Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Widze ze nie tylko ja moge nie zdać polskiego. A wynik z matmy jest dla mnie o tyle ważny że uczelnia zazyczyła sobie 95%. Wzory redukcyjne były w tablicach?
-
szymondk60
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Ja robiąc te zadania a głownie z wielomianem miałęm ciągle wrażenie że robie źle bo za duzo bylo przekształcen. I te wyniki strasznie mnie zmyliły bo ciagle doszukiwałem się błedów na przykład w zadaniu z czworokątem wychodził taki dziwny wynik. Matura średnia wymagała wielkiej koncetracji i skupienia a ja jestem zbyt roztrzepany i robie wszystko zbyt szybko i tak nie policzylem w ostatnim zadaniu objętosci a wszystko ładanie wyszło (((
-
vonblackowitz
- Użytkownik

No to dlatego zdawałem rozszerzenie, bo ten klucz z podstawy jest niepojęty...Remy pisze:Widze ze nie tylko ja moge nie zdać polskiego. A wynik z matmy jest dla mnie o tyle ważny że uczelnia zazyczyła sobie 95%. Wzory redukcyjne były w tablicach?
-
durendal96
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{6} }{5}}\)
-
arnold4
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{6}}{5}}\) czy coś takiego. I co najlepsze - podobny ostrosłup był w informatorze jeśli się nie mylę xd
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Dobrze rozpisując, to zadanie z wielomianem nie jest takie mozolne:
\(\displaystyle{ W(x)=s(x-t)(x-t-3)(x-t+3)=s(x-t)((x-t)^2-9)=s((x-t)^3-9(x-t))\\
W(x)=s(x^3-3tx^2+3t^2 x-t^3-9x+9t)\\
s=1\\
W(x)=x^3-3tx^2+(3t^2-9)x-t^3+9t}\)
Stąd mamy, że:
\(\displaystyle{ a=-3t\\
b=3t^2-9\\
c=-t^3+9t}\)
Dalej rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ -t^3+3t^2+6t-8=0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=s(x-t)(x-t-3)(x-t+3)=s(x-t)((x-t)^2-9)=s((x-t)^3-9(x-t))\\
W(x)=s(x^3-3tx^2+3t^2 x-t^3-9x+9t)\\
s=1\\
W(x)=x^3-3tx^2+(3t^2-9)x-t^3+9t}\)
Stąd mamy, że:
\(\displaystyle{ a=-3t\\
b=3t^2-9\\
c=-t^3+9t}\)
Dalej rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ -t^3+3t^2+6t-8=0}\)
-
durendal96
- Użytkownik

do takiego równania doszedłem tylko po bardzo mozolnych rachunkach. Nie wpadłem na takie rozpisanie , matematyka taka piękna
- MrLan
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
Hmm... Ciekawe ile dostanę za dojście do postaci jaką przedstawił pyzol i późniejszy błąd rachunkowy, który wszystko zepsuł i wychodziły takie liczby, że zdecydowałem się ich nie liczyć..
-
vonblackowitz
- Użytkownik

-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Jestem drugoklasistą i matura czeka mnie w przyszłym roku, ale postanowiłem sobie rozwiązać ten arkusz - ogólnie mam bardzo mieszane odczucia co do niego.
Podoba mi się, że zadania nie są schematyczne i wymagają (prostych bo prostych, ale jednak) pomysłów. Niestety, cała ta idea uciera się w momencie kiedy otrzymujemy takie wyniki jak w zadaniu z funkcją kwadratową, czy przekątną... Jesteśmy już na takim etapie rozwoju cywilizacyjnego że takie obliczenia wykonuje za nas komputer - nie powinny pojawiać się na egzaminie maturalnym.
Zadanie z wielomianem i ciągiem arytmetycznym można bardzo szybko zrobić - wystarczy skorzystać z faktu, że \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem i rozpatrzeć kiedy jest to \(\displaystyle{ 1,2}\) oraz \(\displaystyle{ 3}\) wyraz ciągu.
Bez stresu, w kapciach i przy kubku kawy zrobiłem wszystko (nawet prawdopodobieństwo z którego jestem słaby), ale domyślam się że na sali egzaminacyjnej nie było już tak dobrze. Życzę Wam wysokich wyników i pamiętajcie - jeśli przygotowywaliście się sumiennie i osiągaliście wysokie wyniki na poprzednich próbnych maturach to jeśli teraz napisaliście gorzej, to gorzej napiszą też wszyscy inni, więc spokojnie, dostaniecie się na wymarzone studia .
No i trzymajcie za mnie kciuki w przyszłym roku!
Podoba mi się, że zadania nie są schematyczne i wymagają (prostych bo prostych, ale jednak) pomysłów. Niestety, cała ta idea uciera się w momencie kiedy otrzymujemy takie wyniki jak w zadaniu z funkcją kwadratową, czy przekątną... Jesteśmy już na takim etapie rozwoju cywilizacyjnego że takie obliczenia wykonuje za nas komputer - nie powinny pojawiać się na egzaminie maturalnym.
Zadanie z wielomianem i ciągiem arytmetycznym można bardzo szybko zrobić - wystarczy skorzystać z faktu, że \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem i rozpatrzeć kiedy jest to \(\displaystyle{ 1,2}\) oraz \(\displaystyle{ 3}\) wyraz ciągu.
Bez stresu, w kapciach i przy kubku kawy zrobiłem wszystko (nawet prawdopodobieństwo z którego jestem słaby), ale domyślam się że na sali egzaminacyjnej nie było już tak dobrze. Życzę Wam wysokich wyników i pamiętajcie - jeśli przygotowywaliście się sumiennie i osiągaliście wysokie wyniki na poprzednich próbnych maturach to jeśli teraz napisaliście gorzej, to gorzej napiszą też wszyscy inni, więc spokojnie, dostaniecie się na wymarzone studia .
No i trzymajcie za mnie kciuki w przyszłym roku!
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Wydaje mi się, że zadanie z dowodem czworokąta było co najmniej nie na miejscu z tego powodu, że pojawiło się identyczne w zbiorze przygotowującym do matury \(\displaystyle{ 2015}\).
Nierówność fajna, można zauważyć, że przybiera postać \(\displaystyle{ \left( x^{2}-1\right)^{2} + \left( x-1\right)^{2} + 1}\), a na zadanie były dwie strony.
Pamiętajcie, że matura podczas pisania a matury, które rozwiązujemy sobie w domu to dwa inne światy.
Nierówność fajna, można zauważyć, że przybiera postać \(\displaystyle{ \left( x^{2}-1\right)^{2} + \left( x-1\right)^{2} + 1}\), a na zadanie były dwie strony.
Pamiętajcie, że matura podczas pisania a matury, które rozwiązujemy sobie w domu to dwa inne światy.