rocznik 96. Jakie wyniki z probnych matur ?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 168 razy

Post autor: Lyzka »

Ja osobiście trace wiarę w sb po tych maturach
polski podst.: ZDAM (nie bd pisac dokladnie ile bo to raczej nie potrzebne)
angol podst. 68
matma podst. 74
matma rozsz. 35 (fakt ze mialam glupie bledy. W jednym zadaniu na udowodnienie mialam wszystko dobrze zrobione ale nie napisalam ze dwa trojkaty sa podobne, na czym opierala sie moja argumentajca, wiec za zadanie 0 pkt. otrzymalam )
z fizy tez musialam pisac chociaz w deklaracji mialam zaznaczone ze nie pisze. Za to mialam takze zaznaczone rozsz. z angola a jego nie pisalam
No więc na maturze pisze podst. polak, matma, angol a na rozs. matma, angol
Przypuszczam ze z matmy bd miec wiecej na normalnej maturze bo sie przygotowuje.
Ale zastanawiam się czy z takimi wynikami dostane sie na jakas politech.
Jakie wy mieliście wyniki i gdzie się wybieracie?
Zahion
Moderator
Moderator
Podziękował: 139 razy

Post autor: Zahion »

Muszę powiedzieć, że matura z CKE była dość trudna, mianowicie matura z matematyki, bo ten temat jest poruszany. Sam fakt, że nie było w niej stereometrii to raczej nie przyczyna tego, że szkoły nie przerobiły tego działu ( w Operonie na podstawie była, a ta matura była przed maturą z CKE ), więc ta matura miała po prostu w pewnym stopniu odstraszyć. Generalnie skupiono się na dowodzeniu, co było dość dziwne, bo przeważnie zdarzają się takie dwa zadania, a w tym wypadku było ich około 5, ponad ?
Jedyną rzeczą, jaka mnie przeraża to ustny polski, nic poza tym. Jest to duże wyzwanie w tych czasach, bo dużo osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wyglądają lekcje języka polskiego w szkołach o profilach ścisłych ( a nawet humanistycznych ).
Asapi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Asapi »

A jeżeli dla mnie matura z CKE była póki co najfajniej zrobioną ze wszystkich próbnych to jest coś ze mną nie tak? . Generalnie mam nadzieję, że ta w maju też będzie bardziej skupiona na dowodach, a nie na zadaniach "wstaw, policz, zapomnij, ale pod żadnym pozorem nie próbuj myśleć bo coś źle wyjdzie". Ja na niej generalnie popełniłem dwa głupie błędy: w prawdopodobieństwie źle policzyłem moc zbioru i w jednym z zadań nie doczytałem polecenia i zrobiłem nie to co trzeba, ale generalnie myślę, że na normalnej maturze skupię się trochę bardziej i powinno być ponad 90%
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

W minionym roku rozszerzona matma była, powiedzmy, bardziej nietypowa od tych ktore były w latach poprzednich. Nastąpił przesiew i progi spadły, na niektórych uczelniach drastycznie.
Bartolinho10
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Bartolinho10 »

Teraz lepiej niech nic nie zmieniają
Albercikkk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: Albercikkk »

podepnę się choć nie mam za dużo do powiedzenia w kwestii tych próbnych
nie pisałem tego rozszerzenia od CKE w szkole, ale zrobiłem je sobie w domu i wyszło mi coś koło 60%.
Ukryta treść:    
co do polskiego - to oblałem. wcześniej napisałem wypracowanie 49 punktów, a teraz na zero. powód - nie znasz Pana Tadeusza(czytanko 18/20).
Ukryta treść:    
angielskiego nie pisałem, ale u mnie w klasie chyba tylko dwie osoby nie miały 100% z podstawy, ja mam zdane FCE na 89% więc liczę na przynajmniej 90% z rozszerzenia w maju x)
fizyki rozszerzonej nie pisałem z powodu nieobecności, ale na 30(?) osob tylko dwie miały powyżej 30%, z czego jedna 60%.
wybieram się na fir na uw, jeżeli się nie uda, to biorę rok przerwy
gorgo15
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: gorgo15 »

Witajcie
Również muszę przyznać, że matura z CKE podobała mi się najbardziej, mimo że moje wyniki pozostawiają wiele do życzenia Szczególnie podstawa z matmy była inna niż dotychczas, a na widok zadania z rozpadem aż się uśmiechnęłam
polski podstawa - coś około 60%
angielski podstawa - 96%
angielski rozszerzenie - moje szkoła nie pisała, ale nie spodziewam się tu cudów, bo z Operonu miałam 42% (wyzerowane wypracowanie)
matematyka podstawa - 92%
matematyka rozszerzenie - 44%
do fizyki nawet się nie chcę przyznawać bo < 30% A pisaliśmy ją zaraz po matmie rozszerzonej, także zmęczenie zrobiło swoje. W mojej klasie bodajże 3 osoby miały powyżej 30, a moje liceum jest jakby nie patrzeć w pierwszej trzydziestce w kraju :/

