LXIV (64) OM - II etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
kicferk
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: kicferk »

urojony pisze: Swoją drogą - parę ludzi twierdziło u nas, że w zad 5 nie istnieje wielomian i mają na to dowód,
U nas też, chyba wszyscy(albo prawie) co myśleli, że to zrobili, nie wyłączając mnie, twierdzili że taki wielomian nie istnieje, aż do samego omówienia... A progu nie będę obstawiać coby nie zapeszyć.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: kaszubki »

urojony pisze:Jeśli chodzi o typ zadań, w sumie dobrze, że tylko jedno kombi i właściwie brak jako takiej teorii liczb, można liczyć, że będzie tego więcej na finale.
Miałeś 2 teorie liczb, więc raczej finał nie będzie bogaty w zadania tego typu.
lamapl123
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: lamapl123 »

pomyłka
SingleVariable
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: SingleVariable »

Moje rozwiązanie zadania 1, może ktoś skontrolować i powiedzieć czy jest ok? Bo mi nie da jeśli się nie dowiem...
Ukryta treść:    
Jeśli tu jest blef, to czy mam jakiekolwiek szanse z tym rozwiązaniem na jakiekolwiek punkty?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 17:17 przez SingleVariable, łącznie zmieniany 2 razy.
urojony
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: urojony »

kaszubki pisze: Miałeś 2 teorie liczb, więc raczej finał nie będzie bogaty w zadania tego typu.
Ale te teorie liczb jakieś takie algebraiczne były.

BTW: właśnie się skapnąłem, że do zadania 6 nie zrobiłem żadnego rysunku. Nie wiem, dlaczego, ale po prostu nie przyszło mi to do głowy. Mam nadzieję, że nie zetną mi za to za bardzo.
Elvis

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: Elvis »

Nikt tu chyba jeszcze nie zamieścił mojego "rozwiązania" zadania 1, więc się podzielę. Ma ono tę zaletę, że uogólnia problem na przypadek wielomianu unormowanego \(\displaystyle{ k}\)-tego stopnia zerującego się w \(\displaystyle{ k+1}\) punktach; wówczas analogiczny iloczyn jest zerowy (w dowolnym pierścieniu przemiennym z jedynką, w szczególności pierścieniu reszt modulo \(\displaystyle{ n}\)).
Ukryta treść:    
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: nobuddy »

SingleVariable pisze:Moje rozwiązanie zadania 1, może ktoś skontrolować i powiedzieć czy jest ok?
Nie wiem skąd bierzesz że \(\displaystyle{ w_i}\) są względnie pierwsze, ale dla
Ukryta treść:    
teza zadania mi śmiga a wyszło \(\displaystyle{ w_1=w_3=3}\). Przelicz czy sie nie walnąłem gdzieś Chyba że zapisałeś coś źle, no bo z tego co piszesz \(\displaystyle{ w_1= \frac{a_1}{NWD(a_1, a_2)}}\) a \(\displaystyle{ w_2= \frac{a_2}{NWD(a_2, a_3)}}\), i gdyby w drugim zmienić indeks 3 na 1 to by rzeczywiście względnie pierwsze były, nie wiem jak ty robiłeś.
SingleVariable
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap

chyba źle policzyles \(\displaystyle{ a_{1}}\) bo \(\displaystyle{ k_{1}+ k_{2}+b=1+2+2=5,}\) nie 3 ;D, a to że są względnie pierwsze biorę z tąd że \(\displaystyle{ w_{1}}\) nie dzieli a_{2} bo to wynika z \(\displaystyle{ w_1= \frac{a_1}{NWD(a_1, a_2)}}\) a więc w1 i a2 są względnie pierwsze a tym bardziej w1 będzie z w2 względnie pierwsze a fakt że w1 z w3 jest względnie pierwsze wziąłem z tąd że \(\displaystyle{ w_{3}= \frac{a_3}{NWD(a_1, a_3)}}\) a więc w3 jest względnie pierwsza z a1 a tym bardziej z w1, czyli w1 i w2 oraz w1 i w3 są względnie pierwsze, analogicznie pozostałe pary.

