LXIV (64) OM - II etap
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
LXIV (64) OM - II etap
Tradycji stało się zadość! Temat powstał. A do drugiego etapu już tylko tydzień. Jak się bawicie?
Nie muszę chyba przypominać, o tradycji (której z niewytłumaczalnych względów nie znoszę) podawania wymarzonych zestawów bądź spekulowania o potencjalnych? Acz nie powstrzymam się i poproszę o jakąś ładną, najlepiej jednorodną nierówność.
Nie muszę chyba przypominać, o tradycji (której z niewytłumaczalnych względów nie znoszę) podawania wymarzonych zestawów bądź spekulowania o potencjalnych? Acz nie powstrzymam się i poproszę o jakąś ładną, najlepiej jednorodną nierówność.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
LXIV (64) OM - II etap
Nie będzie układu równań. Za to szybka teoria liczb jako pierwsze, prosta kombi, trudniejszy ciąg i coś niemożliwego do łatwego zaklasyfikowania. Poza tym
Szkoda, że nie mogę już startowaćDwie "harde" plani, czyli takie których nie da się przeliczyć na kątach ani zrobić z talesa.
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

- Posty: 109
- Rejestracja: 12 lut 2013, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
LXIV (64) OM - II etap
co z tym kwestionariuszem? wystarczy wysłać, czy trzeba jakoś drukować, czy coś??
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
LXIV (64) OM - II etap
1 bardzo łatwe plani, 1 geo kombinatoryczna, 2 trudne jak na 2 etap kombinatoryki, 1 trudna teoria liczb i 1 trudna funkcja. Można sobie pomarzyć..
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

- Posty: 109
- Rejestracja: 12 lut 2013, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
LXIV (64) OM - II etap
ale to jest głupie. przecież te wróżby prawie nigdy się nie sprawdzają. może dlatego, że są wyssane z palca?
a jeśli to tylko marzenia, to kogo one niby obchodzą?
a jeśli to tylko marzenia, to kogo one niby obchodzą?
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

- Posty: 109
- Rejestracja: 12 lut 2013, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
LXIV (64) OM - II etap
po prostu wkurzają mnie posty typu "jadłem dzisiaj spagetti na obiad. wiem, że masz to gdzieś, ale było bardzo dobre." to takie [ciach], egocentryczne zachowanie.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 18:18 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o większą kulturę wypowiedzi.
Powód: Proszę o większą kulturę wypowiedzi.
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
LXIV (64) OM - II etap
jakub_jabulko,
Egocentrycznym i [ciach] zachowaniem jest zabawa w typowanie zadań na konkursie?
Dzięki, że mnie o tym w porę uświadomiłeś
----
Btw oby nie było żadnej nierówności. Mogą ją wielomniamem zastąpić jak dla mnie.
Egocentrycznym i [ciach] zachowaniem jest zabawa w typowanie zadań na konkursie?
Dzięki, że mnie o tym w porę uświadomiłeś
----
Btw oby nie było żadnej nierówności. Mogą ją wielomniamem zastąpić jak dla mnie.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 18:18 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
LXIV (64) OM - II etap
Zabawne z trzech powodówElEski pisze:2 trudne jak na 2 etap kombinatoryki
1. Kombinatoryka na OMie - lol
2. I to dwie
3. I do tego trudne
-
ElEski
- Użytkownik

- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
LXIV (64) OM - II etap
Świstak
No szkoda, że na OM jest mało kombinatoryki.
Ale Twoje argumenty są rozwalane przez:
No szkoda, że na OM jest mało kombinatoryki.
Ale Twoje argumenty są rozwalane przez:
ElEski pisze:Można sobie pomarzyć..
-
porfirion
- Użytkownik

- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
LXIV (64) OM - II etap
Przede wszystkim trzeba umieć czytać.jakub_jabulko pisze:co z tym kwestionariuszem? wystarczy wysłać, czy trzeba jakoś drukować, czy coś??
[ciach]jakub_jabulko pisze:po prostu wkurzają mnie posty typu "jadłem dzisiaj spagetti na obiad. wiem, że masz to gdzieś, ale było bardzo dobre." to takie [ciach], egocentryczne zachowanie.
Mam nadzieje, że nie będzie kombi... Może jakiś wielomianik?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 18:24 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę o zakończenie dyskusji na temat ostatniego posta użytkownika jakub_jabulko.
Powód: Proszę o zakończenie dyskusji na temat ostatniego posta użytkownika jakub_jabulko.
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

- Posty: 109
- Rejestracja: 12 lut 2013, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
LXIV (64) OM - II etap
Zadanka:
1.dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\), oraz trójmian \(\displaystyle{ f(x) = x ^{2} + bx + c}\). Udowodnić, że jeśli niezerowe całkowite \(\displaystyle{ n}\) dzieli \(\displaystyle{ f(k _{i})}\) dla \(\displaystyle{ i \in 1;2;3}\) to n dzieli \(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{3} (k _{i} - k _{i+1})}\) gdzie \(\displaystyle{ i = 4}\) definiujemy jako \(\displaystyle{ i = 1}\)
2. Dwa okręgi \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) o środkach odpowiednio \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) przecinają się w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), przy czym kąt \(\displaystyle{ XAY}\) jest rozwarty. Prosta \(\displaystyle{ XB}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ y}\) w punkcie \(\displaystyle{ C}\), a prosta \(\displaystyle{ YB}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ x}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\). \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ C}\) są różne od \(\displaystyle{ B}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ B}\) jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\).
3. Nie umiem wrzucać obrazków, a tu są chyba niezbędne.
-- 22 lut 2013, o 16:07 --
dlaczego to forum się tak wali? miałem zapisane już wszystkie rozwiązania i mnie wylogowało. no LOL!
1.dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\), oraz trójmian \(\displaystyle{ f(x) = x ^{2} + bx + c}\). Udowodnić, że jeśli niezerowe całkowite \(\displaystyle{ n}\) dzieli \(\displaystyle{ f(k _{i})}\) dla \(\displaystyle{ i \in 1;2;3}\) to n dzieli \(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{3} (k _{i} - k _{i+1})}\) gdzie \(\displaystyle{ i = 4}\) definiujemy jako \(\displaystyle{ i = 1}\)
2. Dwa okręgi \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) o środkach odpowiednio \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) przecinają się w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), przy czym kąt \(\displaystyle{ XAY}\) jest rozwarty. Prosta \(\displaystyle{ XB}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ y}\) w punkcie \(\displaystyle{ C}\), a prosta \(\displaystyle{ YB}\) przecina okrąg \(\displaystyle{ x}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\). \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ C}\) są różne od \(\displaystyle{ B}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ B}\) jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt \(\displaystyle{ ACD}\).
3. Nie umiem wrzucać obrazków, a tu są chyba niezbędne.
-- 22 lut 2013, o 16:07 --
dlaczego to forum się tak wali? miałem zapisane już wszystkie rozwiązania i mnie wylogowało. no LOL!
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 00:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.

