Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
ostryo

Post autor: ostryo »

smigol pisze:sixsixsix, nie wiedział, bo nie wiedział jakie zadania się pojawią na maturze. Gdyby wiedział, że na maturze pojawią się zadania z tych zestawów i się ich nauczył to wtedy twój argument by pasował.
A skąd wiesz że nie wiedział ?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

ostryo, a skąd wiesz, że wiedział?

Domniemanie niewinności, czy coś takiego.
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sixsixsix »

troche sie tutaj wszyscy posuwamy do skrajnosci i przez to dyskusja sie robi nieciekawa wiec proponuje powrocic do tematu tej matury, a watek o przeciekach najlepiej wydzielic do innego tematu. ja uwazam ze to nie jest zachowanie normalne, ale nie winie tez uczniow, a Wy chyba caly czas tak myslicie. nie znosze jak ktos akceptuje takie patologie w cke, zeby dawac te same zadania na wlasciwej maturze, co na jakiejs tam probnej rok temu (chociaz nie wiem czy to do konca potwierdzone)
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

no wlasnie o to chodzi ze wiedzial:) sam nie chcial oszukac ale to nie zmienia faktu ze wiedzial
Ale uczniowie wiedzieli przed maturą, że zadania się powtórzą? Co Ty bredzisz?
troche sie tutaj wszyscy posuwamy do skrajnosci
Ja uważam, że tylko Ty tutaj popadasz w skrajność. Gadka o niesprawiedliwości zupełnie do mnie nie trafia.

No i jest 20 000 postów Pozdrowienia ukrywam. Jak kogoś pominąłem to przepraszam Wszystkim dziękuję za te cudownie spędzone 20 k postów.
Ukryta treść:    
ostryo

smigol
Stwierdziłeś, że nie wiedział więc chciałem po prostu zapytać skąd wiesz, że nie jest inaczej.
Ja nie wiem czy wiedział czy nie, to się pewnie za jakiś czas okaże, albo i nie...
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

miodzio1988 pisze:
Ale uczniowie wiedzieli przed maturą, że zadania się powtórzą? Co Ty bredzisz?
Nie uważam tak! Widzę, że duża wiedza matematyczna pozwalająca studiować na MiNI nie oznacza, że od razu potrafisz czytać, ze zrozumieniem. Napisałeś jakiś idiotyczny przykład z pokerem, który ma niewiele wspólnego z zaisntniałą sytuacją, więc dałem podobny przykład, który lepiej to wszystko odzwierciedla, ale również nie jest idealny.
miodzio1998 pisze:
Ja uważam, że tylko Ty tutaj popadasz w skrajność. Gadka o niesprawiedliwości zupełnie do mnie nie trafia.

Dobra, jeśli nie uważasz, że to nie jest niesprawiedliwość to jak inaczej nazwiesz tą sytuację? Oczekuję od Ciebie odpowiedzi tylko na to jedno pytanie.

20k postów - ładnie. Ten okrągły post świetnie odzwierciedla Twoje wypowiedzi na tym forum - czyli w większości spam i bezsensowne kłótnie. Sorry za takie gorzkie słowa, ale jak już wcześniej pisałem - to (tylko) moje zdanie.
miodzio1988

Nie uważam tak!
Zatem, gdzie jest ta niesprawiedliwość? Wskaż mi ;]
Dobra, jeśli nie uważasz, że to nie jest niesprawiedliwość to jak inaczej nazwiesz tą sytuację. Oczkuję od Ciebie odpowiedzi tylko na to jedno pytanie.
Zwykłym fartem?
20k postów - ładnie. Ten okrągły post świetnie odzwierciedla Twoje wypowiedzi na tym forum - czyli w większości spam i bezsensowne kłótnie.
Oj tam. Nie psuj mi mojego święta Nie moja wina, że nie mas racji w tej dyskusji.
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

niesprawiedliwosc juz wskazalem kilka postow wyzej, chyba znowu szwankuje umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.

Wcześniej troche źle skostruowałem moje pytanie, równie dobrze mogłeś napisać wiele innych rzeczy.