Mało zawału nie dostałem jak pomyślałem o tym że one niekoniecznie są względnie pierwsze wczesniej ale później wpadłem na to co powyżej, na omie niestety nie opisałem tego tak dokładnie :/ stwierdzając że to jest oczywiste, obetną dużo?
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: nobuddy »

ale \(\displaystyle{ b=3 \Rightarrow a_1=6}\), nie?

ty ogólnie mówisz że jesli \(\displaystyle{ x= \frac{a}{NWD(a, b)}}\) to x jest wzglednie pierwsze z b, ale to nie prawda chociażby dla \(\displaystyle{ a=9}\), \(\displaystyle{ b=3}\).

edit: w ogóle mówisz nie dzieli czegośtam więc jest względnie pierwsze, co tez nie jest prawdą
SingleVariable
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap

Racja , sam siebie wkręciłem:(
Utumno
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: Utumno »

Fajne zadanka, chociaz wg mnie troche za duzy dystans miedzy 1,2 i 4 (latwe i bardzo latwe) a reszta (wszystkie trudne i bardzo trudne).

Przyszlo mi do glowy pewne uogolnienie zad. 3. Otoz wbrew temu co twierdza niektorzy, mozliwe jest wypelnienie kwadratu 5x5 figurami jak z zadania. Trzeba tylko uzyc 11 'trojek' i... -2 'czworek' (co tez wynika ze wzoru na liczbe 'czworek' w kwadracie nxn). Cwiczenie dla czytelnika : uloz kwadrat 5x5 w ten sposob!

Pojdzmy dalej: ulozmy kwadrat 3x3. Oczywiscie zgodnie ze wzorami potrzebujemy teraz -3 czworek i 7 trojek, czyli w sumie 4. Ale latwo zauwazyc, ze mozna rowniez wziasc 4 'dodatnie' trojki i jedna 'ujemna' , (jak?) czyli w sumie 4-1=3 < 4. Wniosek jest taki, ze jesli dopuscimy 'ujemne' figury, to wynik zadania nie jest juz optymalny!

Nastepne wiec cwiczenie dla czytelnika: rozwiaz analogiczne zadanie z dodatkowym zalozeniem ze dopuszczamy 'ujemne' figury.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: Swistak »

Hm, moim zdaniem 3 było stosunkowo proste, istotnie nie zgadzam się z powszechnie panującym poglądem, że było bardzo trudne. Moim zdaniem prostsze od 1 i 4. Niektórzy pewnie z aż tak drastycznym stwierdzeniem się nie zgodzą, ale za to ja się wybitnie nie zgadzam, jakoby ono miało być wybitnie trudne. I liczby też tak mówią . Naprawdę ciężko wymyślić bardziej standardową kolorowankę ...
jakub_jabulko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: jakub_jabulko »

Swistak pisze: Naprawdę ciężko wymyślić bardziej standardową kolorowankę ...
No właśnie, tu nie chodzi o trudność zadania, ale o typ. Wydaje mi się, że kolorowanki (jakiekolwiek by nie byłe łatwe) są nielubiane przez wielu ludzi. A przynajmniej przeze mnie. Sytuacja analogiczna do stereometrii sprzed 2-3 lat. Była mega banalna, ale dużo osób nie zrobiło jej właśnie dlatego, że była stereometrią.
Awatar użytkownika
dwumian
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: dwumian »

Swistak pisze:Hm, moim zdaniem 3 było stosunkowo proste, istotnie nie zgadzam się z powszechnie panującym poglądem, że było bardzo trudne. Moim zdaniem prostsze od 1...
Zgadzam się
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

LXIV (64) OM - II etap

Post autor: Errichto »

Też się zgadzam. Dla ludzi wiedzących cokolwiek o kolorowaniu było to zadanie na kilka minut rozkminy, góra kilkanaście.
ODPOWIEDZ