Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony
-
Snayk
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
Mi wyszło \(\displaystyle{ a_{1}=10^{100}}\) bodajże, jak komuś w tym temacie.
A w zadaniu z siatką ostrosłupa wziąłem przekrój przechodzący przez wierzchołek i wysokość podstawy.
Tam policzyłem wszystkie boki(Wszystkie dane byly) i z twierdzenia cosinusów, oraz z porównania dwóch wzorów na pole wyliczyłem wysokość ostrosłupa. Ktoś tak robił ?
A w zadaniu z siatką ostrosłupa wziąłem przekrój przechodzący przez wierzchołek i wysokość podstawy.
Tam policzyłem wszystkie boki(Wszystkie dane byly) i z twierdzenia cosinusów, oraz z porównania dwóch wzorów na pole wyliczyłem wysokość ostrosłupa. Ktoś tak robił ?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 14:46 przez Snayk, łącznie zmieniany 1 raz.
Mi w 10 miejsca zerowe wyszły \(\displaystyle{ x1=-1, x2=m, x3=m+1}\) co daje w rezultacie \(\displaystyle{ m \in \left\{ 0, -3 \right\}.}\)
Szkoda że nie doczytałem że miejsca zerowe mają być całkowite
Szkoda że nie doczytałem że miejsca zerowe mają być całkowite
-
Snayk
- Użytkownik

Ale \(\displaystyle{ 0}\) sie nawet z dziedziną nie zgadza ;p
Edit:
Chociąz sprawdziłem, dziedzina to \(\displaystyle{ R}\)
Coś pomieszałem ale mi żadne zero nie wyszło nie wiem czemu
Edit:
Chociąz sprawdziłem, dziedzina to \(\displaystyle{ R}\)
Coś pomieszałem ale mi żadne zero nie wyszło nie wiem czemu
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 14:49 przez Snayk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xxjamesxx
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
A najlepsze że ja sobie nawet podkreśliłam słowo "całkowite", żeby mi to nie umknęło, ale co tam, mało czasu, to człowiek o wszystkim zapomina... A zadanie z logarytmami mnie przeraziło i go nie ruszyłam.
-
Snayk
- Użytkownik

No tak tam wychodziło \(\displaystyle{ m= \frac{m}{2}}\). Więc tylko zero jest rozwiązaniem.
Ja w ogóle przeoczyłem, że zero jest rozwiązaniem xd
Tak to bym też napisał
6 zmysł chyba.
Ja w ogóle przeoczyłem, że zero jest rozwiązaniem xd
Tak to bym też napisał
6 zmysł chyba.
- edward1337
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
ciąg \(\displaystyle{ a _{1} = 10^{100}}\)- tak mi wyszło
Powiem tak, nie spodziewałem się tak trudnej maturki. Ogólnie poprzednie 2009-2013 robiłem na około 70-85%, z tą nie wiem ile będę miał, może 40% przy dobrych wiatrach.
Nigdy przed zdawianiem maturki robiąc arkusz nie musiałem tyle siedzieć co teraz na podstawie matmie, rozszerzeniu czy na fizyce rozsz. Zadań jest cała masa, wszystko trzeba liczyć.
Dzisiaj np. nie było normalnego zadania z ciągami, tylko znowu jakieś parzyste i nieparzyste. Nie było normalnych wyznaczników, tylko DOWALILI wzór na długość odcinka od prostej. Jak można ?! OKE grubo przegięło, matura powinna trwać 4h, żeby ją napisać. Chyba rzeczywiście chcieli, by % nie były takie duże ... A szkoda, bo to nie fair, poprzednie lata nie miały tak trudno. OKE puknijcie się wy w łeb
Za to za rok nowa maturka, na pewno banał, by ludzie byli zadowoleni. Pięknie.
Nigdy przed zdawianiem maturki robiąc arkusz nie musiałem tyle siedzieć co teraz na podstawie matmie, rozszerzeniu czy na fizyce rozsz. Zadań jest cała masa, wszystko trzeba liczyć.
Dzisiaj np. nie było normalnego zadania z ciągami, tylko znowu jakieś parzyste i nieparzyste. Nie było normalnych wyznaczników, tylko DOWALILI wzór na długość odcinka od prostej. Jak można ?! OKE grubo przegięło, matura powinna trwać 4h, żeby ją napisać. Chyba rzeczywiście chcieli, by % nie były takie duże ... A szkoda, bo to nie fair, poprzednie lata nie miały tak trudno. OKE puknijcie się wy w łeb
Czy komuś jeszcze wyszło w dugim - \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) ??
-
Snayk
- Użytkownik

Panowie,
odróżnijcie jedną rzecz, jak robicie w domu maturke, w domku na spokojnie, to oczywiście, że to jest łatwe.
W momencie kiedy jesteście na egzaminie ręce wam się trzęsą stres robi swoje i maturka jest trudniejsza
Ja tak miałem wczoraj na fizyce, za bardzo się na początku zestresowałem przez co mi gorzej poszło, a dziś na matmie poszło bardzo dobrze bo już podejście zmieniłem.
odróżnijcie jedną rzecz, jak robicie w domu maturke, w domku na spokojnie, to oczywiście, że to jest łatwe.
W momencie kiedy jesteście na egzaminie ręce wam się trzęsą stres robi swoje i maturka jest trudniejsza
Ja tak miałem wczoraj na fizyce, za bardzo się na początku zestresowałem przez co mi gorzej poszło, a dziś na matmie poszło bardzo dobrze bo już podejście zmieniłem.
-
anton753159
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
No to juz wiem, czemu mi nie wyszedł ciag arytmetyczny . Zadania jak rodem z ksiązki Pazdry. Eh, przez to patrzenie na siatkę ostrosłupa narysowałem czworościan. Wynik z pierwiastkiem z ponad 30000. A jedno z prostszych, wystarczyłoby przeciąć go płaszczyzną przechodzącą przez krawędzie boczne i obliczyć z tego trójkąta wysokość. Prawdopodobieństwo chyba mam 1/15, ale jak teraz mysle nie policzylem wszystkich opcji...
-
matematyk1995
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Zadanie 10... Również nie umiem czytać ze zrozumieniem i miałem oprócz \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ -3}\) jeszcze \(\displaystyle{ - \frac{3}{2}}\)
-
gryxon
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
E tam, tegoroczna maturka imo była najcięższą maturą w przeciągu ostatnich 4 lat. Tylko jedno zadanie było tak naprawdę darmowe. ;pSnayk pisze:Panowie,
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Po pierwsze CKE, a nie OKE. Po drugie wcale nie dowalili. Po trzecie jaka jest definicja wyrażenia: "normalne zadanie"? Wszystkie zadania wymagały elementarnych wiadomości z poziomu rozszerzonego i nie sądzę, żeby matura była taka trudna (zapoznałem się ze wszystkimi zadaniami), choć poziom trudniejszy niż w poprzednim roku - całe szczęście, matura nie powinna być schematyczna!HastiaN pisze:Dzisiaj np. nie było normalnego zadania z ciągami, tylko znowu jakieś parzyste i nieparzyste. Nie było normalnych wyznaczników, tylko DOWALILI wzór na długość odcinka od prostej. Jak można ?! OKE grubo przegięło, matura powinna trwać 4h, żeby ją napisać. Chyba rzeczywiście chcieli, by % nie były takie duże ... A szkoda, bo to nie fair, poprzednie lata nie miały tak trudno. OKE puknijcie się wy w łeb