Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 96 razy

Post autor: v_vizis »

Pipol nie o to chodzi by łapać kogoś za słówka. Nie zauważam związku Twojej wypowiedzi z tym co napisałam i z tym co zamieszczają w tym temacie inni.
Pewnie miałabym duże szanse zostać profesorem zwyczajnym z języka polskiego, ale nie byłoby to zgodne z moimi zainteresowaniami więc raczej odpada -- 17 maja 2011, o 12:14 --
Jan Kraszewski pisze:
v_vizis pisze: Opinia krzywdząca, jak każda uogólniająca. Co to możesz powiedzieć o większości wykładowców na podstawie swoich skromnych doświadczeń? Możesz mówić co najwyżej o większości spośród tych wykładowców, których spotkałaś. I jeśli tak było, to wybrałaś marny kierunek studiów.

JK
Z wykładowcami zarówno ja jak i moi znajomi spotkaliśmy się już w LO. Może po prostu na takich napotkaliśmy, albo mieliśmy tak dobrych nauczycieli w szkole średniej.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

v_vizis, no to powiedz na czym polegała ta wyższość waszych nauczycieli nad wykładowcami i z jakich uczelni ci wykładowcy byli. Rozumiem, że nazwisk nie podasz, choć jakbyś chciała to chyba byś mogła, bo na stan mojej wiedzy to nauczycieli (szkolni i akademiccy) są chyba pracownikami publicznymi. Ale moja wiedza prawnicza jest bardzo, ale to bardzo skromna, więc nawet paznokcia nie dam sobie za to obciąć.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik

Po co prowadzić dyskusję na temat tego co napisałam. Wyraziłam swoją opinię, zresztą nauczyciele akademiccy jak i Ci zwykli są różni. Zdarzają się także tacy, którzy mając dużą wiedzę potrafią zainteresować swoją dziedziną innych (również i tych miałam przyjemność spotkać). Rozmawiajmy na temat matur.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

Wyraziłaś swoją opinię, z którą się nie zgadzamy, ale nie to jest najważniejsze. Wyraziłaś swoją opinię, która krzywdzi rzeszę znakomitych matematyków. Spotkałem w swoim życiu kilkunastu nauczycieli akademickich i każdy był dużo lepszy od nauczycieli szkolnych i każdy potrafił zainteresować swoją dziedziną. Z nauczycieli szkolnych tylko jednego takiego nauczyciela spotkałem (który potrafi zainteresować kogoś matematyką). Zatem, albo miałaś wyjątkowego pecha spotykając nauczycieli akademickich, albo ja spotkałem bardzo kiepściutkich nauczycieli.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik

Widzisz moja sytuacja była odwrotna. Chciałam zwrócić uwagę, że niekoniecznie ktoś z tytułem jest lepszy od tego nauczyciela z LO. Cieszę się, że napotkałeś na tak wielu wybitnych nauczycieli akademickich.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: scyth »

Koniec off-topicu (Regulamin III.6.1).
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

... owej_.html

to najnowszy link.. trzeba przyznać tym ludziom że są zawzięci, nie ma co..

no to dzisiaj wygląda na to że się przekonamy co tam gamonie wymyśliły żeby z tym zrobić.. skoro decyzję o tym podejmuje CKE, czyli tak jakby jedna ze stron, to chyba jest to już oczywiste, echh..-- 17 maja 2011, o 17:11 --prace Hoffmaniaków są sprawdzane w pierwszej kolejności, żeby mieć "dowód" i pretekst do powtórki jeśli im dobrze pójdą, nieźle co nie?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

Przecież to CKE robi z samych siebie idiotów, oni są żałośni. Aż się tego czytać nie chce, bo ciśnienie się człowiekowi podnosi jak się czyta takie pierdoły, np. 'Uczniowie nie mogli zapamiętać wszystkich zadań'.
adambak
Użytkownik
Użytkownik

i to z klasy matematycznej! napewno nie zapamiętali, bo to ich kompletnie przerasta..

dokładnie smigol aż się czytać nie chce bo może się to źle dla zdrowia skończyć (mam już w tym wieku nadciśnienie).. i ciagle mnie to rozprasza a mam jutro prezentację maturalną i zamiast się jej uczyć to ciągle mi to chodzi po głowie, nieudolność ludzi z CKE..
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

adambak pisze:mam jutro prezentację maturalną
Witaj w klubie. Osobie, która wymyśliła formę matury ustnej z polskiego najchętniej urwałbym łeb ; D
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sixsixsix »

co Wy gadacie, przeciez nauka wypracowania na pamiec jest swietnym sprawdzianem wiadomosci z jezyka polskiego.
ethell
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ethell »

Standaryzowanie matur przez CKE trwa już od wielu lat. Ludzie nawet nie mają pojęcia że coś takiego się dzieje... Wybierają w Polsce parę szkół(stojących dość dobrze w rankingach) i robią standaryzacje. A nauczyciele doskonale zdają sobie sprawę co taka wizyta CKE oznacza. Nie wiem z jakich dokładnie przedmiotów to robią(słyszałam tylko o paru) ale myślę, że z większości, jeśli nie wszystkich.
Co szczęśliwcy zrobią z podsuniętą im pod nos wiedzą, to ich sprawa(myślę że każdy by skorzystał). Natomiast karać uczniów Hoffmanowej za to, jest głupotą. Jedynie fakt że sprawa wypłynęła jest w tym przypadku ewenementem. Zwykle wszystko załatwiane jest po cichu(w końcu leży to w ich własnym interesie).
A takie wizyty nie oszukujmy się nie zdarzają się co roku, więc wyniki szkoły(a raczej uczniów) nie są zasługą CKE, która odpowiedzialność za swoje(ostatnio coraz liczniejsze) błędy próbuje zrzucić na innych.
adambak
Użytkownik
Użytkownik

smigol pisze: Witaj w klubie. Osobie, która wymyśliła formę matury ustnej z polskiego najchętniej urwałbym łeb ; D
noo, bez kitu, ta prezentacja to jest jedna z głupszych rzeczy które musiałem ostatnio zrobić i jeszcze się tym stresować.. gdyby chociaż dało się coś mądrego powiedzieć na tym ale w 15 minut to raczej mało, ogólnie zbędny wysiłek

co do powtórki matury to zauważyłem czytając na wielu stronach komentarze, że raczej ludzie mimo że maturę pisali dawno to teraz zdecydowanie plują na CKE, i żeby się wypchali z powtórką, to o czymś świadczy ale nie... tamci swoje wiedzą.. uczniowie nie zapamiętaliby i powtórzyć trzeba.. tylko w tym liceum (sic!) bo przecież da się wytyczyć dokładną granicę kto znał a kto nie..

dobra teraz już naprawdę obiecuję że wracam do prezentacji, w sumie wczoraj ją dopiero skończyłem a dzisiaj wiele nie powtórzyłem
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

adambak pisze: prace Hoffmaniaków są sprawdzane w pierwszej kolejności, żeby mieć "dowód" i pretekst do powtórki jeśli im dobrze pójdą, nieźle co nie?
CKE zamierza działać według pętli:

Kod: Zaznacz cały

do {
    matura;
}
while (Hoffmaniakom dobrze poszło);
maciej92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maciej92 »

CKE powinno działać wg.

Kod: Zaznacz cały

if(powtorka_matury==true) {
print "caly kraj";
} else {
print "nikt";
}
Standaryzacje pisało więcej niż kilka szkół w Polsce, jeżeli ukarają tylko jedną to będzie bez sensu i nic praktycznie nie zmieni.
ODPOWIEDZ