Po próbnych maturach strasznie boję się rekrutacji na studia, wybieram się na PW a z takimi wynikami jeżeli progi nie spadną drastycznie będzie ciężko.
Awatar użytkownika
Lyzka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 168 razy

Post autor: Lyzka »

Co do matur z poprzednich lat to powiem szczerze, że lepiej... ba, duuuużo lepiej pisałam rozszerzenie z matmy. Zawsze coś około 70-80%, więc albo ze mną coś nie tak, albo...
Z angola do rozsz. uczę się cały czas, więc myśle że na rozsz. 60% uciułam xD. Ustny jakoś się zda. Ważne żeby 30% mieć. Ale patrząc na te matury na prawdę nie mam pojęcia gdzie iść
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Nie płacz, tylko rób zadanka. Lepiej potraktować tę próbną maturę jako niedoskonałe, ale zawsze jakieś źródło wiedzy o tym, co Ci jeszcze dobrze nie wychodzi (a więc temu trzeba się przyjrzeć), a nie "łolaboga, pójdę pod most".
No i chyba lepszym podejściem jest "chciałabym studiować to i to, więc działam tak, by to było w zasięgu ręki", a nie "piszę matury próbne tak i śmak, gdzie mogę iść z tymi wynikami?".
Zahion
Moderator
Moderator

w przytoczonym fragmencie było coś o tym, że bohater wyjechał z kraju i został uznany za zdrajcę, więc napisałem, że zdradził kraj, co oburzyło moją nauczycielkę i uznała to za kardynalny błąd wpisując 0 punktów za pracę
Błąd kardynalny nie zeruje pracy. Jeżeli cała praca jest nie na temat, po prostu niemerytoryczna to jest zerowana ze względu na drugi etap oceniania, co za tym idzie, też za resztę (od 2etapu do... ostatniego), natomiast można zdobyć punkty za postawienie tezy. Skoro Twoja praca została wyzerowana, to musiałeś mieć zero na początku, czyli brak tezy.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Zahion pisze:Błąd kardynalny nie zeruje pracy.
Rozumiem, że to zmiany przyszły razem z nową maturą, tak?
Zahion
Moderator
Moderator

Błąd kardynalny możemy określić jako... Cała interpretacja tekstu pada, wszystkie informacje są nieprawdziwe. Mając ten błąd zeruje się każdą kategorię od : Uzasadnienie stanowiska - poprawność zapisu. Zostaje jedna kategoria, tj. sformułowanie stanowiska. Jeżeli w tej kategorii otrzyma się okrągłe zero, to za pracę również.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

VillagerMTV pisze:
Zahion pisze:Błąd kardynalny nie zeruje pracy.
Rozumiem, że to zmiany przyszły razem z nową maturą, tak?
Ponawiam pytanie
Albercikkk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: Albercikkk »

Zahion pisze:
w przytoczonym fragmencie było coś o tym, że bohater wyjechał z kraju i został uznany za zdrajcę, więc napisałem, że zdradził kraj, co oburzyło moją nauczycielkę i uznała to za kardynalny błąd wpisując 0 punktów za pracę
Błąd kardynalny nie zeruje pracy.
Ależ oczywiście, że zeruje
“Pojawienie się rzeczowego błędu kardynalnego dyskwalifikuje pracę – zdający otrzymuje 0 punktów.”
Miałem plusa za tezę(na początku pracy było napisane A+(to chyba to?), ale w środku pracy wystąpił błąd kardynalny i dalej już chyba mi nawet pani nie sprawdzała, tylko na końcu postawiła wielkie zero i napisała błąd kardynalny:mrgreen:
Zahion
Moderator
Moderator

Mamy sprzeczne informacje, czyżby moja polonistka, która była na szkoleniu, opowiadała nieprawdziwe informacje ? Słyszałem, że okrągłe \(\displaystyle{ 0}\) otrzymuje się wtedy i tylko wtedy gdy autor posiada \(\displaystyle{ 0}\) za tezę. Dopytaj się dla pewności, czy Twoja polonistka nie nadużyła swoich uprawnień. Ja również spróbuję się dowiedzieć dla pewności.
ODPOWIEDZ