Wrażenia po maturze 13 maja 2009.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: coder89 »

Ludziska... to ze srednia jest większa o niczym nie swiadczy... Było kilka zadań które można było zrobić z palcem w d***e i bez zastanawiania nawet przez gimnazjaliste... I poprostu zdawalnosć jest z matmy większa - mniej osób poniżej 30 którzy zaniżali poziom i więcej tych koło 70%... Napewno nie ma aż tylu osób z ponad 90% co w tamtym roku bo wystarczy popatrzeć że były 2 trudniejsze zadania i większość ludzi miała z nimi kłopoty... To co piszemy tutaj na forum (jakie super extra wyniki) nie ma żadnego odzwierciedlenia w wynikach z całej Polski... Progi dużo się nie zmienią... takie jest moje zdanie i tego się trzymajmy... "Mniej się stresujesz dłużej zyjesz" - oto moja maksyma -- 2 lipca 2009, 11:53 --
-7- pisze:Ktoś się wybiera na matematykę na AGH?
A nie lepiej na matme na UJ? Poziom taki sam, a i stypendium masz szanse dostać i do tego dodatkowe zajęcia dydaktyczne jak byś miał problemy... Świetna sprawa...
tomasz90skomra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: tomasz90skomra »

Masakra szkoda że nie zdawałem roz ang bo wtedy sytaucja byłaby raczej pewna.
Ma ktoś dostęp do jakichś mądrych statystyk albo przewidywań jakie mogą być progi w tym roku itd?
coder89
Użytkownik
Użytkownik

Nie sądzisz że to tylko niepotrzebne kombinowanie? A co jeśli przewidywania będą dla Ciebie niekorzystne a potem sie okarze ze były błędne i się dostałeś?:P lepiej zapłac za rekrutacje i zapisz sie na co tylko chcesz i idx na rower... szkoda sie stresować do połowy lipca... Uwierz mi... rok temu już to przerabiałem z dziewczyną
xpenguin
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xpenguin »

coder89 pisze:Ludziska... to ze srednia jest większa o niczym nie swiadczy... (...) To co piszemy tutaj na forum (jakie super extra wyniki) nie ma żadnego odzwierciedlenia w wynikach z całej Polski... Progi dużo się nie zmienią... (...)
Zgadzam się, dodatkowo na tym forum (w szczególności w tym wątku) udzielają się głównie osoby "znające się na rzeczy", tj. z wynikami większymi od średniej krajowej; nie tam zaraz kujony, jak to ktoś wyżej opisał, bo stereotypowy kujon to prędzej humanista Zatem nie dziwota, że tu średnia jest wyższa.

Co do progów, to moim zdaniem spadną (może trochę nieobiektywna ocena sytuacji, bo trochę na to liczę ); rzeczywiście zadania na maturze mogły sprawić problem i tak istotnie było, patrząc po rozbieżności wyników. Patrząc po postach na forum natomiast widać, że rozbieżność istnieje także w doborze kierunków i uczelni, bo nigdy nie będzie tak, że wszyscy "z górnej półki" zwalą się na jeden kierunek

PS. Oczywiście chodzi mi o progi na kierunki bardziej ścisłe
adam07172
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adam07172 »

Spadną też dzięki dofinansowaniu:) Większość z tych którzy tak świetnie napisali maturę pójdzie na kierunki dofinansowane, żeby przez 36 miesięcy zgarniać po 1000 zł. W ten oto prosty sposób odciążą trochę inne kierunki.. jak bardzo - nie wiem, zobaczymy:) W każdym razie wydaję mi się, że progi na pewno nie wzrosną na tyle żeby od początku lipca już siać panikę na forum:P
tomasz90skomra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: tomasz90skomra »

NO ja też się będe modlił do Boga ^^ jeszcze chwile prześledze neta w celu podbudowania psychicznego i nabrania pewności siebie:P Może rzeczywiście to forum jest na troche wyższym poziomie:D
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Nakahed90 »

tomasz90skomra pisze:NO ja też się będe modlił do Boga ^^ jeszcze chwile prześledze neta w celu podbudowania psychicznego i nabrania pewności siebie:P Może rzeczywiście to forum jest na troche wyższym poziomie:D
Nie ma co się w zamartwiać. To jest forum matematyczne, więć wyniki z matury są wyższe niż normalnie.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: silvaran »

Matma Roz 96%

Na matematykę na PW mam 191,875 / 225

W zeszłym roku próg był 150pkt przy 1 turze rekrutacji, a przy 3 około chyba 110pkt, także myślę, że w końcu się dostanę
Ostatnio zmieniony 2 lip 2009, o 13:17 przez silvaran, łącznie zmieniany 1 raz.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 104 razy

Post autor: JarTSW »

Ja mam 860 /1000 na AGH i nie iwem czy sie dostane na informatyke stosowana jak myślicie ? skoczą progi czy spadną ?
Ja mam 869 i też bym tam chciał ;]
Wbijemy razem, jak nie za pierwszym, to może za drugim, a jak nie, to ja na PK składam, tam liczy się tylko matma, więc bez problemu się dostanę.
coder89
Użytkownik
Użytkownik

JarTSW pisze:
Ja mam 860 /1000 na AGH i nie iwem czy sie dostane na informatyke stosowana jak myślicie ? skoczą progi czy spadną ?
Ja mam 869 i też bym tam chciał ;]
Wbijemy razem, jak nie za pierwszym, to może za drugim, a jak nie, to ja na PK składam, tam liczy się tylko matma, więc bez problemu się dostanę.
lepiej na UJ iść niz na PK
Tom555
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: Tom555 »

Ja troche z innej beczki...
jest jakaś różnica w szansach na dostanie na studia, jeśli zarejestruję się powiedzmy 1 lipca niż jakbym zarejestrował się 5 lipca? Chodzi o AGH i PK.
diablomichal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: diablomichal »

Na agh'u tak ciekawie nie jest, nie dość ze liczy się preferencja kierunku(tzn. jesli wybrałes jakis na 2 miejscu a inni wybrali go na 1 chociaż mieli mniej pkt, to oni się dostają a ty zostajesz....), a po drugie w tamtym roku podobno nie było drugiej rekrutacji na samogłoskach:/ Ale głowa do góry:))
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: Gacuteek »

Gdzie lepiej iść na matematykę , rozważam PW i UW? matma (r) 100% reszta matury tez przyzwoicie.
coder89
Użytkownik
Użytkownik

Tom555 pisze:Ja troche z innej beczki...
jest jakaś różnica w szansach na dostanie na studia, jeśli zarejestruję się powiedzmy 1 lipca niż jakbym zarejestrował się 5 lipca? Chodzi o AGH i PK.
nie ma
Darnok
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Darnok »

Gacuteek pisze:Gdzie lepiej iść na matematykę , rozważam PW i UW? matma (r) 100% reszta matury tez przyzwoicie.
No to widze ze identyczna sytuacja jak u mnie. Ja jestem na 90% zdecydowany na UW. Z tego co słyszałem na Uw jest bardziej teoretyczna ale tylko tak słyszałem.

P.S. Raczej do zobaczenia
ODPOWIEDZ