rocznik 96. Jakie wyniki z probnych matur ?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 39 razy

Post autor: macikiw2 »

Studia nie są tanie i nie wszystkich na nie stać.

Dzienne są drogie ^^ ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

A koszty utrzymania (jedzenie, zakwaterowanie etc.)? Przecież nie każdy może studiować tam, gdzie mieszka.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 39 razy

Post autor: macikiw2 »

Jeść i tak musisz .
Zakwaterowanie to nie są jakieś kosmiczne kwoty. Poza tym jak faktycznie kogoś nie stać to może się ubiegać o stypendium socjalne.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Z jedzeniem prawda, ale zauważ, że gdy gotujesz na kilka osób i również dla kilku kupujesz produkty spożywcze, to wychodzi uśredniając taniej niż gdy jedna osoba dla siebie gotuje, a pozostałe oddzielnie (dlatego zwykle wyjdzie drożej niż gdybyś mieszkał z rodziną). Wprawdzie można powiedzieć, że zawsze da się organizować jakieś zrzutki ze współlokatorami, ale może być problem z ustaleniem tego, kto ile płaci, bo przecież ludzie nie mają identycznych potrzeb...

A stypendia socjalne to jakaś totalna masakra z załatwianiem tych wszystkich formalności, nie zmyślam sobie tego, tylko wiem z doświadczenia.
Ostatecznie można wziąć kredyt studencki albo dorabiać w weekendy.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 168 razy

Post autor: Lyzka »

Albo iść na zaoczne i do roboty normalnie. Tylko gdzie po liceum przyjmą..
Awatar użytkownika
MrLan
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: MrLan »

Co sądzicie o zadaniach kodowanych? Jak dla mnie to bezsens. I co Wam mówią nauczyciele: musicie napisać sposób rozwiązania tych zadań, czy wystarczy tylko wynik?
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 147 razy

Post autor: NogaWeza »

Według mnie głupota - zrobisz jeden błąd w obliczeniach i nie dostajesz jednego punktu na dwa, tylko zero, bo liczy się to co zakodujesz. Mój nauczyciel mówił, że liczy się tylko to co dana osoba zakoduje. O ile to prawda to ciekawe co w sytuacji, gdy treść zadania to: 'Nie obliczając pierwiastków równania oblicz...' i tu na przykład coś na wzory Viete'a, a ktoś nie będzie umiał przekształcić odpowiednio, więc policzy pierwiastki, z tego wyliczy to co trzeba i dobrze zakoduje.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Vax »

NogaWeza pisze:ciekawe co w sytuacji, gdy treść zadania to: 'Nie obliczając pierwiastków równania oblicz...' i tu na przykład coś na wzory Viete'a, a ktoś nie będzie umiał przekształcić odpowiednio, więc policzy pierwiastki, z tego wyliczy to co trzeba i dobrze zakoduje.
Właśnie z tego powodu nie masz raczej co się spodziewać takiej treści w zadaniu kodowanym.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 168 razy

Post autor: Lyzka »

Liczę na to, że dostanę się na Politechnikę w Białymstoku na matematykę stosowaną, to nowy kierunek, ale wydaję się być sensowny, ewentualnie uniwersytet, też w Białym, na matematykę finansową. Boje się tego limitu miejsc, bo jest tylko 30 ;/. Zobaczymy 30 czerwca jak będzie z wynikami . Mam nadzieję, że się dostanę. Dziwi mnie jednak to, że nie ma na stronce polibudy progów punktowych (albo szukać nie umiem), jest tylko na kilka kierunków.
ODPOWIEDZ