Politechnika a uniwersytet - studia matematyczne.

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Maciek.mat
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Maciek.mat »

Nie no, ej, to może najlepiej pójść na studia wieczorowe do prowincjonalnej uczelni. Każdy pisze, że poleca to i to, a tego raczej nie. Jak może mi przydać się uniwersytet, jak ja idę na inżynierię materiałową - tylko politechnika. Jak patrzyłem kierunki na UW, to można u nich postudiować sobie filologię bałtystykę, turkologię, matematykę, zarządzanie itp. No kurde, co ja humanista?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 49 razy

Post autor: Mikolaj9 »

No matematyka to bardzo humanistyczny przedmiot
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik

Inne kolega też wychwycił (m.in. zarządzanie - także bardzo humanistyczny przedmiot ), ale matematyka najbardziej zwróciła kolegi uwagę.
Mozox
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Mozox »

A co polecacie dla osoby, która nienawidzi informatyki i nie chce mieć z nic wspólnego?
Planuje złożyć papiery i na Uniwerek i na Polibudę w Gdańsku. Może coś ktoś powiedzieć o tych uczelniach pod kątem matematyki?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik

A co polecacie dla osoby, która nienawidzi informatyki i nie chce mieć z nic wspólnego?
Polubić A jest to możliwe, jak już się zacznie pisać dość ciekawe (czyli bardziej ambitne niż znajdowanie pierwiastków równania kwadratowego czy wypisujące "Hello world!" ) programy. Tylko najpierw trzeba przyswoić trochę teorii. Tego przedmiotu i tak raczej nie unikniesz.
Mozox
Użytkownik
Użytkownik

Starałem się, ale z niewolnika nie ma pracownika Nie lubię pracować na komputerze i nie przekonasz mnie do tego. Gdzie więc tego bardziej uniknę?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik

Na kartce możesz przecież programować Nie wiem jakie kierunki bierzesz pod uwagę. Na politechnice to raczej na każdym kierunku informatyka będzie.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Mozox, a nie bliżej by Ci było np. w Toruniu? Generalnie nie warto się zrażać, bo chyba na większości kierunków ma się styczność z informatyką- chociażby z kursem Office'a. Co do programowania to te parę przedmiotów też można się przemęczyć- nikt Ci nie każe po ukończeniu studiów siadać za komputerem, chociaż wybór studiów determinuje to w dużej mierze.
Przed wyborem zastanów się co chcesz robić, a nie czego nie chcesz.

Pozdrawiam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Do Wrocławia raczej bliżej nie będzie, ale na informatyki na siłę nie wciskamy. Oczywiście, "Wstęp do informatyki i programowania" trzeba zrobić, ale to w zasadzie tyle. U nas każdy student sam kształtuje swój plan i można go sobie tak ułożyć, by unikać informatyki.

JK
Mozox
Użytkownik
Użytkownik

Na UMK również złożyłem, na matmę z ekonomią.
Dzięki za odp.
Ben1337

Post autor: Ben1337 »

Witam,

Jeżeli chodzi o matematykę w Łodzi to polecilibyście PŁ czy UŁ. Z góry dziękuję za odpowiedź.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zaudi »

Ja jestem na UŁ, dzisiaj zaliczyłem swój ostatni egzamin, ja polecam matematykę na UŁ, jestem na specjalności analiza finansowa (I rok). Na pierwszym roku większość kierunków ma te same przedmioty, żeby wyrobić pewien warsztat matematyczny. Ogólnie są lepsi profesorowie jak i gorsi jeśli chodzi o przekaz materiału, ale da się przyzwyczaić i grunt żeby się nie zniechęcać na początku gdzie będą ci kazali udowodnić że zero jest tylko jedno. Jeśli interesujesz się matmą w finansach to polecam ci wydział mat, bo działają dwa koła naukowe Makler (ogólnie zajmuje się giełdą) ,Triada(przygotowuje do egzaminu na aktuariusz). No i jeśli zdałeś przyzwoicie mature do dostaniesz stypendium na starcie oraz pod koniec roku darmowy wyjazd, w tym roku to jest Bukowina Tatrzańska -9 dniowy obóz za free.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik

Na PŁ jest kierunkiem finansowanym. Nie wiem niestety, czy studia I stopnia czy II. Ja wybrałem PŁ.
_yarpen
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: _yarpen »

Witam,
ja chciałbym zasięgnąć porady w sprawie wyboru uczelni z tych dwóch: polibuda w Gdańsku i UAM.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Adifek »

Matematyka na UAMie została wyróżniona przez PKA. Mocno się zastanawiałem nad tą uczelnią, ale ostatecznie wybrałem matematykę na PWr - mam bliżej, bardzo fajny dojazd, więcej przyjaciół i hmm... Jakby to powiedzieć... prywatny sentyment

Matematyka na UWr ma na pewno najlepszą reklamę w Internecie - zarówno tutaj (np. Pan Kraszewski) jak i na polwro.pl (np. Dio). Lista różnych specjalizacji jest tam naprawdę imponująca. Tylko od razu wiem, że to nie są studia dla mnie, bo ja jestem zbyt leniwy, żeby sam sobie wybierać kursy...

Proszę trzymać się tematu. O uczelniach i naszych wyborach rozmawiamy w innym dziale. Następny post nie na temat poskutkuje ostrzeżeniem. - czeslaw
ODPOWIEDZ