za rok. Albo jak nie zdał więcej niż jednego przedmiotu z 3 obowiązkowych.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 14:37 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