Więc zadam pytanie jeszcze raz. Czy według Ciebie ta sytuacja jest sprawiedliwa dla wszytskich czy nie?
miodzio1988

niesprawiedliwosc juz wskazalem kilka postow wyzej, chyba znowu szwankuje umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.
Zacytuj. Bardzo proszę.
Więc zadam pytanie jeszcze raz. Czy według Ciebie ta sytuacja jest sprawiedliwa dla wszytskich czy nie?
Tak. Jedni mieli farta, drudzy nie. Nikt nie oszukiwał, więc gdzie jest problem?
Zacytuję:
co uczniowie zawinili solidnie się przygotowując i korzystając z wielu źródeł, wielu zadań? teraz tylko mają problem...
Ci uczniowie mieli farta. Pełna analogia do tego co pisałem o pokerze. Nikt nie wiedział ( domniemanie niewinności), że takie zadania pojawiają się na maturze. Więc, gdzie jest ta niesprawiedliwość ? Konkretnie
sixsixsix
Użytkownik
Użytkownik

sixsixsix pisze:
zalozmy ze jestem pierwszy na liscie rezerwowej. a przede mna ktos kto mial te rozwiazania i napisal lepiej, a niekoniecznie umie wiecej. to chyba nawet bardziej prawdopodbne niz ulozenie 12-zadaniowego zestawu a ktorym 7 przypadkiem jest z matury

tutaj.

i niesprawiedliwym jest tez to, ze tylko niektorzy mieli dostep do tych zadan. jesli dla Ciebie wszytsko jest ok to naprawde chyba nie mamy o czym rozmawiać. nikt nie oszukiwal, ale to nie zmienia faktu ze CKE popelnilo blad dajac te zadania rok temu.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

sixsixsix pisze: i niesprawiedliwym jest tez to, ze tylko niektorzy mieli dostep do tych zadan.
Przytoczę wypowiedź znalezioną w internecie:
Michał K. pisze: CKE powinna odpowiedzieć za to, że użyła 2 razy tych samych zadań, które zresztą krążyły w internecie, bo sam je publikowałem na gronie przed maturą 2010, żeby koledzy i koleżanki z innych szkół mogli się przygotować.
Czyli mijasz się z prawdą. Miałeś swobodny dostęp do tych zadań tak jak każdy. I gdzie tu ta niesprawiedliwość?
ostryo

Ja zastanawiam się dlaczego zakładacie, że nikt nie oszukiwał.
Proponuję założyć, że niektórzy mogli wiedzieć, że takie właśnie zadania znajdą się na maturze.
Prokuratura poszuka dowodów, jeżeli okaże się ze nic nie było będzie sprawiedliwie. A jeżeli okaże się że było, no cóż wtedy pewnie będziemy musieli wszyscy pisać ponownie. Bo jak udowodnić kto wiedział a kto nie skoro te zadania krążyły po internecie od dość dawna. Oczywiście krążyły nieoficjalnie bo CKE nigdy tych zadań nie opublikowała.

Jeżeli z miejsca zakładamy, że wszyscy są niewinni, nikt o niczym nie wiedział i to tylko przypadek. To sprawa zostaje zamknięta. Część maturzystów mogła na tym skorzystać a pozostali są w tym wypadku niestety pokrzywdzeni.
miodzio1988

i niesprawiedliwym jest tez to, ze tylko niektorzy mieli dostep do tych zadan.
Wszyscy powinni mieć dostęp do tych zadań? No niezła bzdura. Jaki wtedy byłby sens pisania w ogóle matury? ;] Jakiś głupek by się nauczył na pamięć rozwiązań i by miał więcej punktów od Ciebie. Nie dostałbyś się na swoje wymarzone studia. I co wtedy? Argument obalony. Drugi teraz:
zalozmy ze jestem pierwszy na liscie rezerwowej. a przede mna ktos kto mial te rozwiazania i napisal lepiej, a niekoniecznie umie wiecej.
Miał niepełne rozwiązania. Miał te rozwiązania rok wcześniej. Nie wiedział o tym, że akurat te zadania się trafią. 3 argumenty masz. O to samo oskarżysz Smigola ? On dwa zadania miał wcześniej zrobione ( dzięki swojej pracy). To też jest niesprawiedliwość? Na poziomie ilu zadań jest ta niesprawiedliwość?

Niesprawiedliwość by była, gdyby było jakieś oszustwo. Oszustwa nie było. Przykro mi. Za swój słaby wynik będziesz się musiał usprawiedliwiać na inny sposób.
a niekoniecznie umie wiecej.
Po roku pamiętał jak się rozwiązuje dane zadanie Umie więcej ;]
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

ostryo pisze:Jeżeli z miejsca zakładamy, że wszyscy są niewinni, nikt o niczym nie wiedział i to tylko przypadek.
Myślę, że Putin maczał w tym palce.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

smigol pisze:
ostryo pisze:Jeżeli z miejsca zakładamy, że wszyscy są niewinni, nikt o niczym nie wiedział i to tylko przypadek.
Myślę, że Putin maczał w tym palce.
a co z tymi strzałami w tle w końcu?
ODPOWIEDZ